Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

1| 3886 |17.11.2020 АКТУАЛНО

Безплатни консултации със специалист по бариатрична и метаболитна хирургия през декември – на 4.12. в София и 5.12. в Пловдив

.
На 4 декември в София и 5 декември в Пловдив гост на ЗИЦ Медикъл Караджъ ще бъде специалиста по гастроентерология, метаболитна хирургия и затлъстяване доц. д-р Самет Ярдъмджъ. Той ще ни гостува по покана на нашия управител Звезделина Лютфи. В рамките на тези два дни специалистът ще проведе напълно безплатни консултации на български пациенти, нуждаещи се от консултация, второ мнение или лечение в чужбина за своите заболявания.

Това, което трябва да направят пациентите, желаещи да се възползват от безплатната консултация със специалиста е да се обадят на телефоните на здравния център 0879 009 742 / 0878 500 940 и да запишат час за консултация.

 

Кой е доц. д-р Самет Ярдъмджъ?

 

Доц. д-р Самет Ярдъмджъ е специалист по гастроентерология и обща хирургия, метаболитна хирургия и затлъстяване.

 

Завършва с отличие Медицински университет - Анкара, след което продължава образованието си със специализация по онкологична хирургия и трансплантация на органи в онкологичния център на болница “MD Anderson” и болница “Memorial Hermann” – Хюстън, САЩ.

 

Завръща се в Истанбул и печели първо място в конкурс по обща хирургия. След успешно завършване на обучението си в същото време, д-р Ярдъмджъ става най-младия хирург в направление гастроентерология в Турция. Назначен е в Университетска болница, където преподава на студенти по обща хирургия и участва в множество проучвания за усъвършенстване на лапароскопската, бариатричната и метаболитната хирургии. Той дава и голям принос в изследването на органи за трансплантация. За всичко това е признат на Международния конгрес по трансплантации, където е награден с приз „Най-добър млад изследовател“.

 

През 2017г. завършва обучение по ревизионна бариатрична хирургия в Белгия и тогава получава титлата доцент.

 

През цялата си кариера дотук взаимодейства с хиляди пациенти, работейки в центрове, извършващи повече от 2000 операции годишно.

 

Към момента доц. д-р Самет Ярдъмджъ практикува в клиниката по обща хирургия към болница Медикал Парк Пендик, Истанбул.

 

Той е член на:

 

·        турската хирургическа асоциация

·        Турското общество по гастроентерология

·        Асоциацията за ендоскопска и лапароскопска хирургия

·        Турската асоциация по  хепатопанкреатобилиарна хирургия

·        Турското дружество по хирургия на затлъстяването

·        Дружество за бариатрична и метаболитна хирургия

·        Международната федерация по хирургия на затлъстяване и метаболитни нарушения (IFSO) .

 

Специалностите на доц. д-р Ярдъмджъ включват:

 

·        Бариатрична хирургия

·        Метаболитна хирургия

·        Туморна хирургия

·        Ръкавна гастректомия

·        Лечение на Гастроезофагеален рефлукс

·        Стомашно-чревна хирургия

·        Стомашна хирургия

·        Лапароскопска хирургия

·        Лечение на възпалителни заболявания на червата

·        Колоректална хирургия

 

По отношение на метаболитната хирургия доц. д-р Ярдъмджъ извършва операции за:

 

·        Намаляване обема на стомаха за стопиране усвояването на храната.

·        Стомашен байпас /лечение на сънна апнея, астма, висок холестерол, нарушения мастната обмяна, диабет тип II, хипертония, подагра/.

·        Ревизионната хирургия – вторична бариатрична хирургия.

·        Стомашен ботокс – нехирургичен метод, чрез който се постига намаляване на апетита.

 

По отношение на гастроентерологичната хирургия доц. д-р Самет Ярдъмджъ извършва лечение на:

 

·        Улцерозен колит

·        Туморни образувания на стомашно-чревния тракт

·        Болест на Крон

·        Диагностика и лечение на гастроезофагиален рефлукс

·        Гастроскопия

·        Колоноскопия

 

Кои пациенти са подходящи за бариатрична хирургия?

 

Пациентите с индекс на телесна маса над 40 кг / m2 трябва да бъдат лекувани чрез бариатрична хирургия.

 

Пациенти с индекс на телесна маса над 35 кг / m2 и които имат заболяване, което може да се лекува чрез бариатрична хирургия (като диабет, хипертония, коронарна артериална болест или сънна апнея).

 

Какво е стомашен балон?

 

При този метод празен балон се вкарва в стомаха чрез ендоскопско устройство. След това, балонът се надува, създавайки пълнота в стомаха на пациента, създавайки усещане за ситост. Този метод не е оперативен, не изисква обща анестезия и не причинява анатомична или хормонална промяна. Препоръчва се балонът да остане в стомаха за максимален период от 1 година. Трябва обаче да се отбележи, че това е временно решение.

 

Видовете бариатрична хирургия:

 

Има няколко хирургични метода, които могат най-общо да бъдат разделени в 3 групи.

 

1.      Операция за намаляване обема на стомаха:

 

·        Ръкавна гастректомия – Това е най-често провежданата интервенция сред операциите за намаляване на обема на стомаха. При нея стомахът се трансформира в тънка тръба и така количеството на храна, попадаща в него е по-малко. Частта на стомаха, която отделя хормон на глада се отстранява, тоест апетитът намалява.

·        Регулируема стомашна лента – При този метод около стомаха се поставя силиконова скоба, която намалява или увеличава обема си и има за цел да намали обема на стомаха. Този метод вече не се използва, освен в много специални случаи, поради честите усложнения.

 

·        Стомашно прилагане – Базира се на намаляване на обема на стомаха чрез прегъването му. Този метод е останал като експериментален метод на лечение.

 

2.      Операции, нарушаващи усвояването на храната. Храната заобикаля част от тънките черва, избягва се навлизането на хранителните вещества в кръвта.

 

3.      Операции, разработени чрез комбиниране на първите два метода, като например стомашният байпас или мини стомашен байпас.

 

Не всеки хирургичен метод е приложим за всеки пациент. Идеалният тип операция трябва да бъде определен въз основа на характеристиките на пациента.

 

Метаболитна хирургия:

 

Метаболитната хирургия лекува много заболявания, включително диабет. В различна степен се повлияват и могат да се възстановят: хипертония, сънна апнея, астма, нарушения на холестерола, мастна чернодробна болест, подагра, ставни заболявания като дискова херния, дори мигрена. Естествено, рискът от инфаркт също намалява в следоперативния период. Вероятността при жените от развитие на рак на гърдата и матката значително намалява. Освен това, намалява вероятността от развитие на колоректален рак, рак на хранопровода, рак на дебелото черво, рак на бъбреците и панкреаса.

 

Ревизионна хирургия:

 

Колкото и добра да е една бариатрична хирургия, има малък риск от недостатъчна загуба на тегло или възстановяване на теглото. В тези случай може да се извърши втора бариатрична операция, която се нарича ревизионна. Ревизионните операции са много специфични процедури, изискващи сериозен опит и умения.

 

Какво представлява стомашният ботокс?

 

Стомашен ботокс – нов метод за отслабване, основан на принципа на инжектиране на ботулинов токсин в определени части на стомаха с помощта на ендоскоп. Стомашните мускули се свиват и времето за изпразване на стомаха се забавя, постигайки загуба на апетит при пациента.

 

Желаещите да се възползват от възможността за безплатна консултация с доц. д-р Самет Ярдъмджъ на 4 декември 2020г. в София и 5 декември 2020г. в Пловдив, трябва да си запишат час предварително на:

 

·        телефоните на „Медикъл Караджъ“: 0879 009 742 и 0878 500 940

·        да заявят желания от тях час онлайн на https://www.medikara.bg/.

 

Имайте предвид, че прегледи няма да бъдат извършвани по време на консултациите. Безплатните консултации се провеждат на база медицинските документи, с които разполагат пациентите към момента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 5286 |02.11.2020 Movember в ”Хил клиник” - 1000 безплатни прегледа за преподаватели . 0| 4577 |14.09.2020 На 25 септември в София и 26 септември 2020 във Велико Търново, неврохирургът доц. д-р Токташ ще проведе безплатни консултации за българските пациенти. . 1| 6410 |26.02.2020 Безплатни консултации за присаждане на коса в София . 28| 15352 |19.10.2019 Наско Сираков попиля „специалиста“ по футбол Кирил Домусчиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ