Реклама / Ads
6| 6852 |11.02.2019 МИСТЕРИИ

Владислав Горанов твърди, че не носи отговорност ако се ощетяват държавни дружества

.
Владислав Горанов
Министърът на финансите Владислав Горанов е отказал да извърши проверка на дейността на синдиците на КТБ и Фонда за гарантиране на влоговете, които могат да увредят редица дружества с държавно участие, с мотив, че това не му влиза в компетенциите.
 

За поредния отказ на Горанов съобщи бившият директор на "Кредитиране" в КТБ, който е един от хората алармирали за опита на две фирми да получат над 12 милиона лева от затворената банка.

 

Това не е първият отказ на Горанов да реагира и да защити интересите на държвата. Преди време той беше отговорил по същия казус, че не е "функционално компетентен" да вземе оношение,  въпреки, че според Закона за банковата несъстоятелност, синдиците на КТБ могат да бъдат сменени по предложение на министъра на финансите, ако същите не изпълняват задълженията си или с действията си застрашават интересите на кредиторите. 

 

Сигналът към Горанов е свързан с опасността от увреждания на държавни търговски дружсетва в следствие на действият на синдиците на КТБ АД (н). Според съдържанието на отговоръ му, внимателно са се запознали с информацията от сигнала, който е бил препратен до МФ и от началника на политическия кабинет на министър-председатея. Явно от там също са преценили, че той следва да вземе отношение. Интересно е дали и на тях име е отговорил, че не следва да го занимават. Ако е така излиза и, че и в олитическия кабинет на министър-председатея не са много наясно на къде да насочат проблеми с държавни предприятия.

 

Ето какво напися Зяпков: "Получихме поредното писмо от министър Горанов, че вече не му се занимава с КТБ. А през 2015 г. гордо влезе в банката с първите синдици с много обещания. Някой въобще интересува ли се, какво става в КТБ?"

 

Горанов отговаря, че той, като министър на финансите, не упражнява контрол върху дейността нито на ФГВБ инто на синдиците. Контрол върху дейността на Фонда можело да упражни Сметната палата. Министърът отговаря и, че страни по висшия правен спро са търговски субекти, в които министърът на финансите не упражнява правата на собственост на държавата, а като орган на изпълнителната власт не разполага с правомощия за намеса в спора между страните и в правораздавателната функция на съда.

 

Припомняма, че ощетени от взетите решениу на Фонда и синдиците и подписаните от тях документи са следните дружества, в които има държавно участие:

 

Агенция за приватизация и след приватизационен контрол

АЕЦ Козлодуй ЕАД

Булгаргаз ЕАД

Булгартрансгаз ЕАД

Летище София ЕАД

Български енергиен холдинг ЕАД

Гаранционен фонд

Електроенергиен системен оператор ЕАД

Мини Марица изток ЕАД

НЕК ЕАД

НКЖИ

Терем ЕАД

Кинтекс ЕАД

Топлофикация София ЕАД

Южноцентрално държавно предприятие ДП

МБАЛ Св. Анна

МБАЛ Света Марина

Национален дарителски фонд 13 века България

Фонд за компенсиране на инвеститорите и редица други.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 10335 |03.12.2018 Горанов: Ползвам жилище на кръстника Сариев заради земетресение, но настъпих нещо... . 11| 9263 |04.10.2018 Горанов намира време за Домусчиев, но не и за майките и страдащите им деца . 3| 9090 |23.02.2018 Горанов смъмри Петкова за оставката . 1| 7526 |01.02.2018 Баретата твърди, че не знаел какви ги върши дясната му ръка Ториното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads