Реклама / Ads
0| 2581 |18.06.2023 НОВИНИ

Водната стихия в страната обхвана още населени места в Северозападна България

.
Придошлата р. Огоста, Хайредин, 17 юни 2023 г. Източник: Сайт на БНР
Водната стихия в страната обхвана още населени места в Северозападна България. Там ситуацията остава критична, съобщи Нова телевизия.
 

Управителите на областите Монтана и Враца имат пълна готовност да евакуират жителите на девет населени места в опасна близост до реките Огоста и Скът.

 

Междувременно, жителите на врачанско са изправени пред нов проблем. Отводнените къщи отново се пълнят с вода. А министър-председателят акад. Николай Денков ще се включи в кризисните щабове във Враца и Монтана.

 

Остава усложнена обстановката в селата по поречието на река Огоста. В Хайредин е обявено частично бедствено положение. Нивото на реката по всяка вероятност е нараснало поради контролираното изпускане на язовир „Огоста”. В събота са били евакуирани от селото, но хората са останали навън за кратко. Подпочвени води в неделя обаче са наводнили мазетата и дворовете на хората. Реката е излязла от коритото си и е заляла пасище и обор.

 

Половината общини в област Враца изпитват проблеми с повишените нива на реките след опустошителните дъждове. Бедствено положение е обявено в Криводол, а частично бедствено в Мездренска и Врачанска общини. Река Скът излезе от коритото си в село Нивянин.

 

Няколко са реките в региона, които наистина са пълноводни. Следят се дейтално нивата на реките Ботуня, Огоста и Скът. На места те са излезли от коритата си и са залели пасища, ниви и ливади. Проблем са и подпочвените води, които избиха в мазетата на няколко къщи в село Лиляче.

 

Сериозно остава положението във Видинско. Община Димово и град Дунавци претърпяха сериозни щети по инфраструктурата. Десетки къщи са под вода. Река Войнишка преля там. Екипи на пожарната отводняват сградите. Шестимата евакуирани в Дунавци още живеят в кметството. Нивата на реките в района постепенно спадат. Започва опис на щетите.

 

В ход е и контролираното изпускане на язовир „Огоста”. Според последни данни нивото му се покачва с около сантиметър на час. С толкова се и изпуска. За момента това не води до вдигане на нивото на река Огоста, заяви директорът на пожарна безопасност и защита на населението - главен комисар Александър Джартов. До този час не се налага и евакуация на населени места по поречието на реката

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2559 |16.06.2023 Перник посрещна 15-я Praktiker в страната . 1| 2837 |13.06.2023 Доц. Емил Гачев: Дали една природна стихия ще се превърне в трагедия - зависи изцяло от нас . 0| 3136 |13.06.2023 Порои и гръмотевични бури удариха сериозно части от страната /видео/ . 1| 2784 |11.06.2023 Черна гора избира парламент. Ще поеме ли страната по европейски път?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads