Реклама / Ads
18| 14356 |11.09.2019 НОВИНИ

Стоян Тончев пред Фрог: Делото по закона РИКО срещу Пеевски няма как да бъде изтъргувано с шпионския скандал

.
Стоян Тончев
Шпионският скандал е един много добре режисиран сценарий. Той обаче не е толкова сполучлив, колкото неговите автори са очаквали да бъде. Обвинените хора са на свобода срещу смешна гаранция. Това в гояма степен доказва, че според съда става дума за нескопосани обвинения за шпионаж. Все пак става дума за хора, които нямат достъп до класифицирана информация. Това каза пред Фрог нюз журналистът Стоян Тончев.
 

Лицата, които имат такъв достъп до подобна информация, са главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник Иван Гешев. Тези хора провеждат срещи с главния прокурор на Русия Чайка. Г-н Гешев по време на ареста на Десислава Иванчева по документи присъства и на друго място- командировка в Русия. Ние всички го видяхме, че е на ареста. Това говори за източване на държавен ресурс чрез командировки.


България дължи пари на Русия - както за сделката с Виваком, така и за инвестициите, които е направила руската държава във връзка с проекта „Южен поток“. Тези пари са поискани. Те възлизат на 1, 5 млрд. лева. Определени хора в България отказват да върнат тези пари. В същото време срещу същите тези лица, задължени към Русия, текат разследвания в САЩ.

 

От една страна шпионският скандал има за цел да омилостиви американците, с надеждата те да се отърват от разследване. От друга страна искат да се застраховат пред света, че едва ли не, ако нещо лошо им се случи, то ще е заради разкритията на България за руския шпионаж. Един вид застраховка пред света. Странно е, че премиерът Бойко Борисов, който е поставен в капан, се разграничи от действията на службите. Това означава, че Борисов е зависим и не може да контролира важни процеси.

 

Разследването, което се води в САЩ, е гражданско по закона РИКО. То си върви, независимо от скандалите в България. Дори има назначени експерти. Очаква се те да бъдат изслушани в САЩ в края на септември. Отделно е самосезирана и прокуратурата на САЩ. Срещу ответниците, сред които е и Делян Пеевски, тече разследане на прокуратурата на САЩ по закона за международна корупция. Затова на предстоящото заседание в Ню Йорк в края на септември, ще присъства и прокурор. Българските граждани се заблуждават с фалшива информация, че няма как българи да бъдат съдени в САЩ. Международното право го позволява. Ищците са избрали да заведат делото там, защото вярват на американското правосъдие.

 

Шпионският скандал няма как да бъде изтъргуван с делото РИКО в САЩ. Работи и законът Магнитски. Той си действа, информация усилено се събира. За това говори и безпрецедентното забавяне на новия посланик на САЩ у нас г-жа Херо Мустафа. Тя ще пристигне тук с изцяло нов екип. Доколкото имам информация, дори медицинският персонал в посолството ще бъде сменен. В изслушването пред Сената, г-жа Херо Мустафа коментира корупцията на първо място. Посолството на САЩ подкрепи действията срещу  шпионаж от страна на Русия, но не коментира самите доказателства.

 

Това се прави в името на дипломацията. Търговска договорка между дерото по РИКО и шпионския скандал  няма как да се случи. Добре е да се знае какво е отношението на Доналд Тръмп към премиера Бойко Борисов. Също така е хубаво да научим дали световни лидери са отказали да се срещнат с Борисов. След шпионският скандал не ни очаква нищо друго, освен тотална международна изолация.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4767 |11.09.2019 Калоян Паргов пред граждани от ”Орландовци”: Вашите пари от данъци трябва да ги виждате инвестирани в квартала . 14| 12208 |11.09.2019 Иванчева пред Фрог: Разпространените чатове с мен са фалшиви, не познавам Цв. Василев и Прокопиев, очаквам да ме задържат . 1| 4387 |10.09.2019 Предлагат увеличение на наказанията за киберпрестъпност . 7| 5430 |10.09.2019 Решетников: Предстои дипломатически скандал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads