Реклама / Ads
0| 3663 |04.08.2022 НОВИНИ

Само във Фрог: Властта се лекува без да си плаща, Правителствена болница оставена на “Божията милост”

.
Болница ”Лозенец”
Властта в лицето на “първите мъже” в държавата се лекува без да си плаща за тази скъпа “услуга”. Оказва се, че за здравето на управляващите денонощно се грижи по договор с МС болница “Лозенец”, известна още като Правителствена. Но за тази дейност на лечебното заведение са изплатени едва 20% през последната година.
 

Това научи Фрог нюз от източници в МЗ. Болницата осигурява 24 часова медицинска грижа на няколко лица като президент, премиер, председател на НС, главен прокурор и още няколко човека. Идентична грижа полага за т. нар. “ВИП-ове”, както и за членовете на чуждестранните държавни делегации.  Медицинските дейности на практика се изпълняват към тях безотказно, като разбира се, за това се пилее значителен финансов ресурс на болницата. В същото време тя не може да компенсира загубите по никакъв начин. Въпросът за заплащането е бил поставен на най-високо ниво, но никой не се е трогнал, нито пък реагирал. 

 

Преди време около Правителствена болница се заформиха куп скандали, като например начина, по който са се извършвали незаконни трансплантации, докато шеф е бил проф. Любомир Спасов. След неговото отстраняване, докато здравен министър бе Стойчо Кацаров, лекарите излязоха на протест, заради опита болницата да се слее с педиатрията. Това бе отменено впоследствие, което уталожи страстите. 

 

Въпреки опитите да се саботира дейността по подобни начини, лечебното заведение миналата година приключва с печалба от 6 млн. лева. След разплащане на задълженията, в хазната й остават около 3 млн. лева “живи” пари. Всички са обнадеждени, че ще се издържи поне три - четири месеца. През това време, за да се укрепи Правителствена, се предприемат различни дейности като организиране на безплатни прегледи, ден на отворените врати, обновяване на интернет - страницата. Усеща се подем, но ковид-кризата също си казва думата.

 

След като спира вълната, постъпленията по това направление също секват. Отделно от това не се обявява конкурс за избор на  ръководство, така, че медицинският персонал да се чувства по-сигурен. Всички тези сътресения спират възможността да се привличат лекари с опит и това също да повиши посещаемостта. В комбинация с финансовите проблеми, прословутата Правителствена болница на практика тръгва стремглаво надолу.  Т. е. оставена е на "Божията милост". Лекарите и медицинският персонал се надяват, че с идването на новото служебно правителство ще се изплатят дължимите средства по договора за ВИП-персоните. 

 

Екипът ни научи още, че лекари от Турция са проявили интерес да извършват в УМБАЛ “Лозенец” белодробни и чернодробни трансплантации.  Посещението на чуждите лекари било организирано от Изпълнителна агенция “Медицински одит”.  След няколко визити станало ясно, че трудно би могъл да се осъществи подобен проект заради куп неуредени въпроси като липса на логистика и държавно финансиране. Има силни подозрения, че това е свързано със заобиколни опити на бившия директор Любомир Спасов да се върне отново в лечебното заведение. 

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 21119 |04.08.2022 Евксиноград - черноморската перла на каймака на властта - от Батемберг и Фердинанд, през бай Тошо до Борисов и Радев . 0| 2687 |03.08.2022 Дрогиран шофьор заплаши полицаи с репликата: ”Ще се самоубия” . 0| 3303 |03.08.2022 Христо Иванов: Трябва ни голяма формация, която да заяви самостоятелно управление . 0| 2945 |02.08.2022 Явор Божанков: Борисов не е евроатлантик, прави опит да се върне във властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads