Реклама / Ads
8| 9839 |25.07.2019 ИНТЕРВЮ

Весислава Танчева: На контрапротеста пред ВСС бяха момчетата с агнешките главички

.
Весислава Танчева
На контрапротеста пред ВСС бяха момчетата с агнешките главички. Това каза пред Фрог нюз пиар експертът Весислава Танчева, която участва в протеста пред ВСС срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Ето какво още допълни тя:
 

 Весислава, ти беше на протеста пред ВСС срещу номинирането на Иван Гешев за главен прокурор. Журналистите от медиите, защитаващи Делян Пеевски се оплакаха, че протестиращите са упражнили насилие срещу тях. Това вярно ли е?  

Това, което твърдят от ПИК, са пълни глупости. Истината е, че ги замеряха със стотинки. Най-унизително ги замеряха с жълти стотинки. Те даже останаха на паважа и ако не се лъжа, на фейсбук профила на карикатуриста Христо Комарницки има снимки. По линиите на трамвая останаха разпилени тези  жълти стотинки. В интерес на истината те бяха  около 10 човека-Недялко Недялков, майка му, няколко души от ПИК и Канал 3, разбира се. Общо да са били 10-20 човека, не повече.

 

Те обаче се оплакват, че полицията не е реагирала. Това така ли е?

Още от самото начало между протестиращите и тях имаше кордон полицаи. Отидох към 9, 10 ч. и ми казаха, че някой е успял да хвърли яйце по тях. Това не съм го видяла. Видях, обаче когато ги замеряха със стотинки и им се подиграваха. Истината е, че Ива Николова влезе в много тежък сблъсък с един от лидерите на „Зелените“. Тя му се разкрещя нещо, след което тръгна към него с „рогата“ напред. Това нейно поведение предизвика ответна реакция и започнаха да я освиркват. Към нея полетяха още повече стотинки. Накрая една от жените, които протестираха зад парламента от „Системата ни убива“ хвърли един домат по тях. Той не уцели някого. Просто падна. Около 9,30 ч. полицаите заградиха хората на Недялко Недялков като в кошарка. Избутаха ги до стълбите на ВСС ги отделиха от останалите хора. Те постояха още 10-на минути и си тръгнаха. Изведоха ги с кордон.

 

Имало ли е някаква форма на насилие към хората, защитаващи Гешев?  

Не е имало дърпане и блъскане в никакъв случай. Те носеха плакати. Едно момиче на около 20 години, което не познавам,  се промъкна до тях  и скъса един от плакатите им. Друго се опита да извади от ръката друг плакат, на който пишеше „Аз обичам Пеевски“.

 

Кой носеше този плакат?

 Едно момиче, чиято физиономия ми е позната, нищо чудно да е журналистка.

 

По БТВ момче от контрапротеста отказа да каже защо е там и за какво се бори.

Не се учудвам. Между другото  не можеше да се направи разграничение кой какъв е на контрапротеста, защото журналистите се бяха смесили с тях. Виждаш Ива Николова, пък оператора й,  оператора на Канал 3, който май беше ходил във Видин при Георги Георгиев от БОЕЦ.  Имаше едни момчета, които сериозно допскам, че са онези същите с  агнешките главички и  които ни замеряха с яйца. При протеста пред Съдебната палата на същите тези момчета тогава полицаите им бяха направили една кошарка отстрани. Пред Съдебната палата обаче бяха 30-40 човека, а ние бяхме към 2000. Днес пред сградата на ВСС бяха по-малко. Носеха  два плаката и един съдран.  Бяха максимум 20 човека с медиите.

 

Илиан Василев написа във Фейсбук, че е обнадежден от днешния протест. Ти споделяш ли неговото мнение?  

Като човек, който се занимава с технологията на протеста, знам, че един протест е истински, когато на него има майки с деца. Имаше такива майки, ей така, минали с количката и решили да повикат. Жените са критерий за истинност на един протест. Там, където виждаш само яки момчета, не става въпрос за протест, а за нещо съвсем друго. Но там, където се появят хора на възраст от 2 до 102 години, това е истинският протест. Имаше си енергия днес. Реално, когато аз отидох, имаше около 1000 човека. Някъде към 10,30 започна да оредява, защото хората тръгнаха към работа. И към 11 часа, доколкото разбрах, пътят на трамваите е бил освободен. Имаше онази енергия, която се усещаше в първите дни на 2013 година.  Същият тип енергия, същият тип гняв се усети.

 

Смяташ ли, че гласът на народното недоволство ще бъде чут от членовете на ВСС, които номинираха Гешев за главен прокурор?  Или той ще бъде наложен, въпреки всичко?

Трудно  ми е да кажа. Подозирам, че предложението за  Гешев е някава форма на димка.  Този човек генерира същия тип недоволство, което генерираше Пеевски навремето. Може да не се събраха 10 000 души пред ВСС, но това не означава, че извън протеста хората нямат същото отношение. Гешев, за разлика от Пеевски,  е по-малко известен и по-малко мразен. От година насам се явява в публичното пространство и затова хората не знаят много за него.  Ако е вярно, което показва инстинктът ми, че това е някаква форма на димка, като нищо в последният момент ВСС ще оттеглят предложението си под натиска „на улицата“. И ще кажат: „Ето ви един по-послушен- Емил Радев“, примерно“. Ще предложат  някой, който на пръв поглед ще изглежда по-приемлив, но ще е същия тип. Просто няма да е известен с някоя дива щуротия, както е Гешев.

       

Веднага след номинацията на Иван Гешев, много хора споделиха във фейсбук, че положението у нас е безнадеждно. Усещаш ли подобно отчаяние в хората?

След протеста се качих в такси и чух същата реплика от шофьора. Това означава, че  нещата са на ръба. Да, усеща се такава безнадеждност. И тя идва от липсата на медии и на информация. Защото надежда има, тогава, когато имаш информация. Знаеш, че някакви хора се съпротивляват. Докато няма голяма критична маса от хора, които да виждат алтернатива, не се учудвам, че се трупа чувство за безнадеждност. Това усещане се трупа, защото хората не знаят, че  има алтернатива на това, което се случва. Те не я забелязват, защото няма как да я намерят във въздуха.

 

Но във фейсбук ври и кипи. Човек днес лесно можеше да проследи какво се случва пред ВСС именно от социалните мрежи.

Не можем да разчитаме до безкрайност на социалните мрежи, че те ще изземат ролята на медиите.  За съжаление в България натрапихме на социалните мрежи роля, каквато те нямат по задължение. И хората като не виждат съпротива и алтернатива, започват да се отчайват.  Има и друго нещо. Не сме 80-те или 90-те година. Чисто демографски не сме. Едни 2, 5 млн. граждани на България просто не са тук. Те не са на площада. Очевидно е, че има неофициална политика никога да не им се даде право да участват в политическия живот на страната. Както виждаш, прави се всичко възможно да ги дистанцират. Да не им позволят да гласуват или да се намесят по някакъв начин. Има много  малки елементчета, които накрая подреждат този пъзел на безнадеждността. И аз също  го имам, без съмнение.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 15758 |22.07.2019 Методи Андреев: Кьовеши успя да свали маските на българските политици . 5| 12540 |18.07.2019 Симеон Иванов: Шефът на МВР искаше да каже на американците: „Борим се с Русия, оставете ни на власт“ . 9| 16551 |16.07.2019 Адв. Мюмюн Иълмаз: Прочутите обръчи от фирми около Доган и ДПС съществуват, множат се, разцъфтяват! . 16| 10128 |11.07.2019 Лияна Панделиева: Изгониха отличните български туристи в чакане на „висококатегорийните"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads