Реклама / Ads
12| 9880 |11.02.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Три пъти заподозреният за отравянето на Гебрев бил в България, службите спрели разследването

.
Три пъти заподозреният за отравянето на Гебрев идвал в България. Службите ни пък прекратили тогава разследването, защото не могли да разкрият нищо за инцидента. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, след среща в МС при премиера. На нея присъства и Ема Хопкинс-посланик на Великобритания.
 

Ето фактите, споделени от Цацаров пред медиите, веднага след срещата:

 

 

На 28 април 2015 г. след вечеря със свои полски партньори в хотел "Кемпински Зографски", Гебрев се е почувствал зле и е бил откаран във ВМА. През следващите два дни в такова състояние изпада директорът на "Емко" и негов партньор. Той е лекуван в "Токуда" и "Пирогов".

 

На 1 май СГП е образувала дело за опит за убийство. На 4 май във ВМА с подобни симптоми е приет и синът на Гебрев. След образуване на разследването, са взети различни проби, химически експертизи, автомобили, назначени са експертизи, като е иззета и документация от лечебните заведения.

 

Заключенията от токсико-химичните експертизи са показали, че в кафе в дома на Гебрев, както и в органична материя - повърната храна от сина на Гебрев, има хлор пирифос, който е инсектицид.

 

Проверена е и храната в хотел "Кемпински Зографски", където в салатата е имало ниско количество хлор пирифос. Проверен е и производителят на салатата, но е установено, че инсектицидът е бил в много малко количество и не може да предизвика никакви подобни симптоми. От медицинските експертизи е установено, че има отравяне с фосфоро-органични съединения. 4 април 2016 г. наказателното производство е спряно, поради неразкрит извършител.

 

„На 12 октомври 2018 г. постъпва писмо до мен от Гебрев на бланка на "Емко", обяви Цацаров и поясни, че в него се заявява, че през март във Великобритания е извършено покушение срещу Скрипал. "Имам основание да считам, че отровата, използвана срещу нас, е от семейството на Новичок", е написал Гебрев в писмото и предлага да се възобнови разследването и да се информират британските и други служби.

 

На 12 октомври СДВР е изискано спряното производство, а на 15 октомври е възобновено.

 

„Подписахме споразумение за общо разследване с ДАНС. Това е първият случай, в който подписваме споразумение между всички служби за едно конкретно дело. Направени са 13 разпита, а на 16 октомври г-н Гебрев дава данни, че е поръчал изследване във финландска лаборатория на кръв и урина и до нас до този момент не е представена подобна информация. Оказва се, че изследването е частно, заплатено от г-н Емилиян Гебрев“, информира Цацаров.

 

Заключението от финландската лаборатория потвърждава наличие на фосфороорганични съединения, които се съдържат в пестициди. Те обаче не са част от списъка за забранените химични оръжия, обясни главният прокурор.

 

Всички проверки, разпити и документи са изпратени във Великобритания, за да се установи дали веществата може да се свържат с "Новичок" или познати други химични оръжия, всичко това през декември месец, разкри още Сотир Цацаров.

 

Главният прокурор напомни и информацията от британските власти за тримата, замесени в случая "Скрипал". Според тях Федотов се смята за помагач. „Другите двама не са влизали в България, но Федотов е влизал в България три пъти", обясни Цацаров.

 

Сергей Федотов, е пристигнал в Бургас на 24 април 2015 г. от Москва. Той е имал билет за полет от българската за руската столица за 30 април същата година, но неговото място е останало празно. Вместо това Федотов се е появил на международното летище "Мустафа Кемал Ататюрк" в Истанбул и е излетял от най-големия турски град за Москва на 28 април с билет, купен в последната минута.

 

Федотов е пристигнал отново в България на 24 май 2015 г., но отново не е използвал билета си за връщане от София. Вместо на 30 май да излети от българската столица, той е отпътувал за родината си от Белград два дни по-рано.

 

"Както забелязахте при едно от тези пътувания има съвпадение с инцидента с г-н Гебрев и се установява маршрута на руския гражданин, отсядане в хотели и т.н. От 12 октомври 2018 година до момента се извършват проверки в пълна координация с нашите служби и в пълна координация със службите на Великобритания", завърши Сотир Цацаров.

 

Вътрешният министър Младен Маринов допълни, че всички действия по случая с Гебрев са извършени. Към онзи момент обаче случаят "Скрипал" не е бил наличен,  напомни Маринов.

 

 

 

На срещата при премиера Бойко Борисов са били шефът на МВР и ДАНС

Снимка МС

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8179 |10.02.2019 Нов Голям Шлем – геополитическата игра на Борисов и постоянните усещания за корупция и дежа вю . 18| 8379 |09.02.2019 Дайнов: Днешните популисти носят зараза като Хитлер и Мусолини . 15| 7221 |10.02.2019 Каракачанов за ромите: Правиш 8-9 деца, пишеш ги глухонеми, с епилепсия и не работиш . 13| 8413 |09.02.2019 Цвета Кирилова предлага: Вместо аборти, спирала!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads