Реклама / Ads
2| 4879 |17.10.2019 НОВИНИ

Възраждане с шокиращи разкрития за корупция и злоупотреба със служебно положение в Столична община

.
Николай Дренчев
След като през изминалата седмица от Възраждане разкриха информация за огромната къща на зам.-кмета по култура и образование на София – Тодор Чобанов, днес от партията на Костадин Костадинов продължават с разкритията си за злоупотреби и корупционни практики от страна на високопоставени служители в Столична община.
 

Този път на прицела им е кметът на район „Връбница” в София – Младен Младенов. Оказва се, че откакто е районен кмет на „Връбница”, същият е обзавел с общински жилища половината си служители в общината и то в пълно нарушение на всички приложими общински наредби. За моралната страна на въпроса, дори няма смисъл да говорим.

 

Една от първите, които се възползват от възможността да си закупят евтини общински жилища, използвайки силата на служебното си положение е зам.-кметът на район „Връбница” – София Асенова Матарова – Динова. Оказва се, че първото нещо, което прави г-жа Матарова – Динова, след като влиза в общинската администрация на големия софийски район е да се намести под наем в удобно и голямо общинско жилище от близо 85 кв.м., намиращо се на ъгъла на бул. „Сливница” и ул. „Босилеград” в район „Връбница”. Наемът е в размер на 58.82 лв! Това се случва в момент, когато София се намира в остра криза и дефицит на общински жилища, а чакащите нуждаещи се семейства са десетки хиляди. Пет години по-късно, през 2014 г. Стефания Матарова-Динова, закупува общинското жилище, което незаконно е обитавала през цялото време до този момент на символичната цена от 62 632.33 лв., за имот с такава квадратура и разположение. В края на декември 2014 г., само два месеца, след като го е придобила, зам.-кметът на район „Връбница”, прехвърля жилището на 8 годишната си дъщеря, срещу договор за издръжка и гледане. Според Възраждане, това е класически случай на злоупотреба със служебно положение и търговия с влияние, което трябва да се разследва час по-скоро от компетентните органи.

 

Оказва се, че зам.-кметът на „Връбница” не е единствената от общинската администрация на района, която се е обзавела с евтино общинско жилище. Справка в Имотния регистър, показва, че такова е придобил и синът на главната счетоводителка на общината Мариана Стоименова. През 2017 г., Еленко Стоименов е получил общинско жилище от 45 квадрата в район „Връбница”, срещу смешната цена от 20 955.16 лв. Месец по-късно, Стоименов продава придобитото от общината жилище на тройно по-висока цена.

 

Младен Младенов


.

От Възраждане заявиха, че имат информация и за други общински служители от район „Връбница”, които са се облагодетелствали от „щедростта” на кмета Младенов, известен като любимеца на Йорданка Фандъкова, но все още проверяват информацията.

Краткият коментар на кандидата на Възраждане за кмет на Столична община – Николай Дренчев, относно изнесената информация за безобразията в районната администрация на „Връбница” е следният: „Повече от месец изнасяме данни за корупционните афери на Фандъкова и компания, а реакция от институциите няма. Силно се надявам, че това е заради предизборния период, и след 27-ми ще има разследвания и обвинения. Това, просто не може да продължава така повече. В конкретния случай, какво да Ви кажа, този районен кмет е отдавна известен със своите безобразия. Тук обаче говорим вече за чиста злоупотреба с власт и недопустимо облагодетелстване на висши общински служители с жилища, които са предназначени изключително за социални нужди. За хора, които нямат покрив над главите си. В същото време, хора които нямат техните проблеми, отнемат полагащите им се жилища от общинския фонд, който и без това е критично намалял, за да набавят имотна облага за себе си и близките си. Ако в България съдебната власт беше независима от управляващите, този човек отдавна щеше да бъде в затвора!”

 

От Възраждане, обещават в близките дни да направят нови разкрития за безобразията, които се вършат в общинската администрация на район „Връбница”. Този път по отношение на обществените поръчки и за това, как ги печелят само големи фирми, приближени до управляващата ГЕРБ, Йорданка Фандъкова и кмета на „Връбница” Младен Младенов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4373 |12.10.2019 Платена публикация! Възраждане: Обитава ли зам-кмета на София Тодор Чобанов незаконна къща и с какви средства я е построил? . 1| 3651 |05.10.2019 Николай Дренчев от Възраждане: Фандъкова и компания да кажат, откъде са парите за имотите им . 4| 6016 |01.10.2019 Кандидатът на Възраждане за кмет на София – Николай Дренчев: Управлението на Фандъкова е корупционна черна дупка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads