Реклама / Ads
2| 5945 |27.10.2017 НАРОДЕН ГЛАС

ФРОГОКО: Цонев и Пеевски подражават на китайската компартия със закона за КТБ

.
Делян Пеевски Източник: БГНЕС
Поредният закон за доограбването на кредиторите на КТБ с произход Цонев, Пеевски и някакъв неизвестен депутат от партия Делян Пеевски и Сие (ДПС) е факт.
 

Целите на законопроекта са повече от прозрачни, ако се съпоставят с някои факти и събития, като например няколкото неуспешни опита за обсебването на завод „Дунарит“. Приложими са и за други активи с произход КТБ като например придобиването на БТК от тандема Русев-Велчев. Но всъщност втората сделка не е проблем на Цонев-Пеевски тъй като тя не попада под ударите на поредното извънредно и специално законодателство.

 

Самият закон по същество представлява груба подигравка с понятия като „законност“, „правова държава и правен ред“,“предвидимост и стабилитет на нормативните актове“. По същество то си е подигравка изобщо с понятието Държава поне що се отнася за нормалния й вариант, пояснява пред Фрог нюз юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”.

 

Видно от представения проект към него липсва както оценка на въздействието, така и елементарна обосновка какво налага внесените промени, които отгоре на всичко уреждат правоотношения от преди години по нов начин. Нещо абсолютно недопустимо в правото.

 

Само по-себе си включването изрично на името на фалираната КТБ в закона е недопустимо. Въпреки че подобен аналог вече съществува – преди няколко седмици китайската компартия включи поименно президента Си Цзинпин в Конституцията. Явно примерът е заразителен и Цонев-Пеевски са се възползвали от възможността да си пробутват закони за конкретни хора или фирми.

 

Интересни моменти чрез превратна интерпретация на фактите откриваме в мотивите. Там Цонев-Пеевски посочват:

„Публикуваните доклади на синдиците недвусмислено навеждат на извода, че към момента не са налице съществени резултати в дейността им относно връщането в масата на несъстоятелността на активи, придобити пряко или непряко с пари от банката“. Няма как да не се съгласим с констатацията, че това уврежда както интереса на кредиторите, така и публичния интерес. Но тук се поставя на първо място въпросът за това в каква степен тези отчайващи резултати се дължат на лоши закони и в каква степен на некадърността и нежеланието и на квесторите, а след това синдиците да си вършат работата.

 

А доказателства в насока превратно упражняване на права, с които се уврежда масата на несъстоятелността от квесторите, а сега и от Синдиците са много. Но ако трябва да перефразираме една сентеция през призмата на КТБ, то би се получило, че пътят до ада е постлан с „добрите намерения“ на Цонев-Пеевски. Сделките на последния чрез така предлаганите промени разбира се, не се засягат, а някои се узаконяват.

Разбира се, в предложения законопроект е игнорирано напълно едно установено в мотивите на съдия Иво Дачев обстоятелство, че след 20.06.2014 г. (момента на поставяне на КТБ под специален надзор) цялата отговорност за опазване на имуществото и активите на банката е на БНБ в лицето на квесторите и на ФГВБ след назначаване на синдици от тях. Така че крокодилските сълзи, които бликат от мотивите на Цонев-Пеевски, са с цел за пореден път да се прехвърлят проблемите от болната на здравата глава.

 

Разглеждайки предложения законопрокет с множеството условности и допълнителни привилегии и възможности за субективна избирателна преценка от синдиците (които всъщност са назначени от най-големия кредитор ФГВБ и априори са в конкуренция с малките кредитори, но без каквито и да е механизми за контрол) и прилагайки така предлаганите изменения във връзка с известните сделки на фирми, свързани с Пеевски (например последните с многократно прехвърляната цесия на „Дунарид” през всякакви офшорки) се установява, че те с измененията тези действия ще станат от законни по-законни.

 

Както обичайно се случва в казуса КТБ, всички компетентни органи за пореден път се правят на ударени и въпреки че за цялата общественост са известни фирмите на Пеевски, те не си правят труда да установят конфликт на интерес за този законотворец. Явно за пореден път по думите на Цацаров ще надскачаме закона.

Разбира се, във внесения законопроект проблемите на кредиторите извън Държавата изобщо не са разглеждани. А от безконтролното бълване на недомислени и частни изменения само и само нечии далавери да минат, именно вложителите са ограбени вторично и резултатът от такива поправки е, че те  удрят точно техните интереси. Било чрез създаване на пълен юридически хаос и абсурдност, било чрез натоварването им да водят още дела, за да защитят правата си. Черешката на тортата е абсурда, че с изричен текст се прави опит синдиците на КТБ да бъдат освободени от всякакви държавни такси за исковете които завеждат, но вложителите, които са кредитор от един ред с Фонда не се освобождават с такси. За каква равнопоставеност на кредиторите може да се говори в случая?

 

От публикуваните доклади на същите тези синдици се вижда, че те за завели дела за вземания над 10 млрд. лв., при положение че КТБ има активи от 5 млрд. Т.е. завеждат се дела, които изначално е ясно, че няма как да бъдат спечелени тъй като се дублират с други претенции. Това е ясно и за какво се прави – да се притискат определени физически и юридически лица. Г-н Гебрев най-добре знае как става това. На фона на това вместо да се въведат мерки за ограничаване на безумието на синдиците (които обаче източват банката чрез приближените си юридически кантори по тези дела) Цонев-Пеевски искат да ги освободят изобщо от такси, така че да стимулират този процес. Естествено при загуба разноските се покриват от масата на несъстоятелността. От същата тази маса, от която нищо не влиза, а само излизат разходи, по думите на същите Цонев-Пеевски.

 

Иначе отново се повтаря тезата, че КТБ е Пирамида. Господата Цонев-Пеевски след като КТБ е Пирамида, какви са тези усилия да се връща нещо, което априори го няма и не го е имало и то 3 г. след фалита на банката? Тази Пирамида 3-та година храни всякакви схеми и далавери на „наши“ хора и още има какво да се взима.

По въпроса обаче защо вложителите още не са получили и една стотинка от частичната сметка за разпределение, обаче коментар няма. Разбира се, няма и текст, който да спира поредното безобразие на синдиците да задържат умишлено разпределението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5945 |27.10.2017 Николай Стоянов: Проектът ”Пеевски-Цонев-Хамид” е правен абсурд . 4| 5495 |26.10.2017 Фрогоко: Отпадането на легализацията на дипломите от чужбина – урожай за калинките? . 3| 5385 |26.10.2017 ДПС внесе закон за КТБ с единствена цел оправдаването на Делян Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads