Реклама / Ads
2| 4524 |01.08.2018 НОВИНИ

Тримата убити руски журналисти в ЦАР разследвали наемници от ”Вагнер”

.
Източник: twitter
Тримата руски журналисти, убити в Централноафриканската република, са работили по разследване за руски наемници, обяви опозиционерът Михаил Ходорковски, цитиран от ”Асошиейтед прес”. Телата на журналистите Орхан Джимал, Александър Разторгуев и оператора Кирил Радченко ще бъдат докарани в Русия в близките дни, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.
 

Според местни и руски служители репортерите са убити при засада тази седмица край град Сибю в ЦАР. Живеещият в изгнание руски магнат Ходорковски заяви във Фейсбук, че журналистите са сътрудничели по негов разследващ проект за публикация, озаглавена "Руски наемници". Те са проучвали частна фирма за сигурност, действаща в ЦАР и свързана с бизнесмен, близък до руския президент Владимир Путин.

 

Създадената от Ходорковски организация посочва, че тримата мъже са излетели на 27 юли за ЦАР, "за да заснемат кадри от дейностите на частната руска военна компания "Вагнер" в африканската страна. Компанията е основана от бившия офицер от руското военно разузнаване Дмитрий Уткин и от юни 2014 година участва в боевете в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти, според информации в медии и на украинските служби.

 

"Вагнер" действа и в Сирия, паралелно с руската армия, която се намеси през септември 2015 година в подкрепа на режима на Башар Асад. Официално такава компания не съществува, тъй като частните военни компании са забранени в Русия. Въпреки това негласно се знае за дейността на наемниците на сирийска земя. Страната е в гражданска война от 2011 година насам.

 

Според чужди медии нападението изглежда като грабеж. Нападетелите били с тюрбани на главите и говорели арабски език. Взели са парите и техниката на руските журналисти. Мистериозно е как се е спасил шофьорът им. Колата, с която са се придвижвали, също е непокътната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4091 |31.07.2018 ЕС със санкции към още шест руски компании . 2| 4152 |20.07.2018 Гръцки бизнесмен с руски корени ”спонсорирал” протестите в Македония? . 7| 4840 |17.07.2018 Животновъд с убити животни: Не се съмнявам в кръвните проби, БАБХ действат правилно . 4| 4178 |13.07.2018 САЩ повдигнаха обвинения срещу 12 руски агенти за намесата на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads