Реклама / Ads
32| 13661 |15.05.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Цацаров, да удариш Пеевски не е като разправата с неудобен журналист

.
Сотир Цацаров Източник: БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров изискал от председателя на ДАНС цялата налична в агенцията информация за банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и чрез свързани или подставени техни лица.
 

Такава информация се изисква за имущества недекларирани по съответния ред. От  писмото на Сотир Цацаров до шефа на ДАНС Димитър Георгиев става ясно, че информация трябва да бъде предоставена "без забавяне и с максимална конкретика".






Няма как да не приветстваме това решение на главния обвинител. Ултра забавено решение, но все пак случващо се. Дано не е само прах в очите на обществото преди евроизборите, за да помислят хората, че управлението – защото Цацаров и свързван с него – си прави ПР. Защото нека припомним, че разкритията по „Апартаментгейт“ и къщите за гости тръгнаха от Свободна Европа и други медии, а не от прокуратурата, МВР, ДАНС и пр., откъдето би трябвало да стане това. Дори обратно – структурите, призвани да се борят с корупцията прикриваха и продължават да прикриват политици и управници. Цецо Цветанов подаде оставка, но не се разследва за укриване на доходи, за неплатени данъци или пране на пари. Нито шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев е обект на задълбочена проверка. Апропо, отпуската му изтича след няколко дни и той отново ше се върне начело на антикорупционнния орган, което е доста нелепо.

 

Сотир Цацаров прави крачка във вярната посока. Но повече от 6 години нима не знаеше, че мафията е завладяла и държавата и какво следва да направи той като главен обвинител? Знаеше, но стана страж на статуквото. Дори разпъваше и продължава да разпъва чадър над Пеевски, а Пеевски над него. Тези твърдения вече се превърнаха в клише, но никой не ги е опровергал. Дали Цацаров ще посмее да рови в сметките на Пеевски в Дубай, например или ще измисли някакви аргументи, че няма как да се проверят? А в офшорките на медийни шефове, които седма година го даряват с панегирици всеки ден? Зам.-главният прокурор Иван Гешев дали ще е толкова активен с коментари по медиите за политици и министри, колкото е по адрес на кметиците Иванчева и Петрова, на Цветан Василев, Иво Прокопиев, Миньо Стайков и прочие?






И въобще, защо точно сега Цацаров се сети за офшорки и банкови сметки в чужбина? Да не би от Вашингтон и Брюксел да са му казали, че е крайно време да спре да слуша Москва и колегата Чайка? Че в България са минати всички граници на нормалността? Но дори и отвън да е инструктажа, пак е от полза. Стига да не се действа избирателно, както досега. Нагледали сме се на разправа с неколцина неудобни, за да се отчете борба с корупцията и измамите въобще. Цацаров ненавижда Лаура Кьовеши, но ако иска да спаси поне част от достойнството си, трябва да се опита да бъде поне малко като нея. Не за да угоди на обществени очаквания, а защото законът го изисква.

 

Ще следим с голям интерес, какво ще последва след писмото му до директора на ДАНС. Защото и агенцията досега бе в услуга повече на съмнителни интереси на съмнителни кръгове, а не на гражданите. Има големи съмнения, че раздвижването, ще е по модела "пунта Мара", както се бе изразил премиерът Борисов. Защото в прокуратурата и ДАНС има прекалено много кадри на Пеевски, ДПС, ГЕРБ и други кръгове. Най-малкото е любопитно как тези хора, ще тръгнат да проверяват и вадят милионите на своите „работодатели“. Да видим. Може да ни изненадат. И приятно, и неприятно. С второто сме свикнали, а другото не ни е познато…






Във Фрог нюз сме критикували Цацаров и прокуратурата многократно. Отвръщано ни е с репресивни мерки, повдигане на обвинения, нарушаване на правата и пр. Въпреки това ще подкрепим обвинението, ако то заработи както повелява законът и Конституцията. Ако заработи.

 

Лий Куан Ю е казал подходящи за случая неща: „Всяко нещо има свой край“ и „За победа над корупцията не трябва да се жали да се слагат в затвора провинилите се приятели и роднини“.

 

Да удариш по Пеевски не е като да пратиш шпиц команда да се разправи с журналист, който те критикува. Да видим дали ти стиска, г-н Цацаров.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 12021 |29.03.2019 Огнян Стефанов: Ако имахме гражданско общество, Цонев и Пеевски щяха да са на политическото бунище . 9| 9198 |06.03.2019 Даниел Божилов: Законът РИКО ще осветли фирмите на Пеевски . 4| 19822 |06.02.2019 С. Колтуклиева: 3 Пеевски медии са взели 4 млн. лв. от КТБ, Кошлуков - 100 000 $ за жилище в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads