Реклама / Ads
19| 7734 |21.05.2021 НОВИНИ

Твърденията на Йордан Цонев, че Пеевски нямал нищо общо с кредитите от ББР, не стават и за ”чеп за зеле”

.
Йордан Цонев и Делян Пеевски
Депутатът от ДПС Йордан Цонев се изметна да обикаля тази седмица телевизионните студия, за да внушава, че корпулентния бизнесмен Дленя Пеевски няма нищо общо с фирмите, които са получили съмнителни кредит от ББР. Справка в регистрите, обаче вади на показ не само връзките на Пеевски, но загатва за скрити и подмолни цели при кредитирането на въпросните компании.
 

Както вече стана ясно„Техномаркет“ е една от фирмите- щастливки, облажили се с пари от ББР.  До средата на 2019 година компанията е била собственост на „Булгартабак холдинг“, чиито мажоритарен собственик е бил Пеевски чрез фирмите си. На 16 септември 2019 година фирмата „Маркет Инвестмънт“ купува „Техномаркет“ от „Булгартабак“.  Забележете, че купувачите всъщност са двама дългогодишни работници на Пеевски в същото дружество „Техномаркет“.

 

Реално в продължение на 7-8 години  те са били мениджъри. Сделката по прехвърляне на собствеността се обезпечава със заем от ББР в размер на 53 млн. евро. Кредитът се отпуска на „Маркет Инвестмънт“ независимо,  че към онзи момент „Булгартабак“ –компаниията-продавач също е имала дълг от  100 млн. лева към въпросната банка ББР. Куриозното е, че същите тези купувачи на „Техномаркет“ са били работници и в друга известна фирма, свързвана с Пеевски –  фалирала вече  „Лафка“. Финансови експерти допускат, че това отделяне на „Техномаркет“ от „Булгартабак“ може да се е случило, за да има законен повод да се теглят още кредити от ББР. Освен това има и важно правило - не може една банка да кредитира повече  от 25% от капитала си в една и съща икономическа група.  С отделянето на „Техномаркет“ от „Булгартабак“ всъщност това условие лесно може да се заобиколи.

 

Няколко дни след сделката – на 30 септември 2019 година ББР отпуска нов заем на „Техномаркет“ в размер на 25 млн. евро. Финансовата инжекция се прави уж, за да може „Техномаркет“ да погаси задълженията  си към други две банки, както и да има свежи пари. Експерти в бранша се чудят как фирма със скромни печалби може да изплаща заем, който общо надхвърля 160 млн. лева.  На дневен ред стои и друг важен въпрос – дали друга търговска банка би отпуснала тези средства?

 

Г-н Йордан Цонев, по-известен и като Ментата, може колкото си иска да отрича връзката на  съпартиеца си Делян Пеевски с кредитираните от ББР фирми. Брътвежите му, обаче не стават и за "чеп за зеле".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3551 |20.05.2021 ДАНС ще проверява сама себе си за твърденията, че незаконно е подслушвала . 18| 20170 |18.05.2021 Атанас Чобанов: Връзка с Йордан Цонев излиза от една от фирмите, получили кредит от ББР . 15| 3010 |18.05.2021 Проверяват затворите от 2017 г. насам заради твърденията на Илчовски . 14| 10288 |18.05.2021 Емануил Йорданов: Пролет е. Калинките летят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads