Реклама / Ads
11| 15585 |06.05.2019 НОВИНИ

ВАС с призовка за Делян Пеевски, делото е утре

.
Делян Пеевски
ВАС е насрочил дело по жалба на ГД „БОЕЦ“ срещу фактическият отказ на ЦИК да извърши проверка по същество дали Делян Пеевски, като кандидат евродепутат, е живял реално през последните 6 месеца на територията на България. Съдът трябва да установи дали депутатът, който не стъпва в Народното събрание, отговаря на изискванията на чл.351 ал.1 от Избирателния кодекс.
 

Делото е с номер 5002/2019г. и е насрочено за 07.05.2019г. от 13.00ч. Освен „БОЕЦ“, като жалбоподатели и ЦИК, като ответници, ВАС призовава и Делян Пеевски, като заинтересовано лице. Именно за това настояват „БОЕЦ“ в касационната си жалба, съобщиха от гражданското движение.

 

На 29 април 2019 г. „БОЕЦ“ внесоха сигнал в ЦИК, с който поискаха проверка дали депутатът от ДПС Делян Пеевски отговаря на изискванията на закона да е живял през последните 6 месеца преди изборите на територията на България или страна членка на ЕС.





„В недостоен опит да осуети проверка по същество на уседналостта на Пеевски, ЦИК потъпквайки процедурните правила не излезе с официално Решение по сигнала на БОЕЦ, а ни изпрати формално писмо, с което ни казват, че Пеевски е бил проверен от ГРАО и има настоящ и постоянен адрес в България. Ние не оспорваме това, а изразяваме съмнения и прилагаме конкретни аргументи и доказателства, че Пеевски реално не живее на територията на страната. Братя Галеви, Цветан Василев и още десетки издирвани лица имат настоящ и постоянен адрес в България, но институциите ни казват, че са напуснали страната и  живеят в чужбина. Всъщност стотици хиляди са българите, които имат настоящ адрес в България, но живеят в чужбина“, пишат от ГД „БОЕЦ“.

 

Говорителят на ЦИК Александър Андреев побърза да обясни, че няма основание да се заличава кандидатурата на Делян Пеевски, тъй като е направена предварителна справка в Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО). Според нея Пеевски има постоянен и настоящ адрес в България от повече от 6 месеца, каквото е изискването на кодекса. Председателката на ЦИК Стефка Стоева (ГЕРБ) и секретарката на комисията Севинч Солакова (ДПС) изпратиха на "БОЕЦ" и писмо с аналогично съдържание, но не се произнесоха с официално решение, което подлежи на обжалване в съда.





След формалният отговор на ЦИК, БОЕЦ са внесли жалба до ВАС с искане съда да разпореди на ЦИК цялостна и задълбочена проверка по същество по сигнала им.  Ако се установи, че Пеевски не отговаря на изискванията на закона то неговата регистрация за участие в изборите в листата на ДПС да бъде заличена, настояват от гражданското движение. На утрешното заседание се очаква ВАС да уважи жалбата и да разпореди на ЦИК да извършат реална проверка.

 

След като Делян Пеевски нито веднъж не е бил на работното си място като депутат, не присъства и на откриването на предизборната кампания на ДПС едва ли ще се появи и в съда на делото, но за това трябва да има основателна причина, която да приеме и ВАС.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8012 |30.04.2019 Мехмед Дикме: ДПС може да е във властта, но без Доган, Пеевски, Данчо Ментата . 1| 4478 |23.04.2019 Д-р Ангел Кунчев отказа да замести Делян Добрев в НС . 17| 23225 |10.04.2019 Митницата „гърми“: Вкараха ни човек на Пеевски, за да се приберат 30 млн. от „Благоевград БТ“ . 5| 3806 |10.04.2019 Парламентът прие оставката на Делян Добрев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads