Реклама / Ads
9| 7391 |01.04.2015 АКТУАЛНО

Адв. Екимджиев за Фрог: Пушилка на Пеевски е радикалният ислям

.
Адв. Михаил Екимджиев
Народният представител Цветан Цветанов инициира поправка в Наказателния кодекс, която разширява правомощията на прокуратурата. С нея държавното обвинение ще има правото да се меси в частния бизнес на хората. Дали това е добра идея, разяснява адвокат Михаил Екимджиев. Той коментира още отказа от дисциплинарно производство на следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, и съдия Владимира Янева.
 

 - Г-н Екимджиев, трябва ли да бъде поправян Наказателния кодекс с цел да се дадат повече правомощия на прокуратурата? 

 

- Подобна уредба на правомощията на прокуратурата съществуваше и при социализма, когато прокуратурата не само господстваше в досъдбното производство, но и упражняваше така наречения общ надзор по отношение на гражданското и административното право. Според теорията на Вишински прокуратурата е по-важна и по-авторитетна от съда. Тази роля на прокуратурата да се намесва във всички сфери на обществения живот, включително в гражданския оборот и в административното право, е несъвместима с правовата държава. Тя е характерна за тоталитарните системи, тя беше отречена близо десетилетие след промените от края на 80-те години. Прокуратурата е институция, която в продължение на 20 години неуморно се компрометира, неуморно лъже надеждите на хората и работи в разрез с обществения интерес. Това особено важи за последните години, когато управлението й бе на Сотир Цацаров. От тази перспектива да се дадат нови правомощия на прокуратурата е все едно да се даде на терорист атомно оръжие. Това ще бъде разрушително, защото прокуратурата не е доказала своя институционален морален капацитет. Ще припомня, че тя произволно образува проверка срещу президента и произволно образува разследване срещу така наречените убийци на Делян Пеевски. В същото време в момента, в който се спомене името на Пеевски, главният прокурор казва: „Аз там не пипам”.  Отказите на прокуратурата да разследва Пеевски, удивително съвпадат във времето с активизирането на разследването на така наречените клетки на радикален ислям най-често в циганските махали на Пазарджик и Пловдив. Това очевидно е една пушилка, която трябва да замъгли нуждата да бъдат проверени сигналите на Цветан Василев, че е бил изнудван от Пеевски. Спомене ли се Пеевски прокуратурата започва да говори за радикален ислям. Друг аргумент в подкрепа на тезата ми, че повече правомощия на трябва да бъдат давани на прокуратурата, се съдържа и в решението на Европейския съд по правата на човека от делото на „Злинсат” срещу България.  „Злинсат” е чешка фирма, която беше приватизирала хотел „Славия” в София. По инициатива на тогавашния главен прокурор Никола Филчев фирмата беше атакувана и буквално бяха изхвърлени на улицата нейни представители. А прокуратурата инициира разваляне на приватизационната сделка. Европейският съд по правата на човека прие категорично, че това е абсолютно несъвместимо с принципите на правна сигурност, с легитимните очаквания на инвеститорите в една правова държава и осъди България да заплати над 100 000 евро обезщетение. Незряло е да се приема по пожарникарски извънредно законодателство. Появява се Цветан Василев и казва, че ще продава фирми и веднага Цветан Цветанов не като народен представител, не като парламентарист, не с визия, не като законодател, който да мисли за правната стабилност, а точно като пожарникар насочва струята да потуши един пожар, без да си дава сметка, че тази струя може да предизвика наводнения, чийто щети да бъдат много по-големи отколкото мъждукащия огън.

Цветан Цветанов многократно доказваше правното си невежество. Мисля си обаче, че освен невежество има и желание да стане симпатичен на главния прокурор, тъй като все още е обвиняем.

 

 - Защо според вас, няма да има дисциплинарно производство срещу следовател Петьо Петров и съдия Владимира Янева?

 

- Прокуратурата отказва да образува разследване, което според мен, е поредното доказателство за изключителната виталност на лобито на главния прокурор и на Делян Пеевски във ВСС. Дори при явни престъпления, извършени от Пепи Еврото и от Владимира Янева, институцията не дава косъм да падне от главите им. Това доказва, че съдебна реформа е немислима при действието на този ВСС. Очевидно там залозите са много големи. Нищо чудно Петьо Еврото да си тръгне с 20 заплати бонус, след като няма да бъде дисциплинарно отговорен за престъплението, което е извършил. Прокуратурата отказва да образува разследване срещу него, след като Върховния касационен съд е казал, че следователят е емблематичен пример за провокация към подкуп. Желанието и готовността на Христо Иванов да извърши съдебна реформа при този Висш съдебен съвет изглежда илюзорно.

 

- Какво ще кажете за операцията „Чисти ръце” в Румъния?

 

- Със смесени чувства следя това, което се случва в Румъния. От една страна, няма как нормален човек да не се радва, че едни хора се опитват да се справят с бремето на корупцията, която съсипва държавата и обществения живот, от друга страна, не бива да забравяме, че не става въпрос за стара европейска държава със стабилно правозащитно законодателство. Вероятно моралната цена на множеството арести ще бъде твърде висока и рано или късно Европейският съд по правата на човека ще осъди Румъния, тъй като подобно на България, тя няма подготвени кадри, няма добро законодателство, което да позволи борбата с корупцията да бъде ефикасна, но да се извършва и със зачитане правата на човека. При нас, и в нашата съседка се действа на принципа на махалото. Страхувам се, че зад десетките арести на министри, кметове ще има значителен брой юридически брак и тежки нарушения. Имам собствен опит с румънски гражданин, на когото заведохме дело пред Европейския съд по правата на човека. Оказа се, че е осъден по текст, който не съществува в румънския наказателен кодекс, след това е експулсиран в България, тъй като е етнически българин, без право да се завръща. Това са все мерки, които са отвъд границите на европейските правозащитни стандарти.

В края на 80-те години Италия с помощта на ЕС реши по начин подобен на Румъния да се справи с мафията и корупцията. Появиха се емблеми на борбата с мафията и корупцията – съдия - следователят Фалконе и съдия - следователят Антонио ди Пиетро, който ръководеше фамозната операция „Чисти ръце”. Бяха арестувани политици, медийни магнати, футболни босове, магистрати. Оказа се, че самият Анотонио ди Пиетро, увлечен в желанието си да бъде съвременният герой на Италия, е извършил тежки правонарушения и престъпления срещу правосъдието и бе отстранен от длъжност и осъден. Другият съдия- следовател Фалконе беше убит близо до Палермо от мафията.

Убеден съм обаче, че дори този ентусиазъм да поутихне, дори прокурорите да бъдат подведени под наказателна отговорност, корупцията в Румъния няма да се върне на нивата, на която беше.

В България обаче ще бягат като дявол от тамян от операцията „Чисти ръце”, тъй като това би могло да означава арести и за Пеевски, и за Бойко Борисов и защо не и за Цацаров.

 

Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5944 |01.04.2015 Д-р Б. Миланов за Фрог: Ако защитаваш кауза, челото ти трябва да е чисто . 19| 9752 |31.03.2015 Н. Цонев за Фрог: Цв. Василев даде знак, че ще продължи борбата, Борисов е манипулатор . 4| 5554 |26.03.2015 БАБХ за Фрог: Не се проверяват съставките на добавките . 5| 5816 |26.03.2015 Ю. Ангелов за Фрог: Твърденията на Дилов-син за лобизъм са смешни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads