Реклама / Ads
9| 20389 |06.12.2018 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Гонят шефката на Агенцията за бежанците, в нелегалност е

.
Петя Първанова
Председателката на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова е минала в нелегалност, след като узнала, че заповедта за уволнението й е подписана от премиера Борисов, съобщиха източници на Фрог.
 

Близо две години Петя Първанова симулира дейност и строга взискателност към подчинените, като разчита на приятелски връзки с Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на премиера и бивш министър на вътрешните работи. Интелектуалният и политически титан Цветан Цветанов също е сред крепителите на рухващата кариера на преводачката от немски.

 

През последното полугодие Първанова скъса нервите на управляващите, като неспирно си търсеше посланическо място в чужбина, но и така не я огря от Външно министерство. Възможно е да я огрее прокурорска проверка след одит, извършен от Сметната палата в ДАБ. Резултатите, меко казано, са твърде неутешителни.

 

За да е пълен хаосът, при излизането си в прословутите болнични, които по традиция ползва почти всеки уволнен шеф в българската държава, Петя разпоредила на заместниците си в четиридневен срок да... закрият центъра за настаняване на бежанци в столичния кв. „Враждебна”. Че разпореждането е незаконно и неизпълнимо се вижда от самолет далеч преди летището, край което е разположен центърът.

 

Скандално е едноличното решение, неподкрепено с документи, анализи и решения на Министерския съвет, който е принципал на агенцията. Още по-абсурден изглежда прощалният жест на Петя, като се вземе предвид, че през лятото на тази година основните сгради и помощните помещения на центъра бяха ремонтирани със средства, отпуснати от Европейския съюз и допълнени с пари от държавния бюджет.


Служители от ДАБ твърдят, че ръководството на агенцията не е успяло да сключи договор за охрана на центъра през 2019 г. и за да не стане явен провалът на шефовете, Първанова уж оптимизира разходите. В момента във „Враждебна” са настанени 80 души, търсещи закрила от българската държава. Някои са пристигнали по програмата за презаселване. В близките дни се очаква да пристигнат още презаселени бежанци и кандидати за убежище. Поради малкия си размер и модерното обзавеждане центърът е смятан за най-добре функциониращото поделение на ДАБ. Необоснованото му закриване вероятно цели да прикрие далавери с ремонтите и с вечно оспорваната организация на храненето, за която бяха пръснати милиони грешни пари, но бежанците така и не останаха доволни.
А какво ще стане с имуществото за милиони евро?

 

Девет от децата на настанените във „Враждебна” ходят на училище и обучението им ще бъде нарушено, ако се наложи да сменят школото, с което са свикнали.

 

Всъщност докато броят на бежанците у нас намаля от няколко хиляди до около 200 души, най-разумно би било всички лица, търсещи закрила в столицата, да се съберат във „Връждебна”, а останалите центрове „Овча купел” и „Военна рампа” да бъдат замразени, временно затворени или преоборудвани.

 

Но г-жа Петя Първанова явно има други планове. Единият включва непланиран Спасовден за служителите от ДАБ в навечерието на Рождество Христово.

 

Калин Софийски

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 16453 |03.12.2018 Владо Береану за Фрог: Горанов има зависимости и трябва да подаде оставка . 6| 21552 |30.11.2018 Само във Фрог: „Вечният“ зам.-директор в МВР изненадващо напуска системата . 5| 8475 |24.11.2018 Само във Фрог: Цацаров уж критикува варненската прокуратурата, но издига шефа й . 10| 22185 |24.11.2018 СОБТ пред Фрог: Шефът ни накара да правим демонстрация пред приятелката му, „министър Мето“ знае, но мълчи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads