Реклама / Ads
6| 10706 |13.08.2015 НОВИНИ

Тони Николов: За ДПС "проблемът Пеевски" е като парадокса "Сорит"

.
Тони Николов
Времето на "тематичните коалиции" и "скритите мнозинства" е любимото политическо време на ДПС. С преориентирането си от "ляво" в "дясно", ДПС постоянно дава заявка, че би желало - в тенденция - да заеме мястото на Реформаторите, тоест да получи нова политическа легитимация, смята Главният редактор на портал "Култура" Тони Николов.
 
Проблемът "Кой?" обаче остава, а канонадата на медийната империя на Делян Пеевски срещу Лютви Местан покрай промените в Конституцията, породи питания да не би край "сараите" да са започнали да се засрещат различни ветрове, добавя той пред Дневник.

Засега е рано да се каже. Но този казус е основополагащ за политическата съдба на ДПС, в която "проблемът Пеевски" е като логическия парадокс "Сорит" - можете да махате песъчинка по песъчинка от купчинката, без нищо да се променя, но в един миг се оказва, че има една толкова "корпулентна песъчинка", след която купчинката престава да бъде купчинка. Проблемът на ДПС е, че "без" Пеевски трудно се удържа "скритата власт" в съдебната система и в държавната администрация, а "с него" ДПС е нелегитимен партньор в политическата игра и "гнила ябълка" в очите на западните партньори, казва още той.

Тони Николов коментира и предстоящите месгтни избори: Известно е, че сложната конфигурация на местните избори позволява на всички политически сили да се обявяват за победители. И все пак те ще са важен индикатор не толкова с оглед на това кой какво печели, а кой какво губи. Ако БСП, при която демографията е равна на политика, изгуби контрола над някои от последните си крепости, това би означавало електорална промяна, каквато не сме наблюдавали от 1991 г. насам. Ключов въпрос е какви сили ще наследят "червените феоди" - АБВ, "патриотични коалиции" или локални играчи, които нямат претенцията да играят на национално ниво, но да контролират местната власт.

Иначе е ясно, че за ГЕРБ местните избори са проверка на моментната кондиция и най-вероятно партията на Бойко Борисов ще задържи всички големи градове, за чиято местна управа е по-изгодно да е в добри отношения с централната власт и да има достъп до европейски програми. Интересно е дали Реформаторите ще увеличат подкрепата си, получавайки традиционния "бонус на властта". Ако тези прогнози не се оправдаят и местните избори донесат сериозна промяна, на хоризонта се задават предсрочни парламентарни избори, прогнозира Николов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5114 |06.08.2015 Н. Николов: Пожарите ни струват милиони, хората сами гасят . 0| 4742 |24.07.2015 Гл. комисар Н. Николов: Причина за пожара в Рила е човешка намеса . 0| 7585 |28.06.2015 Симеон Николов: САЩ настояват за актуализиране на ядрената доктрина . 0| 4490 |21.06.2015 Валентин Николов: Определени народни представители имат интерес в енергетиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads