Реклама / Ads

0| 3153 |26.05.2019

ЦИК: В седем секции в страната машинното гласуване е прекратено

.
В седем секции в страната машинното гласуване е преустановено заради технически проблеми. Това обяви говорителят на ЦИК Таня Цанева. В две секции в София машините за гласуване са били разменени, което не дава възможност да бъдат използвани. Цанева каза още:

"Секциите първоначално бяха десет, от които в три от тях в ранните часове на изборния ден бяха отстранени, но останаха седем секции, в които ЦИК прекрати и отмени машинното гласуване. Това са 29 секция във Видин, в Кърджали 52, в Дупница, в Перник, в Своге 4 и в Хасково, както и в 22 и 25 в София в Подуене, има логистична грешка, тоест машините са разменени в двете секции. Искам да успокоя избирателите, гласовете ще бъдат зачетени, тъй като ще се направи ръчно преброяване на разписките от машинното гласуване на тези избиратели, които са упражнили своя вот машинно, и те ще бъдат приобщени към общия протокол".

 

Поради повреда машинното гласуване е отменено в една секция в Перник. Имало е проблеми с машините в още четири секции в страната (в Кърджали и в Габрово), в две от тях проблемите са отстранени, а в другите две се работи по отстраняването им. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев, цитиран от БНР. Сред подадените сигнали за нарушения в изборния ден има и такива, свързани с машинното гласуване, посочи той: "По отношение на агитация в предизборния ден са само две към момента, по отношение на машините, бяха подадени сигнали, три по отношение на организацията в отделни секции и това, че към седем часа не е бил открит още изборният ден, но малко по късно. Има също подадени сигнали - седем и нарушения на изборните права".

 

При съмнение за нарушение в изборните секции гражданите трябва да сигнализират в РИК, а при други нарушения извън мястото за гласуване към МВР, каза още Александър Андреев. Говорителят на ЦИК Александър Андреев уточни кои са двете секции, в които е отменено машинното гласуване: “Машинното гласуване в секцията в Перник, секция 18, е отменено, тъй като има повреда в машината и както знаем, съгласно методическите указания, които са за машинното гласуване, приети от ЦИК, тогава, когато има повреда в машината и тя не може да бъде отстранена, се продължава с хартиено гласуване. Отделно от това, вярно е, така е в началото на изборния ден в Добрич имаше проблем с една машина, той е отстранен. В Кърджали имаше проблем с две машини – в едната е отстранен, докато в другата има техник на място, който се опитва да поправи повредата. В Елешница е отстранена повредата. В София в Слатина има една машина, където също в момента има техник“.

 

В три хиляди от секциите в страната има машини за гласуване. Избирателят сам ще решава дали ще гласува с хартиена бюлетина или с електронна, която е на две страници и с възможност за поправка преди финала на гласуването. Вотът се отбелязва с пръст върху екрана. Финалът е разпечатването на разписка от машината, която се сгъва на две и се пуска в непрозрачна кутия. 

 

Над 2500 са регистрираните наблюдатели от неправителствени организации, които ще следят за честността на изборите. Жалби и сигнали за нарушения се подават в РИК, в ЦИК или до МВР и прокуратурата. Телефоните за връзка с институциите са вписани в информационните табла пред секциите.

 

Новото при днешните избори е, че номерата на преференциалния вот за отделен кандидат за евродепутат започват от 101 до 117, така че няма опасност да се повтори феноменът 15/15 от миналите избори за европейски парламент. Гласува се и в три хиляди секции с машини, като избирателят изрично трябва да заяви, че иска да даде гласът си машинно. С хартиена бюлетина гласуването е със син химикал, като се поставя знака хикс или ве в квадратчето срещу номера и името на партията или коалицията и преференциално са същите знаци в кръгчето срещу името на съответния кандидат за евродепутат. Българите, които в момента са в чужбина, могат да гласуват и без да са заявили това предварително, като подпишат декларация , че не са гласували на друго място. Имената им ще се впишат в допълнителната страница на списъка с избиратели. 

“Изборният ден започна нормално, спокойно, данни към момента няма дори за активността няма и няма как да имаме, часът е 8,30. От 3000 секции, в които имаше машинно гласуване, имаше две, в които имаше проблем  едната беше в Добрич, проблемът е отстранен, не са могли да включат машината в секционната избирателна комисия. Вторият проблем е в Перник. Техникът е на място и се работи по отстраняване на проблема“, каза говорителят и член на Централната избирателна комисия Таня Цанева.

Жител на Перник е разследван за купуване на гласове в село Мещица. Това е потвърдено от прокуратурата.

 

Сигналът е стар, той е бил подаден на 23-ти май. Официално съобщение по случая, обаче няма, но от прокуратурата потвърдиха пред “Хоризонт“, че се работи по такъв сигнал и е образувано досъдебно производство.

Към този час на деня не се съобщава за сериозни нарушения на територията на област Перник. В районната избирателна комисия е бил препратен по компетентност сигнал, подаден в прокуратурата за агитация в деня на размисъл в местен информационен сайт.

При извършената проверка обаче, веднага след получаването му, не са били установени предизборни материали на началната страница на сайта. От приложения към сигнала снимков материал не можело да се установи датата на публикуването на въпросните материали, затова и сигналът е отхвърлен като неоснователен. Освен това и бил анонимен, казаха от РИК.

 

От полицията в Перник съобщиха, че денят е започнал без сериозни нарушения. Целият състава на полицията е ангажиран с осигуряване на обществения ред. Съдействие оказват дирекция “Жандармерия“ и Гранична полиция.

Пред всяко помещение за гласуване са разположени указателни табла с номерата на партиите, коалициите, независимите кандидати в бюлетината, както и подредбата на кандидатските листи. В хартиената бюлетина се гласува със син химикал и със знак хикс или ве, който се поставя в квадратчето пред името на партията, коалицията или независимия кандидат. Ако се гласува предпочитание за кандидат от партийна листа, т.нар. "преференция" се поставя и втори знак в кръгчето с трицифрените номера. От ЦИК съветват избирателите:

 

"Не трябва да е забравил личната си карта, за да може да гласува, трябва да знае, че СИК не трябва на глас да произнася неговите данни от личната карта и да следи първи и втори печат, защото не малък брой от невалидни бюлетини имаме и поради тази причина" – каза говорителят на комисията Таня Цанева. 

"Когато вече сте гласували, сгъната ви е бюлетината по начин, по който ще ви окажат в СИК, излизайки от стаята за гласуване, преди да пуснете бюлетината, да бъде поставен втори печат, защото ако този втори печат няма, за съжаление вашият глас ще бъде невалиден".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Българите в Германия гласуват в 24 секции 0| 3140 |26.05.2019 . Гръмотевици и градушки в 10 области в страната 0| 3477 |23.05.2019 . Очаква се засилен трафик по пътищата в страната 0| 3130 |23.05.2019 . Бюлетините за евровота тръгват към секциите в страната 3| 3191 |17.05.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ