Реклама / Ads
23| 13519 |12.11.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Двете Българии - на ”стабилността” и на народа

.
Цветан Цветанов
„Стабилност“ се оказа най-любимата и често използвана дума от управляващите. Усилията им да ни убедят, че в държавата всичко е окей, се изчерпват с това да ни я повтарят като на бавноразвиващи се. Властта, обаче си затваря очите за статистиките на Евростат, БНБ, БАН и международни организации. Те ни пращат на дъното в класациите по развитие и просперитет в ЕС, дори и в света.
 

На шега в едно свое интервю премиерът Бойко Борисов беше казал, че като чуе „Конгретюлейшън“ и спира да слуша. И с народа е така. Като чуе за „стабилност“ и си запушва ушите. Най-често сакралната дума използва вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

15 септември 2018 г. в Пловдив той отсича: „За нас е изключително важно, че днес държавата е стабилна, очертава се висок икономически растеж от около 4 процента, което дава възможност при разчетите за републиканския бюджет за 2019-а година да се предвидят средства за 10-процентово увеличение на възнагражденията в администрацията и 20 на сто увеличение в сферата на образованието. Това ще позволи да бъдат задържани квалифицираните експерти“.

По-рано, на 26 юли: „Правителството е стабилно, няма разминаване в подхода на управленската програма“.  На 10 септември: "Смятам, че политическата стабилност и икономическият растеж, които имаме днес, дават възможност да се очертае една стабилност за страната. ПГ на ГЕРБ е стабилна и единна". 

 

Наскоро пак ни подсети, ако сме забравили: "Вчера имахме среща с "Обединени патриоти", днес в 11.00 часа ще продължим да правим тези срещи, за да изчистваме всички недоразумения, които се получиха през последните няколко седмици. Уверявам ви, че правителството е стабилно. Имаме изключително добра и работеща комуникация, защото имаме управленска програма.

 

Не изостават от Цветанов и председателят на парламента Цвета Караянчева. На 4 септември по БНТ заявява: „Стабилността на коалицията е гарантирана с мандата, даден от българския народ“.  Два дни по-рано пак тя: „Няма политическа криза, правителството е стабилно. Ние сме отговорни политици и когато от нас се изисква да бъдем политически отговорни - го правим. Правителството е стабилно".  

Не отстъпва и Менда Стоянова, икономическият корифей.  На 19 май:  „Това, че има пари в резерва е добре, означава, че държавата е финансово стабилна. Във фискалния резерв в момента има около 12,5 млрд. лева. Хазната на държавата е пълна". На 8 ноември: „Доходите последните години растат стабилно нагоре. Бюджетът ще ни даде стабилност. Стабилността ще ни донесе 4,5% ръст на икономиката“. Дни по-късно: „България е финансово стабилна. Има стабилност в българската икономика".

 

Всичко това бе обединено в красиво изречена позиция на ГЕРБ по повод 11 години от създаването на политическата формация. В нея се казва: „ГЕРБ носи на България стабилност, при нас развитието е видимо. България е сред лидерите по макроикономически показатели и растеж в ЕС, което пък ни доближава с бързи темпове към средните стандарти в Европа.

 

От ГЕРБ изтъкват и постиженията - повишаване качеството на живот, рехабилитирани са хиляди километри магистрали, пътища и жп линии, изградени са стотици пречиствателни станции, депа за отпадъци, а столичното метро се превърнало в „един от най - успешните инфраструктурни проекти в цяла Европа". Сред другите постижения са намаляването на контрабандата и престъпността, устойчивия ръст на пенсиите и минималната заплата, както и ниските данъци. Във външнополитически план пък България се превърнала в лидер и "крепител" на стабилността на Балканите, но и във важен фактор при взимането на решения за бъдещето на Европа в Брюксел.

 

"През последното десетилетие ГЕРБ е единственият гарант, че бъдещето на децата ни ще бъде европейско. И ние ще продължаваме да го отстояваме, независимо какво ще ни струва това. Въпреки всички конспирации и саботажи от страна на опонентите ни, правителството ни ще запази стабилността в държавата. Ще го правим не заради председателството на ЕС, а заради българите. Защото ние обичаме 100% от българския народ и работим за доброто на всички", се посочва в писмото.

 

Дали това е така?

-          22 февруари 2018 г., "Трансперънси интернешънъл": България остава първа в ЕС по усещане за корупция;

-          28 август 2018 г, Българска стопанска камара:  Чуждите инвестиции в България намаляват 10 пъти през последното десетилетие;

-          8 ноември 2018 г.  фондация "Фридрих Еберт" и Института за икономика и международни отношения: Над 1 млн. българи от общо 4 млн. в трудоспособна възраст обмислят вариант за емиграция;

-          10 юли 2018 г., Евростат: България е първенец по смъртност в ЕС, намалява с 52 000 души годишно;

-          25 април 2018 г., Евростат: Първи сме в Европа по бедност, всеки трети живее в недоимък;

-          31 октомври 2018 г., НСИ: България е първа по обществено неравенство в ЕС, Първи сме по най-ниски заплати в ЕС;

-          13 юни 2018 г. , Националния център по обществено здраве и анализи: Детската смъртност у нас е два пъти по-високо от тази в ЕС;

-          25 юни 2018 г., БНБ: Чужди инвеститори са изтеглили 161 млн. евро от капиталовложенията си през първите четири месеца на годината. Това е една от причините за срива на преките чужди инвестиции в периода януари-април с близо 50% в сравнение със същия период на миналата година. В българската икономика са влезли 113 млн. евро от чужбина при 229 млн. година преди това;

-           29 март 2018 г, БАН: Топим се!  Ще намалеем с 25% за 20 години;

-        "Репортери без граници": Последни сме  по свобода на словото на Балканите и в ЕС.

-        България е на първо място в Европейския съюз по докладвани нередности и измами с пари от предприсъединителните фондове, сочи годишният доклад на Европейската комисия за защита на финансовите интереси на общността и борбата с измамите.

-        Първи сме още по: белодробни болести, смъртност от мръсен въздух, инфаркт, инсулт и съдови болести,  по най-ранно раждане в Европа, по пушене.

-   Първенци сме и по цени на дизела и тока в Европа.

Излиза, че живеем в две држави. На благоденствието, според управляващи политици и на реалните цифри. Едната е продукт на пропагандата, а другата - на стотистиките.

Стабилност, според Уикипедия,  е свойството на дадена система да запазва основните си характеристики при относително малка промяна на даден параметър. Сред значенията на понятието са: икономика, социология, политика. Това означава само едно - Цветанов и хората му ни гарантират, че нищо от изброеното по-горе няма да се промени. Гражданите обаче все по-често и все по-ясно заявяват, че искат промяна.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 15379 |12.11.2018 Люба Кулезич за Фрог: Статуквото отново е на прицел . 10| 7986 |11.11.2018 Илиан Василев: На народа му писна от лобизм . 19| 13021 |10.11.2018 Йончева към Камарата на строителите: Ще напусна НС, ако качеството на магистралите отговаря на изискванията . 5| 12534 |09.11.2018 Владо Береану за Фрог: Искането на имунитетите на депутати говори за паника в ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads