Реклама / Ads
31| 10708 |04.07.2012 НОВИНИ

Убийците на лихваря Доневио и гарда му известни до часове

.
Има заподозрени за разстрела на един от най-известните лихвари в Пиринско, популярният 42-годишен банскалия Васил Донев, известен като Доневио, и гардът му Бинко Робов. Полицията и ГДБОП работят усилено по три основни версии. По куршумите се установява и оръжието, с което е стреляно, което също е полезна следа.
 
Предполага се, че автоматът е откраднат от военно поделение или изнесен от такова и продаден още преди години. Обръчът се стяга, до няколко часа може да има новина в тази посока, разкри пред Фрог нюз източник, близък до разследването. Доневио и Робов бяха убити с автомат “Калашников” на място в джип “Мицубиши Паджеро” малко преди 8 часа във вторник. Ранени са и пътуващото в джипа семейство работници на Донев - Емине и Мирослав Кьосеви.

Стрелецът, който дебнел жертвите на черен път до овчарниците на Донев до моста на пътя село Баня-Банско, е изпразнил цял пълнител на автомата в джипа и направил пътниците в него на решето. Повече от 10 са куршумите, попаднали в тялото на Доневио, толкова са и в гарда му Робов. 8 куршума са попаднали в тялото на 45-годишната Емине Кьосова, която вчера бе в тежко състояние в разложката болница и до следобед лекарите се бореха за живота й. По-леко се е отървал съпругът й Мирослав, куршум е засегнал ръката му. Публичният разстрел станал на метри от сградите, в които Васил Донев отглежда крави и овце. Семейство Кьосеви били негови работници, пише в. „Струма”.

Около 8.20 часа случаен минувач съобщил в полицията, че на черен път има джип с пострадали хора. Информаторът предположил, че става въпрос за пътно-транспортно произшествие. Незабавно на мястото пристигнали оперативни групи от Разлог и Банско и станало ясно, че се касае за поръчково убииство. На място пристигна час след инцидента и директорът на Областната дирекция на МВР в Благоевград Георги Костов. Мястото на разстрела почерня от ченгета, които започнаха оглед. До обяд бяха намерени около 40 гилзи от изстреляните куршуми. Предполага се, че стрелецът е изчакал жертвите си в кола край пътя. Има следи от гуми на кола на отиване и връщане до мястото на убийството. На връщане следите са през тревни площи. Пътищата, които водят към Банско и Разлог, бяха блокирани, ченгета проверяваха всеки автомобил, който излиза и влиза в Разлог.

След изстрелите гардът на Доневио, който карал колата, кривнал и джипът излязъл извън пътя. Ченгетата съзряха риск колата да не се запали и на място бе повикан екип на противопожарната служба в Разлог.

Новината за убийството на Доневио мълниеносно обиколи село Баня, където той живее със съпругата си Ива и двете си малки деца. Къщата му е с високи дувари и охранителни камери. Достъпът до нея не бе възможен, тъй като ченгета бяха блокирали подстъпите и допускаха само роднини на семейството, а те заприиждаха на талази. Пристигаха и млади мъже, които са работили за него. Писъци огласиха къщата, когато ченгетата съобщиха на семейството за трагедията.

В близост до дома на Доневио съседите, потресени, седяха на пейка. Съседка разказа:

Рано сутринта, около 07.30 часа, Васко Доневио пи кафе, изглеждаше спокоен. Тръгна към овчарниците, всяка сутрин го прави, кара и работници. Добро момче и услужлив съсед. Първо той ходи, после Ива готви на хората в краварниците, грижат се за тях, заключи съседката.

Голяма част от комшиите обаче се изпокриха, страхувайки се да говорят. За убийството в първите два часа знаеха само най-близките съседи, но около 10.30 ч. в село Баня вече всички знаеха. Възрастна жена, близка на семейството, бе шокирана от новината за разстрела. Селото бе замлъкнало от черната вест. Писъците от къщата на Доневио се засилваха винаги когато там пристигаше нов роднина.

В Банско около обяд новината за поръчковото убийство бе в устата на всички. Убитият гард Робов се сочеше за дясна ръка на Доневио. Двамата били неразделни напоследък. Според близки на Доневио той знаел, че е “поръчан”, и затова ходел с охрана. Вчера сутринта обаче бил непредпазлив.

Васил Донев-Доневио започна кариерата си на лихвар и стана от важните хора на ъндърграунда в региона, след като години наред бе най-приближеният на братята Иван и Йордан Еринини-Джипсовете. Някои смятат, че и до момента те са заедно. Говори се обаче и друго - че Еринини и Доневио са влезли в конфликт. Споменава се инцидент отпреди 2 месеца, при който един от гардовете на Доневио налетял на Иван Еринин и с нож разпрал ръката му. Битката се ожесточила напоследък в спор за сфери на влияние в курортния град Банско, особено след ареста с наркотици на хърватската граница на единия от братята Джипсове - Иван. Има оперативна информация в Регионалното звено за борба с организираната престъпност, че и Доневио бил в играта с преразпределението на наркопазарите. Дали това е така, ченгетата проверяваха от месеци. Факт е, че Доневио бързо забогатя и стана обект на разследване от Регионалното звено БОП, които провервяха доходите му със съмнение за пране на пари.

По време на разследването бе изяснено, че Доневио инвестира в луксозни имоти. Споменава се, че е купил имоти за над 200 000 евро.

Убитият гард Динко освен че шофирал автомобила му, бил дясна ръка и във всякакви битовизми, като почти живеел в дома на Доневио.

Няколко са работните версии на ченгетата. Първата и основната е именно битката за преразпределение на наркопазарите и лихварския бизнес в региона. Както “Струма” писа, мощта на братята Еринини-Джипсовете стана явна, след като всички емблематични фигури на ъндърграунда в региона бяха или застреляни, или арестувани. В последните две години Джипсовете са последните “мохикани” на подземния свят от началото на демокрацията. Какви са отношенията на братята с убития Доневио полицията изяснява. Именно Йордан Еринин бе и сред първите разпитани по случая, пише още „Струма”.

Ченгетата обаче твърдят, че разстрелът не е поръчков. Доказателството е, че стрелецът бил озверял, стрелял със злоба и не мислил за другите в колата, което не е присъщо за наемен убиец. Това отваря и втората версия - дали Доневио не е жертва на изнудван от него кредитополучател.

Ченгетата изграждаха още работни версии вчера почти през целия ден. Лаконичен в коментарите по случая бе директорът Костов, който каза три часа след инцидента:

Засега е рано да се говори за версии, за заподозрени лица, имаме двойно убииство, уточняваме детайлите, огледът ще продължи цял ден.

В Банско градски легенди за случилото се разказваха във всяко кафене вчера. Някои твърдяха, че външни сили - софиянци, разчистват терена в Банско, след ареста на Иван Еринин и убийството на Доневио единствен фактор в кримисредите остава само Джипса Йордан. До момента нито Доневио, нито Джипсовете допускаха чужди мутри от ъндърграунда, и най-вече в апетитния Разложко-Бански регион.

Васил Донев преди около година е станал баща на второ момиченце от съпругата си Ива. Сестра му Ася Рупчина е директор на банков клон и съветник в местния парламент в Банско.

Доневио и Еринините са хората, които определяха не само движението на паричните и наркопотоци в региона, но и бяха ангажирани със силните на деня политически сили.

Ранената Емине Кьосева бе една от основните свидетелки по делото срещу директорката на Разплащателната агенция на фонд “Земеделие” Найла Салих за злоупотреби с власт.

До късния следобед вчера нямаше все още заподозрени лица за разстрела. Разпитани бяха над 30 приятели и роднини на Доневио, за да се доберат ченгетата до информация дали Васил Донев е бил заплашван и какви и с кого е имал парични отношения. Случаят е докладван на Окръжна прокуратура и министър Цветан Цветанов, който отблизо следи разследването на тежкото престъпление.

Вчера следобед в разложката болница приключи операцията на Емине Кьосева. От коремната област куршумите са извадени, куршумът около сънната артерия е влязъл и излязъл, в тялото й е останало оловото по краката и около сърцето. Част от червата на жената са зашити, съобщиха лекари от болницата. Друг куршум е минал близо до сънната артерия, но не я засегнал. Раздробил е долната челюст на ранената жена и е излязъл навън. Без клинично значение е куршумът, който е засегнал външната обвивка на сърцето. От тялото на Емине не са извадени куршумите от предмишниците на ръцете и от краката, защото са били много раздробени. Емине е в съзнание, състоянието й е стабилизирано, предстои да бъде транспортирана в столична болница, казаха лекари вчера.

Застреляният край Разлог Васил Донев от две години извършва фермерска дейност, заяви кметът на село Баня Николай Драговчев. За другия застрелян - Бинко Робев, кметът каза, че е българомохамеданин. До кмета никога не е достигала информация, че името на застреляния Донев се свързва с наркотици, и нито един човек от селото никога не се е оплаквал от тях.

Много неща се говорят за всеки, заяви кметът на община Банско Георги Икономов по повод стрелбата край Разлог. Икономов заяви, че не би искал да коментира слуховете.

Оръжието на убийството край Разлог по първоначални данни е автомат "Калашников", каза пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов. По думите му по всяка вероятност убийците са знаели за маршрута на колата. Четиримата са отишли първо до една ферма, след това са тръгнали обратно и на неоживен път срещу тях е било стреляно, уточни министърът.

Връщам ви във времето, когато беше убит Юри Галев, защото в общи линии е идентичен подходът по начина, по който е извършено убийството - в подобна местност. Имаше определени действия и групата по убийството беше задържана, надявам се, че и по това убийство край Разлог хората ще бъдат задържани, казва още Цветанов.

Агенции вчера разпространиха, че застреляният лихвар Васил Донев, познат още като Доневио, бил изключително жесток към длъжниците си. При последното му задържане през месец април т.г. стана ясно, че той е изкопал гроб за мъж, който му дължал пари, и направил опит да го зарови.

Въпреки десетките жалби, подадени от длъжници, няма повдигнати обвинения срещу него. С измама и рекет Донев се сдобил с апартаменти в Банско и Симитли. Говори се, че при него е заложен дори частен параклис. Запознати с делата му разкриват как веднъж той е поискал 100 000 лева от свой длъжник, който е взел за кратко 20 000 лева.

На пресконференция директорът на ОД на МВР - Благоевград комисар Георги Костов съобщи, че по следите на местопрестъплението става ясно, че мицубишито, в което са пътували четиримата, е било пресрещнато от друг автомобил. Стрелците, които са били най-малко трима, са слезли от колата и са открили огън, уточни комисар Костов.

Най-леко пострадалият Мирослав Кьосев се е спасил от куршумите, като е залегнал вътре в колата и се е скрил между седалките. Той се е появил едва когато служителите на реда са дошли на мястото на произшествието. Предполага се, че самият Мирослав е подал сигнал за инцидента, тъй като джипът е на около 100 м от главния път между Разлог и Баня, на отбивката за краварника на Донев. Комисар Костов уточни, че местопроизшествието не се вижда добре от главния път, затова се предполага, че Мирослав Кьосев е подал сигнала.

Вчера Мирослав бе в полицейското управление в Разлог за разпити, назначена му е и лична охрана.

До момента са задържани 7 човека за проверка за съпричастност. Сред тях е и Йордан Еринин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5990 |09.05.2012 Убийците на пътя с наказание според престъплението . 5| 6957 |19.04.2012 Цветанов: Има втори задържан за убийството на лихваря . 4| 5958 |18.04.2012 Криминално проявен стрелял по лихваря от “Горубляне” . 6| 11541 |05.04.2012 Арестуваха лихваря-бияч Доневио от Банско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads