Реклама / Ads
0| 3247 |05.10.2019 НОВИНИ

Радина Банкова: Болницата в Ловеч се нуждае от кризисен план за действие

.
Радина Банкова на срещата
Въпросът за състоянието на областната болница в Ловеч обсъдиха кандидатът за кмет, подкрепен от ”БСП за България”, Радина Банкова и изпълнителният директор на болницата доктор Румяна Нановска.
 

"През годините нещата бавно и методично са вървели към закриване на болницата и всички, които идват тук, за да се интересуват от състоянието й, винаги са имали пожелателно отношение", сподели доктор Нановска. Тя добави, че болницата се спасява месец за месец, закритите вече отделения няма да се върнат, а  дълговете на лечебното заведение са 6 милиона лева. "Името на болницата е компрометирано, трябва да се върне имиджът й, както и доверието на пациентите. Това, което съсипва болницата, е системата на търговския принцип - как сами да увеличим пациентите си, за да дойдат повече средства по клинични пътеки от Здравната каса",  допълни изпълнителният директор.

 

Пред кандидата за кмет, подкрепен от левицата, тя заяви, че е наложително да се запази отделението по урология заради възрастното население в общината и в областта. "Честа практика е обаче тежки случаи, върнати от други болници, да бъдат настанявани при нас. Не е добре така да говоря, но колеги бързат да вземат парите, без да се интересуват какво по - нататък ще стане с болния. Недофинансирани са патоанатомията, съдебната медицина, бърза помощ", каза още доктор Нановска.

  

Радина Банкова бе категорична, че представителите на новата общинска администрация трябва да направят план за действие и за решаването на проблемите в болницата. "Наложително е да се включат в разговорите и лекарите - както работещите в болницата, така и тези от доболничната помощ. Със сигурност предстоят много тежки срещи с Министерството на здравеопазването, както и с новите кметове на останалите общини в областта, които имат дялово участие в собствеността на болницата", коментира тя. Банкова добави, че задължително трябва да се осъществи контакт с млади хора от Ловеч, които учат медицина и чрез стипендии, отпуснати от общината, и с осигуряване на жилища да се гарантира връщането им на работа в родния град.

 

По-късно кандидатът за кмет на Ловеч се срещна с представители на културните институции в града - Регионалния исторически музей, библиотеката, художествената галерия, държавния архив. "Икономиката в Ловеч е оставена на "командно дишане", което ще рече, че по различни проекти идват да работят външни фирми, а местният бизнес е натикан в ъгъла", заяви кандидатът за кмет Радина Банкова.  Според нея нови хора трябва да влязат в управлението на общината и с помощта на граждански инициативи и граждански контрол да се степенуват проблемите, към решаването на които трябва да се пристъпи незабавно. По думите й това са здравеопазването, образованието, в създаването на по - добри условия за развитието на малкия и средния бизнес, както и в привличането на външни предприемачи.

 

Присъстващите на срещата поставиха най - наболелите въпроси в работата на своите институции. "Регионалният исторически музей няма своя собствена сграда, а сбирките му са разпръснати на три места. Много от интересните експонати се показват пред гражданите само когато има някакви официални гости, защото липсват средства за експонирането на изложби. Повече средства са необходими и на библиотеката за закупуването на нови книги, за да не се разчита само на дарения. Стана дума и за идеята за създаването в Ловеч на музей на космонавтиката, както и за други инициативи, които биха могли да се реализират с малко повече желание и внимание към творците", обясниха представителите на културните институции в града.  

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3655 |05.10.2019 Николай Дренчев от Възраждане: Фандъкова и компания да кажат, откъде са парите за имотите им . 0| 3356 |05.10.2019 Пенчо Милков: Общината трябва да създаде удобна среда за живот в домовете за възрастни хора . 0| 3651 |04.10.2019 Калоян Паргов към таксиметровите шофьори: Не се плашете, промяната идва! . 1| 3435 |04.10.2019 Корнелия Нинова: И медицинските сестри в Разград са излъгани. Обещаните от ГЕРБ милиони ги няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads