Реклама / Ads
11| 34066 |28.01.2018 АКТУАЛНО

Какво всъщност търсеше Борисов в Лихтенщайн?

.
Вадуц - мястото, където се пазят стотици български милиони.
Ако искате да узнаете какво е адска скука, прочетете официалните сводки за посещението на Бойко Борисов в Лихтенщайн. Борисов провел там срещи и разговори, изпълнени с протоколно празнословие. Най-важната и епично отразена новина бе срещата във Вадуц с принца престолонаследник Алоис фон унд цу Лихтенщайн.
 
Според пресцентъра на МС темата за сигурността в Европа е била обстойно обсъдена. Борисов изтъкнал, че България вече е име, и то не само заради европредседателството, а защото от години води последователна проевропейска и мирна политика. "Сега имаме изключителния шанс да направим нещо и за Западните Балкани, да се отличим от другите, които продължават да са в конфликт помежду си и да водят войни", подчертал нашият министър-председател. Фон унд цу Лихтенщайн е кимал вежливо – той е перфектно образован и възпитан мъж – но едва е удържал напиращите прозявки. Каквото й въображение да притежава човек, едва ли може да си представи, че принцът се вълнува какво става със Западните Балкани… Слабо го интересуват и велосипедите, които изнасяме в страната му, както и един-двата контейнера с миялни машини, които внасяме оттам.

Ако Алоис фон унд цу Лихтенщайн истински се вълнува от нещо българско, то това са банковите сметки и операции на наши политици и олигарси в лихтенщайнски банки. Логично, защото това са неща, които осигуряват на него и сънародниците му този живот, който живеят. За сведение БВП на страната осигурява по 85 хиляди долара на глава от населението годишно. Не е лошо…

 

Затова е логично да надникнем зад кулисите на протокола и потърсим истинската цел на бойковото прелитане през Лихтенщайн. 

 

Със сигурност се е интересувал от разследването на произхода на милионите в банкови сметки в Лихтенщайн – неговата, на Пеевски и Доган. Всъщност интересувала го е само неговата – другите да се оправят сами. Засега прокуратурата в княжеството е замразила ровенето в тези мистериозни сметки, за които някои медии съобщиха преди две години. Интересът на Борисов е логичен, тъй като от 1 януари 2018 г. банковата тайна в Лихтенщайн падна. Държавата се присъедини към правото, което действа в ЕС. С промените укриването на средства от данъчните власти ще бъде по-трудно. ЕС и Лихтенщайн вече имат установен автоматичен обмен на данни за банкови сметки - приходи, лихви, дивиденти, баланси. По този начин много по-лесно ще се разкриват банкови сметки с неясен произход на парите в тях. Става дума за пране на пари, за кешови преводи на съмнителни суми, на пари от контрабанда и пр. Това е проблем, по който Борисов би опитал да постигне полезна договорка.

 

Със сигурност Борисов е полюбопитствал и за регистрираната в Лихтенщайн компания "Новито опортюнитис". Това е компанията, която придоби 67,6% от акциите на Общинска банка. Тя единствена се яви на търга за приватизация, който бе с начална цена 46 млн лв. "Новито опортюнитис" е собственост на "КАИАК фонд мениджмънт АГ" (CAIAC Fund Management AG). От БНБ са установили, че емитираните от заявителя инвестиционни дялове без право на глас са придобити от  дружеството "Инса Ойл" ООД на бизнесмена Георги Самуилов. В бизнес средите в България се говори, че зад Самоилов се вижда едроплощната сянка на най-богатият депутат Делян Пеевски. Който пък реализирал лапването на Общинска банка заедно с Борисов. Борисов може и да вярва на Пеевски как е свършил работата, но проверката е висша форма на доверието, както е казал класикът. Освен това разследавнето на Пеевски в САЩ по закона „Магнитски“ няма как да не безпокои премиера. Тези слухове биха могли много лесно да бъдат разсеяни ако ДАНС, прокуратурата и финансовите контролни органи проследят произхода на милионите, платени за Общинска банка, да речем. Но понеже стъпки в тази посока не се забелязват, слуховете ще се множат. 

Документ, който показва започнало разследване на банкови сметки на български политици. Сайтът ПИК разкри преди време, че става дума за Борисов, Пеевски и Доган.

 

Със сигурност българският премиер се е интересувал и от съдбата на фирмите и фондациите, свързани с „Булгартабак“, които са регистрирани в Лихтенщайн. Пак заради другарчето си Пеевски. А именно натам водят следите на най-скандалната сделка в историята на приватизацията в България – продажбата на „Булгартабак холдинг“, оставила съмнения за политическа корупция и участие на мръсни пари. При либерализиране на банковата тайна в княжетвото, мръсните тайни са застрашени от осветяване и възможни грандиозни политически скандали.

 

Собствениците на „Булгартабак холдинг“, между които отдавна се споменава и Бойко Борисов, са маскирани зад група лихтенщайнски дружества. Затова е предприето заличаване на следите преди датата 1 януари. Работа на Пеевски, но пък Борисов е с право на контрол. Започнала се е с ликвидацията на LIVERO Establishment. Тази компания е ключов участник в сделката и през нея е преминала голяма част от финансирането й. Финансиране, за което и до днес не е ясно с какви първоначални средства е направено. Заличаването на дружеството ще намали значително възможностите за проследяване пътя на парите, техния произход, както и истинското разпределение на собствеността в „Булгартабак“, маскирано зад фондациите.

 

Заличаването на LIVERO Establishment имаше за цел да сведе до минимум шансовете за успешно завършване на започнатата от прокуратурата в Лихтенщайн проверка за съпричастност на българските политици Бойко Борисов, Ахмед Доган и Делян Пеевски към сделката и финансирането й. Справка в регистъра на лихтенщайснките дружества показва, че LIVERO Establishment вече не е активен субект. Според информация, публикувана в „Студия Трансмедия“ LIVERO Establishment е заявено за заличаване с дата 28 март 2017 г. Датата е изключително близо до момента, в който „Булгартабак холдинг“ обяви, че продава цялата част на чистия си бял бизнес – основните си търговски марки и дистрибуторската си компания на British American Tobacco. Дали между двете събития има връзка е трудно да се каже. Факт е, че обявената продажна цена от 100 млн. евро би могла да изчисти доста от натрупаните проблемни звена и дългове по схемата на собственост в „Булгартабак холдинг“.

 

Няма да навлизаме в детайли, но е очевидно, че Борисов има интерес тази информация да не излиза и името му да не се свързва с „Булгатабак“. Ситуацията обаче вече е такава, че огромната далавера не само няма да се замаже, но ще излизат и нови разкрития.

 

Покрай делото „КТБ“, да речем. Банкерът Цветан Василев вече разкри някои шокиращи данни за участие на Борисов в схеми с Пеевски, включително и в „Булгартабак“, някои медии и пр. Със сигурност ще се появят и документи по темата.

 

Такива са нюансите на българо-лихтенщайнската дружба: пари, сметки, но и страх от възмездие. За лихтенщайнци пък е супер едни милиони да останат за тях, ако облачността тук се сгъсти и загърмят политически, мафиотски и съдебни бури… 

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8283 |15.10.2017 Стана ясно колко са българите във Великобритания и с какво се занимават (Статистически данни) . 13| 17110 |09.10.2017 Илиян Василев разкри какво е говорил Борисов на срещата с работниците от ”ЕМКО” . 4| 6254 |07.09.2017 За правото да казваш какво мислиш . 5| 10027 |24.08.2017 Какво да кажем на президента Манюел Макрон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads