Реклама / Ads
14| 14268 |18.10.2017 АКТУАЛНО

Военен от резерва: Решението да се ремонтират съветските МиГ-ове е национално предателство

.
Решението да се отложи придобиването на нов многоцелеви боен самолет и да се ремонтират несъвместимите с авиацията на НАТО съветски „мигове” е национално предателство.
 
Това пише капитан I ранг о. з. Васил Данов в libertarium.net  И продължава:

Защо правя такъв тежък извод?

Първо, защото така се отлага придобиването на крайно необходими отбранителни способности във време, когато предизвикателствата пред националната сигурност се увеличават. Това планирано бездействие открива нови рискове пред отбраната и действа демотивиращо сред военнослужещите.

Второ, страната ни категорично се закотви на опашката по развитие на оперативни способности, плюс незавидната й роля на усърден и сервилен руски говорител в ЕС и НАТО. Говорител, който все по-отчетливо консумира сигурност от Алианса, без дори да имитира, че произвежда такава.

Връх на безочието на просъветската управляваща върхушка станаха вчерашните думи на командира на ВВС, че една 105-годишна авиация трудно ще приеме решението чужди изтребители да охраняват родното небе.

Генералът, поднесъл венец пред паметника на Червената армия-окупаторка на 23 февруари 2017 г., така и не е разбрал, че от 2004 г. насам за нас съюзническите самолети от НАТО не са „чужди”. Тези самолети могат да бъдат чужди само за лица, в чиято ценностна система руските и съветските летателни апарати все още са смятани за свои.

Трето, поредното отлагане на придобиването на нов тип боен самолет и ремонтът на старата съветска военна техника удължават ЗАВИСИМОСТТА ни от руското оръжие и техника. Зависимост от вероятния противник, за какъвто Руската федерация (РФ) се е обявила в официалната си Военна доктрина (чл. 5). Тези стъпки противоречат на заявените намерения в правителствената програма и представляват публична победа на проруското оръжейно лоби.

Да ремонтираш оръжието си при вероятния противник означава, че си скаран с военната теория и с военната логика, че нямаш памет за всички провали и поражения, съпътствали подобни решения в българската и в световната история.

Намеренията изтребителите МиГ-29 да бъдат ремонтирани в Русия, е повече помощ за закъсалата  компания РСК МиГ, отколкото спасяване на българската военна авиация.

Повече от половин година корпорацията РСК МиГ е в тежко финансово и организационно състояние. Няма държавни поръчки, бяха арестувани нейни ръководни кадри, води се следствие. В този момент правителството на Република България прави солидни поръчки въпреки факта, че РСК МиГ е в санкционните списъци на САЩ и НАТО, и че руското правителство официално даде поръчки и пари на самолетостроителната компания „Сухой”, като остави РСК МиГ без финансиране.

Наистина, „Приятел в нужда се познава”. Но къде са българските национални интереси, интересите на отбраната и сигурността на българския данъкоплатец?

Четвърто, отлагането на опасно закъснялото превъоръжаване на Българската армия ще има като резултат поредния отлив на личен състав, на млади и перспективни кадри от въоръжените сили, след като трето правителство на ГЕРБ отначало обещава, а после се отказва от модернизация и превъоръжаване.

Да припомня, че когато през 2012 г. бившият вицепремиер Симеон Дянков оряза финансирането на БА с цели 37 %, за да закърпи националния бюджет, близо 3 700 военнослужещи напуснаха армията, обезверени от липсата на перспективи за достойна служба и за нормално кариерно развитие.

Днес кадровата пропаст във въоръжените сили достига 5 000 души предимно в тактическите звена, тоест, на бойното поле.

Още колко млади воини ще си тръгнат, след като разберат, че и през следващите години няма да има нови самолети, бойни машини и кораби?

Смея да се обзаложа, че и това правителство няма да изкара мандата си докрай, както сториха предишните две на сега управляващата партия. Най-вероятно след края на българското председателство на ЕС управляващата партия ще предизвика предсрочни парламентарни избори, за да търси изгодна ситуация за изборна победа. А процесите на превъоръжаване и модернизация ще бъдат оставени за по-добри дни.

Пето, за пореден път българско правителство лъже избирателите си. За пореден път то се представя като “лъжливото овчарче” в НАТО. Самото правителство едва ли си вярва, че мами съюзниците ни. Защото може да мами единствено себе си и своите наивни избиратели. Цинично и отблъскващо е демагогското противопоставяне на социалните и инфраструктурни проекти срещу отлаганото 28 години придобиване на нови образци оръжие и бойна техника.

Досадно е повторното противопоставяне на влакове срещу танкове, на военнослужещи срещу майки на кърмачета. Абсурдно и гротескно звучат мечтите на премиера за „лодки, платноходки и тръба по Черно море” на фона на безпрецедентната милитаризация на Кримския полуостров, извършвана от Русия.

Буквално вчера бе публикуван проектът за бюджет на РФ, в който за силовите ведомства (МО и МВР) са предвидени… 38 % от общите разходи!

Шесто, Сравнена с целенасочените и резултатни усилия на Румъния, Полша, балтийските държави, новоприетите членки на НАТО и най-мощните страни от Алианса, позицията на България изглежда все по-раздвоена, все по-несигурна, все по-жалка.

Защо стигнахме дотук?

1. Заради тежка политическа, финансова, кадрова, наследствена и още каква ли не обвързаност на управляващите клики и котерии със съветската комунистическа номенкратура и с агентурата на ГРУ и КГБ.

2. Заради патологичния и генетичен страх на милиционерско-ченгесарския слой сред управницете, на шофьорите, масажистите и бодигардовете на ЦК на БКП, които винаги са се страхували от авторитета и от мощта на българското войнство. Те винаги са гледали с подозрение на хората, които изпълняват дълга си към Отечеството. Тези същества инстинктивно усещат, че при добре въоръжена, обучена, мотивирана и самоуверена войска, рано или късно някой способен военен лидер ще ги запита:

„Абе кои сте вие? Жени, мъже или хермафродити? И защо така некадърно управлявате държавата?”

И ще настане Ден Първи от новото летоброене на страната ни. Нямаме друг избор, освен да дадем всичко от себе си, за да доведем по-скоро Ден Първи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4276 |10.10.2017 ГЕРБ отложи решението за оставката на Антон Тодоров . 1| 4186 |10.10.2017 Карлес Пучдемон ще обяви решението си за Каталуния . 1| 4111 |18.09.2017 Бавят решението за лиценза на оръжейния завод ”Емко”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads