Реклама / Ads
14| 8260 |29.07.2019 НОВИНИ

ВСС избра магистрат, спрял дело срещу Пеевски, за шеф на спецпрокуратурата

.
Димитър Франтишек Източник: БГНЕС
Висшият съдебен съвет избра с пълно мнозинство от 11 гласа Димитър Франтишек Петров за ръководител на Специализираната прокуратура след изслушването му. Единственият кандидат за поста досега бе на длъжността зам.-административен ръководител на Спецпрокуратурата.
 

Прокурор Димитър Франтишек, стана известен със спирането на дело срещу депутата Делян Пеевски, и който нападна дете в училищна лавка през 2017 г година.

 

Той известен с факта, че е спрял дело за набеждаване срещу Пеевски. Прекратил е досъдебното производство по случая Яневагейт, постигнал е присъдата от 1 г. условно по делото „Червей“ срещу Владимира Янева. Говори се, че е много близък на Иван Гешев.

 

Прокурорът се прочу и с посегателството си върху дете в училищна лавка. Мотивът за упражненото насилие е пререждане от страна на ученика. За постъпката си Франтишек получи единствено забележка от ръководството на СГП.

 

Любопиното е, че всички 11 членове на прокурорската квота са гласували "за" Франтишек. Такова е и гласуването за номинацията на Гешев за главен прокурор.

 

Франтишек започва кариерата си като следовател 2003 г.   ,,Ще създадем една добра и работна атмосфера. Нашето кадрово развитие води до натоварване до повече работа на спецсъда и апелативния спецсъд. Към настоящият момент новите дела в спецпрокуратурата са над 1070'', обеща днес кандидатът. 

 

В своята концепция той посочи, че затрудненията в работата на държавното обвинение е заради новата компетенция на спецпрокуратурата, наложена от 2015 г.

,,Причина за върнатите дела е невъзможността на командированите колеги в спецпрокуратурата да разглеждат делата от районните звена на прокуратурата'', посочва Франтишек.

 

Що се касае до материалната база на спецпрокуратурата, той заяви, че към настоящия момент ситуацията е добра, защото целият ресурс е съсредоточен в сградата на ул. ''Черковна''.  За кадровата обезпеченост на спецпрокуратурата кандидатът посочи, че е необходимо оптимизиране на щатовете на прокурори, следователи и съдебни служители чрез провеждане на конкурси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6975 |23.07.2019 Антон Станков: Комунистическото мнозинство на прокурорите избра кандидат без алтернатива. Не е добре!!! . 11| 13940 |22.07.2019 Първи коментари на журналисти за Гешев: Безнадеждно е, Пеевски си го избра! . 9| 6151 |20.07.2019 Адв. Лулчева за избора на главен прокурор: Отново ще сме в ситуацията на ”ти си го избра” . 3| 4263 |17.07.2019 Станишев: Поздравления за Урсула фон дер Лайен, избрана за председател на ЕК почти на ръба на необходимото мнозинство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads