Реклама / Ads

0| 6783 |23.12.2019

”Тиха нощ, свята нощ..” - една песен на два века!

.
Без значение какво е времето навън, дали вали сняг или грее горещо слънце, в която и точка на планетата да се намирате, дойде ли Коледа (Рождество Христово), навсякъде звучи една и съща песен – „Тиха нощ, свята нощ...”

Тя е навсякъде – звучи по радиото, телевизията, в магазините, по домовете на хората и пред коледната елха. Невъзможно е да си представим Коледа без нея. А знаете ли каква е историята на една от най-популярните коледни песни?


През 1831 година в Германия „Тиха нощ, свята нощ...” се появява едновременно в две песнопойки в Дрезден и Берлин, но и в двете, вместо името на автора пишело „Авторите на текста и музиката са неизвестни”.

 

Най-голям интерес към нея проявил обаче пруският крал Фридрих Вилхелм IV, които за първи път я чул през зимата на 1853 година. Той толкова харесал коледната песен, че заповядал на придворния концертмайстор да намери нейния автор. Заповедта на краля обаче е изпълнена година по-късно, по една, ама съвсем щастлива случайност.

 

Директорът на хора на град Залцбург, Австрия, който бил добър познат на концертмайстора на пруския двор, се скарал на едно от момчетата Феликс Грубер, който според него постоянно пеел грешно коледната песен. Но момчето отговорило доста самоуверено и с гордост: "У дома ние винаги пеем "Тиха нощ" точно по този начин. Моят баща по-добре от Вас знае как е правилно да се пее. Нали в края на краищата той е написал тази песен".

 

Изненаданият от тази новина директор на хора отложил всички свои ангажименти и заминал за Халяйн, където живеело семейство Грубер. Там той се уверил, че 67-годишният Франц Грубер, местният органист и ръководител на църковният хор, наистина е тайнственият автор на музиката на „Тиха нощ, свята нощ...”, търсен по заповед на пруския крал. За автор на текста Грубер назовал свой приятел – свещеника Йозеф Мор.

“Развален орган в църквата „Свети Николай” в Оберндорф, градче на 20 км от Залцбург, става причина за създаването на най-красивата коледна песен. ”

 

На 23 декември 1818 година Йозеф Мор с ужас открива, че мишките са прегризали меха на органа в църквата „Свети Николай” в Оберндорф, градче на 20 км от Залцбург. Какво да прави? Нима може да има коледна литургия без музика! И тогава на църковния служител му хрумнала спасителната мисъл: "Трябва ни тържествена песен!"
На лист хартия, почти на крак, той нахвърля няколко стиха и веднага се отправя към съседното градче, където живеел органистът Грубер. Музикантът се съгласил да помогне на приятеля си и написал към стиховете мелодия, която трябвало да се изпълни от двама солисти и хор в съпровод на китара.

 

„Тиха нощ, свята нощ...” е прозвучала за първи път на 24 декември 1818 година в църквата „Свети Николай” в Оберндорф. По-късно Карл Маухер, майстор на органи, няколко пъти посещавал църквата, за да ремонтира органа. Той намерил копие от композицията и го отнесъл у дома. Така коледната песен бързо се разпространила отначало в Австрия, после в Германия, докато накрая не завладяла целият свят.

Това е историята на най-популярната коледна песен на всички континенти.

 

Почти два века след създаването й, песента е издадена в над 277 версии и е преведена на 142 езика. Няма знаменит певец, който да не я е изпълнил поне веднъж. Написана от неизвестен музикант и скромен свещеник, божественото й послание докосва човешките сърца навсякъде по света.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. В третата битка при Шипка опълченци и руснаци отблъскват последната атака на османците 1| 5095 |17.09.2019 . Пражката пролет на една мръсна московска улица 6| 5664 |21.08.2018 . Една година откакто ни напусна Кристиан Таков 0| 4471 |08.07.2018 . Мадан-градът с най-висока средна работна заплата преди 1989 г. 0| 7571 |15.08.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ