Реклама / Ads
5| 5171 |14.06.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Царево въведе до 5000 лв. глоба за диво къмпингуване

.
Царево
От 200 до 5000 лв. ще са глобите за нерегламентирано къмпингуване в Царево, реши общинският съвет днес, съобщи БНР. Приемането на нова наредба се налага поради отмяна на досегашната, по която се налагаха глоби и на плажуващите около Корал.
 

Старата наредба бе отменена от ВАС по формални причини - липса на обществено обсъждане и финансова обосновка на предвидените глоби. Тя изискваше от желаещите да къмпингуват на плажа Корал да имат разрешение от архитекта на общината, нотариално заверена декларация от собственика на земята и да предупредят общината 7 дни преди разполагането на палатки и каравани, пише Сега.

 

Новата наредба е със сходни условия - в общински терени ще може да се къмпингува само след издадено разрешение и те трябва да са с такава цел. За частни се изисква разрешение от собственик, което да е нотариално заверено и представено в общината, решиха съветниците.

 

Враждата на община Царево с летовниците, които предпочитат дивите плажове на територията на общината е широко известна. На днешното заседание отново възникна конфликт между общинските управленци и представители на сдружението "Да запазим Корал". Въпреки надлежно внесеното становище, активистите на "Да запазим Корал" не получиха думата да изложат аргументите си против наредбата и напуснаха със скандал залата. Дончо Бораджиев, адвокат на сдружението „Да запазим Корал“, коментира, че наредбата противоречи на редица закони: „Приемат текст, който противоречи на Конституцията, на Закона за нормативните актове“.

 

"Спорим за проблеми, които може да бъдат решени изключително лесно. Да се намери диалог и пресечна точка между интересите на двете групи", обърна се към съвета друг къмпингуващ - Кристиян Апостолов.

 

„Не къмпингувате диво и свободно. Вие живеете в рамките на няколко месеца на територия, която не е ваша. И ние не сме длъжни да ви чистим и да ви плащаме разноските“, отвърна му Стела Кюмюрджиева от ГЕРБ.

 

 „Община Царево никога не е била против къмпирането. За да няма проблеми, трябва да има някакви правила“, поясни кметът Георги Лапчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5767 |20.12.2018 Шефът на Булгаргаз: Положихме усилия да отложим глобата от 77 млн. евро, но ... . 18| 6688 |19.12.2018 Делян Добрев се отбранява: Глобата от ЕК няма да бъде платена от бг-данъкоплатците . 9| 11041 |18.12.2018 Експерт: Глобата на ЕК отне 13-та пенсия на 612 000 бг-пенсионери . 0| 4817 |17.07.2018 ЕС налага глоба от няколко милиарда евро на Гугъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads