Реклама / Ads
62| 21278 |03.12.2014 АКТУАЛНО

Медии на Пеевски фалират заради "Южен поток"

.
Делян Пеевски Източник: Булфото
Спирането на проекта "Южен поток" ще удари фатално няколко медии от империята на Делян Пеевски. След Нова година се очаква във финансов колапс да се окажат вестниците "Преса" и "Монитор". Това ще принуди издателите да ги спрат. Тежки проблеми са налегнали още "24 часа", "Новинар", "Политика" и някои "жълти" издания - всекидневник и два седмичника, чието оцеляване ще е повече чудо, отколкото финансова логика.
 
Това съобщиха за Фрог нюз източници от х-л "Берлин" в Бояна, считан за база на Делян Пеевски, както и на министри от сегашното и предишното правителство.

Причината за тежката ситуация е спирането на държавните пари към фирмите, изпълнителки в строителството на "Южен поток" на територията на България.

Източници от ДАНС пък признаха, че е в ход раследване на процедурата по провеждане на конкурс за фирмите, участващи в "Южен поток". Причината е накзателната процедура от страна на Европейската комисия срещу нашата страна за избор на изпълнител.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова също призна, че на 2 юни има стартирала наказателна процедура от ЕК срещу България по 3 точки. Едната е именно за съмненията около провеждането на търга. "Очевидно съществуват съмнения за манипулация. Трудно е да кажа в чия полза", коментира г-жа Петкова по Нова тв.

Точно това ще изяснява ДАНС, а също и прокуратурата.

Всеизвестно е, че водеща роля в проекта "Южен поток" има фирма "Водстрой 98", която е считана за близка до депутата от ДПС Делян Пеевски. Много връзки водат към подобно заключение. На 13.06.2014 в-к "Капитал" пише:

"При правителството на ГЕРБ и особено при кабинета "Орешарски" за "Водстрой 98" се знаеше, че играе ролята на комисионер при уреждане на всички по-големи обществени поръчки срещу определен процент от приходите. Собственикът на компанията Иван Мирински се смята за човек с огромно влияние в сектора, идващо от близостта му с Пеевски. Така пряко беше натрупан портфейл от над 600 млн. лв. договори с консорциуми, в които "Водстрой 98" участва.
Дружеството има водеща роля и в проекта "Южен поток". Смятано е за архитект на българското обединение "Газопроект Юг", което бе избрано за местния партньор на руската "Стройтрансгаз". От петте български фирми в "Газопроект Юг" три са смятани за близки до Пеевски (дъщерната на "Водстрой 98" "Промишлено строителство холдинг", ПСТ и "Техноекспортстрой"). Договорът за строителство на газопровода по информация на "Капитал" вече е подписан при цена от 3.8 млрд. евро.

Процедурата по избор на изпълнител на строителните дейности в България на проекта Южен поток се проведе на два пъти, докато най-накрая бъде спечелена от правилните фирми".

 

При спирането на проекта секва и държавното фиансиране към изброените фирми. Т.е. прекъсва се кранчето, на което разчита "Водстрой 98", разбирай Пеевски. Щом пресъхне този поток, спира финансирането и на гореупоменатите медии, твърдят източниците от х-л "Берлин". Спирането на медии означава освобождаването на десетки образовани и квалифицирани служители от редакциите.

Някои от застрашените не са собственост на семейството на Пеевски, както то сам се изразява, но са от т.нар. "кръг на гравитиращите". В тях се включват издания, които са получили десетки милиони от фирми, близки до КТБ и нейния мажоритарен собственик Цветан Василев, но не са върнали и стотинка. Срещу някои от тях вече има заведени дела и запорирани сметки. Те се включиха във войната срещу Василев и банката, разчитайки да осребрят "обръщането на палачинката" от Пеевски. Спирането на "Южен поток" обаче попарва надеждите за тлъсти пачки от държавата.

Това не е единствената лоша новина в медийния лагер на депутата-олигарх, както го нарича "Ню Йорк таймс" в публикация преди няколко дена.

Мрачни са финансовите резултати на фирмата "Булгартабак", за собственик на която също се счита Пеевски. Отчетът на “Булгартабак” за полугодието на 2014 г. показа катострофален спад на резултатите. Холдингът има 28.84 млн. лв. приходи в края на юни 2014 г. спрямо 107.56 млн. лв. за същия период на миналата година. Печалбата му преди облагане с данъци е 10.24 млн. лв. при 84.89 млн. лв. към шестмесечието на 2013 г. Нетният резултат се понижава до 9.2 млн. лв. спрямо 82.4 млн. лв. година по-рано. Излиза, че “Булгартабак” е катастрофирал.

 

ВАЖНО! Очаквайте от 04.12.2014 г. поредица за медийната империя на ДПС - скритите тайни.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 14909 |27.11.2014 Ню Йорк Таймс: Олигархът Делян Пеевски държи медиите в България* . 42| 15394 |28.10.2014 И. Добромирова: Има сигнал за Пеевски в прокуратурата, тя мълчи . 6| 6731 |19.10.2014 Обвинен за "убийството" на Пеевски ще съди държавата и него . 18| 6732 |15.10.2014 М. Спасов: Колосите Борисов и Пеевски ще направят стабилно правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads