Реклама / Ads
2| 4617 |30.07.2021 СВЯТ

Здравните служби на САЩ: Делта вариантът е заразен колкото шарката

.
Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ описват Делта варианта на коронавируса като заразен колкото варицелата и предупреждават, че може да причини тежко заболяване. Това съобщават ”Вашингтон пост” и други медии в САЩ, позовавайки се на вътрешен документ на CDC.
 

Вариантът Делта също така е по-вероятно да пробие защитата, предоставена от Covid ваксините, но здравният орган на САЩ посочва, че такива инциденти са много редки, показва още докладът на CDC, публикуван на уебсайта на "Вашингтон пост" и в други американски медии.

 

В своето резюме докладът на CDC казва, че Делата вариантът е силно заразен, вероятно по-сериозно от другите варианти, и че инфектираните ваксинирани хора могат да пренасят заразата толкова лесно, колкото и неваксинираните.

 

Все пак данните на CDC показват, че ваксините са много ефективни за предотвратяване на сериозни заболявания, хоспитализация и смърт.

 

Констатациите вероятно ще предизвикат дебат относно това дали отново ще са необходими маските, социалното дистанциране и други противоепидемични мерки дори в държави с широки кампании за ваксинация и където са отслабени протовиоепидемичните мерки.

 

"Ню Йорк Таймс", който също публикува съдържанието на документа, заяви, че връщането на курса на CDC през тази седмица обратно към носенето на маски и от страна на напълно ваксинирани американци се основава на доклада.

 

Вариантът Делта е по-преносим от първоначалния щам на SARS-CoV-2, както и вирусите, които причиняват MERS, SARS, Ебола, обикновена настинка, сезонен грип и едра шарка, се казва още в доклада на CDC. В него се посочва, че този вариант е толкова преносим, колкото варицелата - силно заразна инфекция, често срещана при децата.

 

Но вариантът е приблизително толкова смъртоносен, колкото и първоначалния щам на Covid-19, докато SARS, Ебола и други заболявания са имали много по-високи нива на смъртност, показва докладът.

 

Непосредствената следваща стъпка на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ е "да признаят, че войната с коронавируса се е променила“, тъй като щамът Делта също така вероятно може да засегне ваксинираните срещу Covid-19, но също така да подчертаят за голямото намаляване на риска от тежко изкарване на болестта при ваксинираните хора, се казва в документа.

 

Очаква се CDC да публикува допълнителни данни за Делта варианта по-късно в петък, съобщава "Ню Йорк Таймс".

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4971 |15.07.2021 Хиляди на протест срещу здравните сертификати във Франция /видео/ . 0| 3271 |30.06.2021 Двама от сръбските служби за сигурност с присъди в Хага . 0| 3167 |22.06.2021 „Делта“ вариантът на COVID-19 вече е доминантен. Засечен е в 92 страни . 37| 6745 |17.12.2020 Путин за Навални: Работи за спецслужбите на САЩ, не бихме го отровили, непотребен е

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads