Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

6| 2429 |11.10.2021 НОВИНИ

ВАС разпореди и Боян Найденов да бъде изваден от българския списък „Магнитски“

.
Цветомир и Боян Найденови
Дни след като разпореди Цветомир Найденов да бъде изваден от т. нар. разширен български списък след санкциите по закона „Магнитски“, Върховният административен съд нареди същото и за брат му Боян.

Още от самото начало Найденови настояват да бъдат извадени от т. нар. разширен списък по „Магнитски“, тъй като от близо 2 години са прекратили всякаква свързаност със санкционирания от САЩ Васил Божков.

 

Преди дни ВАС констатира това първо за Цветомир, а сега и за Боян Найденов.

 

Втори състав от върховни съдии критикува съжденията на Административен съд София-град, с които бяха отхвърлени исканията на Найденови за прекратяване на фактическото действие на поддържане на списъка спрямо тях. Първата инстанция твърдеше, че не става дума за фактически, а за правни действия и освен това те били приключили с включването на тримата в списъка и Найденови не можели да получат защита по чл. 250 АПК.

 

„Постоянна и непротиворечива е практиката на съда, че защита по чл.250 АПК се допуска единствено по отношение на действия, които са започнали да се осъществяват, но не са преустановени към момента на подаване и разглеждане на искането. В случая твърдяното незаконосъобразно фактическо действие е „поддържане на данните на Боян Найденов в списък, публикуван на интернет страниците на Министерство на финансите и Национална агенция за приходите“, изтъкнаха върховните съдии Бисерка Цанева (председател на състава), Свилена Проданова и Василка Шаламанова (докладчик), цитирани от lex.bg. Те констатираха, че това действие не е прекратено, тъй като името на Боян Найденов все още в списъка.

 

Върховните съдии сочат, че са представени доказателства, че той е „прекратил всякакви отношения с лица, които попадат в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ“. И също като по отношение на брат му, ВАС констатира, че данни за това има и в Търговския регистър, установено е и от проверка на дирекция „Правно-нормативна дейност” на МВР.

 

„Важно е да се отбележи, че прекратяването на свързаността е основание за изключване на жалбоподателя от списъка, на основание т.4 от РМС № 441/04.06.2021 г. Това е достатъчно, за да се приеме, че фактическите действия по поддържане на данните на Боян Найденов в Списък на физическите лица, асоциирани лица по смисъла на т. 1, буква б) от Решение № 441 от 04 юни 2021 г. на Министерски съвет на Република България, поддържан на интернет страниците на Министерство на финансите и на интернет страницата на Национална агенция за приходите, са неоснователни по смисъла на чл.250, ал.1 от АПК“, заявява ВАС.

 

И изтъква, че АССГ е трябвало да разпореди незабавното и безусловно прекратяване на действията спрямо Боян Найденов – т.е. да бъде изваден от разширения списък по „Магнитски“.

 

Понеже това не е направено от първата инстанция, сега го разпорежда Върховният административен съд и определението му е окончателно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2586 |08.10.2021 Министър Везиева разпореди 24-часово наблюдение на язовирите . 10| 3342 |08.10.2021 ВАС разпореди: Цветомир Найденов да бъде изваден от списъка ”Магнитски” . 13| 5349 |27.09.2021 Гешев се e изнесъл от ”Бояна” . 1| 2780 |23.09.2021 Бюрото за защита на свидетелите става второстепенен разпоредител с бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ