Реклама / Ads
10| 11801 |08.12.2017 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Прокуратурата погна Агенцията за бежанците, Бъчварова спасява шефката на ведомството

.
Петя Първанова беше и шеф на МВР
Прокуратурата погна Агенцията за бежанците. По нейно нареждане във ведомството тези дни са влезли финансови инспектори. Задачата им е да проверят как са проведени обществените поръчки поне три години назад. Това съобщиха за Фрог нюз магистрати.
 

Държавните обвинители са се задействали по конкретен сигнал. Според запознати с делата в агенцията, всичко което е посочено в него като нарушения, било истина.

 

Председателят на проверяваното  ведомство Петя Първанова била много притеснена какво ще установят ревизорите, твърдят нейни подчинени. Те смятат, че ако се прави обективна проверка, ще излязат доста нелицеприятни  неща, свързани с начина, по който са били провеждани обществените поръчки.

 

Най-куриозното, което се коментира из коридорите на Агенцията за бежанците, е че за голяма част от строителните обекти няма нужните по закон разрешителни. Т. е те са незаконни. В същото време парите, които идват от Европа, вече са дадени. Витаят и куп съмнения, че заданията към поръчките са направени така, че конкретна фирма да отговаря на тях. Дали тези твърдения ще се окажат верни, ще стане ясно след като прокуратурата получи резултатите от възложената проверка.

 

Говори се, че Петя Първанова е в много топли отношения с Румяна Бъчварова. Според служебни слухове първата разчитала на втората да й съдейства пред Бойко Борисов за по-висок пост. Предполага се, че той ще бъде в някоя европейска институция.

 

Подчинените на Първанова признават, че това може да се приеме за елегантен начин тя да се махне от евентуално възникнали проблеми покрай интереса към държавното обвинение към агенцията.

 

Особено подозрение предизвикало напоследък решението на Първанова външни експерти да казват за обществените поръчки по две прости причини. На първо място служителите били изолирани от процеса и изобщо не били наясно какво се случва.  На второ се допуска, че така могат да се прокарват много по-лесно външни бизнес интереси. Особено чувствителни се оказват строителните поръчки. Подчинените на Първанова споделят, че съпругът й работил в строителния бранш. Именно този факт предизвикал напоследък огромно недоверие в безпристрастността при избора на изпълнители за различни градежи.

 

За дясна ръка на Първанова се сочи нейният заместник Даниел Инджиев. В агенцията упорите се говори, че той имал огромен мерак да седне в стола на шефката си. Във ведомството ежедневно се обсъждат близките  му контакти с шефката на финансовия контрол Слава Захариева. Твърди се,  че те са дали зелена светлина на голяма част от обществените поръчки, станали обект на прокурорската проверка. Какво ще излезе от ревизиите, също е въпрос на време.

 

Служители признаха, че Инджиев отговарял  и за определяне статута на бежанците. Напоследък в гранична полиция се коментира, че в тази дейност се забелязва голяма далавера. Хора, които идват от мирни региони, се представят, че са дошли от места, където се водят военни действия. Така по много лесен начин се сдобиват с бежански статут, което им дава право да се придвижват където си искат. Допуска се, че по тази схема у нас биха могли да влизат и терористи.  Не се изключва вероятността да се касае за поредната корупционна схема. Не е ясно, дали Инджиев е запознат с нея и изобщо  има ли някакво касателство, казаха пред Фрог подчинените му.

 

Любопитно е, че преди няколко месеца в ръководството на агенцията се появи кадър на ГЕРБ. Става дума за Валери Йорданов, който беше шеф на СДВР, а след това и кмет на столична община „Витоша“. Служителите на агенцията признаха, че той изключително много слушал Петя Първанова и изпълнявал всичко, което му кажела.

 

От около три месеца насам Агенцията за бежанците се е превърнала в гнездо на оси.

 

Причините са, че Първанова се е „изчистила“ от куп началници, от които реално е зависела не само работата на институцията, но и контролът върху нея. Основанията за тези чистки не са известни.  Нищо не е съобщено и официално в медиите.

 

Председателката  е посочила вратата на заместника си Кирчо Киров, на главния инженер, на шефа на Инспектората, както и на началника на отдел „Обществени поръчки“.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5153 |06.12.2017 Привикали Борисов в прокуратурата да каже кои са наркотрафикантите в НС . 2| 4183 |06.12.2017 Прокуратурата със 700 преписки и проверки за приватизация, съдбата им е неясна . 9| 9857 |06.12.2017 Само във Фрог: Три схеми за незаконно подслушване прилагат МВР и прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads