Реклама / Ads
3| 15916 |24.05.2017 АКТУАЛНО

Хора на Пеевски и синдици на КТБ в афера за милиони в Сърбия

.
Срещу смешната сума от 8 млн евро фабриката за стъкло в Парачин, Сърбия, която уж била на банкера Цветан Василев си смени собствеността. Предприятието е придобито от сръбската „ЦПР Импекс”. Продавач се явява „Глас Индъстри”.
 

Според експерти това е подарък, направен с активното участие на синдиците на КТБ, както и на дясната ръка на Делян Пеевски – адв. Алексанър Ангелов. Същият, на когото Пеевски разчита за придобиването на „Булгартабак” и който след това се оказа съсобственик на футболния „Левски”. Посредник в далаверата бил българския бизнесмен Николай Гигов, известен с връзките си в Сърбия.

 

Подготовката на далаверата започва още през 2015 г., когато през октомври е сключен договор между „ЦПР Импекс” и „Глас Индъстри”, която контролира предприятието за стъкло в Парачин. По силата на подписания документ „ЦПР” се заема с изплащането на задълженията на фабриката и „Глас Индъстри” срещу залог от 55,9 от акциите на предприятието. Става дума за 24 млн евро. От този момент фабриката минава под контрола на „ЦПР”, тъй като повечето членове на Надзорния съвет са именно от тази фирма. През следващите месеци обаче са изплатени единствено част от задълженията, но чрез кредит към фабриката. Нито стотинка повече. Главен играч в схемата е сръбския гражданин Миорад Пущица, който заедно с представляващите фалираната КТБ синдици, както и с временния синдик на „Глас Индъстри” подписват на 29.06.2016 г. споразумение, в което се твърди, че „ЦПР” са изпълнили задълженията си по договор. Това означава да са покрити задължения за 12,4 млн евро, което обаче е абсолютно невярно. Няма покрити такива задължения. Излиза, че въпросните господа, без експертна оценка, фактически подаряват фабриката на „ЦПР” за 8 млн евро. Според запознати с далаверата, подкупът за реализация на „сделката” е бил 7,5 млн евро. Повече от странно е участието на адв. Александър Ангелов, който според някои изтомници е бил в пряк контакт със сърбина Пущица, с когото са подготвили споразумението. Връзката между тях бил осигурил българският бизнесмен Николайчо Гигов, стар познат на Пущица. Любопитно е също че бащата на адв. Ангелов по случайност работи в офиса на Гигов в София...

Правните съвети по далаверата били оценени на 300 000 евро, твърдят източниците на Фрог нюз. Не е ясно обаче дали тези пари са деклалирани и дали е платен данък върху тях, защото реално по сделката не се споменават адвокатски консултации.

 

Българската прокуратура и финансово-контролни органи би трябвало да започнат веднага разследване на сделката дори само заради участието на синдици на КТБ в нея. Също и заради невлезлите десетки милиони в полза на вложителите във фалираната банка.




















Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 11506 |17.04.2024 Кой стои зад ремонта на бул. "Патриарх Евтимий"? Авторите не са "Спаси София", нито Васил Терзиев . 10| 72123 |15.04.2024 Техеран: Ще превърнем в прах Тел Авив и Йерусалим. Израел: Можем да сринем Иран за десет часа. Засега е тихо . 3| 3157 |14.04.2024 Иран атакува пряко Израел. Какво знаем? . 14| 3035 |13.04.2024 ISW: С ударите по украинската енергетика Путин иска да унищожи военния потенциал на Киев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads