Реклама / Ads
1| 9130 |17.11.2017 АКТУАЛНО

Зоран Заев: В учебниците ни вече не пише ”българите са фашисти”, а само ”фашизъм”

.
Зоран Заев
Станалото в македонския парламент не трябва да се повтаря и да не става никъде по света. Белезите по главата ми ме подсещат, че трябва да гледаме само напред. Това каза премиерът на Македония Зоран Заев.
 
"Много работи се промениха в Македония. Първото е свободата, демокрацията и човешките права. Това е най-голямата промяна. Преди Македония беше скарана с всичките си пет съседи. Сега сме приятели с тези държави. С България даже сме съюзници. Другото положително е, че всички нарушили закона ще трябва да отговарят пред съда. Няма значение кой от коя партия е. Аз никога няма да си позволя като Груевски да вдигна телефона и да дам нареждания на съдиите. Дебатът в Македония е винаги отворен", каза още той.

"Атаките на ВМРО-ДПМНЕ са заради договора за добросъседство с България. Този договор е подготвян между 5-7 години от Груевски. Аз работих по него един месец и го подписахме. До края на годината ще го ратифицираме. Опозицията само повтаряше, че Македония ще загуби от този договор, но последните месеци показват, че ние само печелим. Македонският народ има своята история. Ние почитаме правото на всеки народ да има своя история. Всеки историк тълкува историята по свой начин и това е вечен дебат. Само заедно и като си помагаме можем да вървим напред", категоричен беше Заев пред bTV.

"В старите учебници по история е пишело, че българите са фашисти и окупатори. Сега, в новите учебници, пише само за фашизъм. Никъде не се споменават нации. В Струмица имаше паметник, на който пишеше: Тук загина едни юнак, покосен от български фашистки куршум. Този надпис е изтрит и сега пише: Загина от фашистки куршум. Това стана докато бях на Струмица. Македония е мултинационална и мултиезична държава. Няма никакъв проблем хората да се наричат българи и да говорят на български. Аз имам такива приятели. Почитаме правото на всеки да се самоопределя. Личностите от историята трябва само да ни свързват. Караниците и кавгите носят само бедност и неволи", обяви македонският премиер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3271 |18.04.2024 ГЕРБ се опитват да скрият доклада по "Боташ" с констатирана тежка корупция . 2| 14018 |17.04.2024 Кой стои зад ремонта на бул. "Патриарх Евтимий"? Авторите не са "Спаси София", нито Васил Терзиев . 10| 74699 |15.04.2024 Техеран: Ще превърнем в прах Тел Авив и Йерусалим. Израел: Можем да сринем Иран за десет часа. Засега е тихо . 3| 3292 |14.04.2024 Иран атакува пряко Израел. Какво знаем?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads