Реклама / Ads
24| 15927 |17.09.2017 ПОЛИТИКА

”Да, България“: Визитата на Чайка е позорен акт

.
Юрий Чайка
„Да, България“, партията на бившия правосъден министър, призова всички представители на българската държава, на които предстои да се срещат с главния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка, да откажат. Партията оценява предстоящата визита като „позорен акт“.
 
В България Чайка ще се срещне с българския си колега Сотир Цацаров.

„Да, България!“ заявява, че г-н Чайка не е добре дошъл на територията на европейска България и неговото посрещане тук не е от наше име. Това е позорен акт, на който трябва да се противопоставим“, се казва в позиция на партията.

„Да, България“ припомня, че Юрий Чайка е „централно действащо лице в изграждането на авторитарния режим на Путин в Русия“.

„Той е лицето на погазването на върховенството на правото и човешките свободи, репресията срещу медиите и опозицията, толерирането на корупцията и злоупотребата с власт и на задушаването на руската демокрация. Той е сред основните отговорни за актове на международна агресия и нарушения на международното право, държавно допустителство на политически убийства, замитане на следите на огромен брой политически и държавно организирани престъпления на Путиновия режим. Срещу г-н Чайка и неговото семейство има подозрения за корупция, чието разследване се спира от него самия“.

Партията на Христо Иванов сравнява дейността на Чайка с тази на българския главен прокурор, под чието ръководство българската прокуратура „също е превърната в инструмент за потъпкване на върховенството на правото и свободата в страната ни“. „С нейно участие и с нейно съгласие в страната ни се извършват престъпления, все по-често криминално се експроприират активи и се задушава свободата на предприемачеството, осъществява се нарастващ натиск срещу свободата на словото и политическата опозиция“.

„Да, България“ припомня оценката на Венецианската комисия, че българската прокуратура е изградена по сталински модел и „г-н Цацаров се възползва от сталинския модел на безотчетност на прокуратурата, за да блокира разследвания срещу себе си, свои приближени и свои политически и икономически патрони“.

„Всъщност г-н Цацаров се среща със своя първообраз – и като организация на работата в прокуратурата, и като доминираща организационна култура, и като лични ценности“, се казва още в позицията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4834 |25.08.2017 И президентът с оценка на визитата на Макрон във Фейсбук . 13| 5812 |24.12.2015 ВМРО зове Външно да отмени визитата на турския външен министър . 42| 6657 |18.02.2015 Митов размаха пръст на Сидеров за визитата му в Крим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads