Реклама / Ads
12| 15848 |05.06.2020 АКТУАЛНО

Вижте кои депутати са гласували лотарията да е държавна и кои за поправката ”Менда” в Закона за хазарта

.
Днешният залп от хазартния бос Васил Божков е с основна тема опит за рекет от страна на управляващите. Лошото за тях е, че все повече хора започват да вярват на Божков, а не на властта, въпреки многобройните обвинения към него, повдигнати от прокуратурата. Фрог Нюз направи проверка кои депутати са гласували през 2020 г. лотарията да стане изцяло държавна и кои през 2014 г. са подкрепили поправката, предложено от Менда Стоянова, заради която сега държавата си търси 700 милиона.
 

Васил Божков днес обяви, че заради отказа му да се поддаде на рекет Лотарията е одържавена. Това се случва с впечатляваща скорост, кято повдига най-вече въпросът дали депутатите са наясно за какво гласуват и какви ще са последствията от действията им.

 

Ето какво показват архивите на Народното събрание:

Окончателното гласуване на промените в Закона за хазарта, с които лотарията става държавна са гласувани през февруари 2020 година. Промяната е постигната с гласовете на ГЕРБ, Обединените патриоти, ВОЛЯ, трима независими депутати и дори един глас от БСП. Опозицията има и един глас против. 25 депутати от БСП гласуват „въздържал се“ заедно с шестима от ДПС.

 

Докладчик пред НС е Менда Стоянова. Тя представя „Доклад относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, внесен от народния представител Валери Симеонов и група народни представители на 16 януари 2020 г. и приет на първо гласуване на 29 януари 2020 г. Комисията по бюджет и финанси, която е водеща в случая, подкрепя текста на вносителя. Конкретното предложение за одържявяване на лотарията е на народния представител Йордан Апостолов, а то гласи:
"В чл. 4 се създава ал. 3:  Лиценз за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, може да бъде издаден само на държавата.


Очаквано няма изказвания и вотът минава набързо и без особени вълнения.
Гласуват 125 народни представители: "за" са 93, "против" 1, "въздържали се" 31.
Предложението е прието.

 

По партии вотът изглежда ето така:

.
 Вижте и поименно кой как гласува от депутатите:

 

 

Ще се върнем и назад във времето, в продължение на темата за поправката „Менда“ в закона за хазарта от 2014 г., която отвори Васил Божков с твърденията си, че с промяната в  Закона за хазарта от него е искано да плаща такса „помагане“, си направихме труда да извадим и как са гласували всеки един от депутатите тогава.  Вижте първо предисторията на тази поправка ТУК и ТУК.

 

Ето и депутатския вот:

 

Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 13162 |29.04.2020 Мярката 60/40 - наистина ли спасяват бедстващи бизнеси? Я вижте списъка . 39| 44649 |01.04.2020 Медик пита: Кой и как прецени, че депутати са с по-рискова работа от медиците? . 15| 11586 |24.03.2020 Вижте кои маски вършат работа срещу коронавируса . 10| 21932 |11.03.2020 Вижте в реално време как ”пълзи” Ковид-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads