Понеделник, 26 Юни 2017, 22:03
Frognews
5| 9969 |10.11.2016

Правителството форсира обществени поръчки за Пеевски

.
Делян Пеевски
Правителството изненадващо форсира важни обществени поръчки с голяма прогнозна стойност, алармира сайтът ”Терминал” 3.

Вчера беше рестартирана за пореден път поръчката за въвеждане на национална ТОЛ-система и електронна винетка и беше дадена една седмица (до 17 ноември 2016 г.) за подаване на оферта за осъществяване на този сложен проект от стратегическо национално значение за инфраструктурата и икономиката.

 

Прогнозната стойност от 200 млн. лева без ДДС прави този проект една от най-големите обществени поръчки в страната, ако не и най-голямата.

 

Процедурата за ТОЛ-системата бе първоначално стартирана на 5 април тази година, непосредствено след така наречения “катарзис на Борисов”, когато премиерът прекрати обществени поръчки за повече от 1 млрд. лева, спечелени от фирми, свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев. Един от мотивите, изтъкнати от Борисов тогава, беше, че прекратените поръчки са пуснати по стария закон, а скоро ще имаме нов, следователно трябвало да бъдат пуснати наново. Само няколко дни по-късно бе пусната процедурата за национална ТОЛ-система и електронна винетка, но отново по стария закон. Това стана още преди седем месеца, но процедурата мина през многобройни перипетии – промяна на първоначалното обявление и последващи обжалвания. Последните две жалби бяха подадени в началото на септември тази година. Поискано бе спиране на процедурата, изпълнено надлежно от възложителя в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“. Обезпечителните мерки са били отхвърлени окончателно още миналата седмица – на 2 ноември 2016 година. Тогава обаче от АПИ не бързаха с обявяването на новия дедлайн за подаване на оферти. Правят го, след като станаха ясни резултатите от първия тур на изборите и угрозата от оставка на правителството е напълно реална след направените политически изявления от Борисов в нощта след изборите.

 

Още с обявяването й тази поръчка е съпроводена с най-различни проблеми, научаваме от статия в „Капитал“. Опасенията са, че поръчката е зададена така, че облагодетелства определени местни играчи, а отблъсква големи международни изпълнители. Особено голямо е предимството за фирми като „Контракс“ и „Телелинк“ според седмичника. Причината е, че именно те вече са монтирали точно онези преброителни устройства по рамки над пътищата за Агенция “Пътна инфраструктура” („Контракс“ по магистралите и първокласните пътища, а „Телелинк“ – по пътищата втори и трети клас), които се изискват и според условията на „новата“ обществена поръчка. В бранша на информационните технологии директно свързват тези две фирми с една турска етническа партия балансьор и с един корпулентен депутат от нея.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Борисов изведнъж намери 10 млн. лева за униформи на полицаите 3| 3586 |26.06.2017 . Русия отзова посланика си в САЩ 1| 4251 |26.06.2017 . Решено: Протестът на полицаите ще е пред „Ал. Невски” на 5 юли 2| 3590 |25.06.2017 . От Mercedes за Фрог: Болт може да се разхлаби при умишлена манипулация 8| 7835 |23.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах