Реклама / Ads
21| 20520 |20.07.2018 АКТУАЛНО

Кулезич пред Фрог: Да се спре нахлуването на ченгесарската мафия в радио „Свободна Европа“

.
Люба Кулезич
Възможно е да е имало и преди нас сондажи и разговори за възобновяване на българската секция на радио „Свободна Европа“. Има неща, които като идеи се носят във въздуха, защото ситуацията в България е много тежка. Медиите са окупирани и пленени по начина, по който е пленена съдебната система и един куп институции от един монопилист, за полукриминални и задкулисни сметки. Това каза пред Фрог нюз журналистката Люба Кулезич.
 

Да се помисли за алтернативна медия, която да атакува това ужасяващо статукво и тази разруха и разпад на българската медийна среда, ми се вижда напълно естествено. На инициативата на гражданско сдружение БОЕЦ,  откликнаха  хората, които са се подписали под  Петиция и чието дело е текстът на самата петиция. Това са седем журналисти, включително  и Огнян Стефанов от Фрог нюз. Нашият акт беше напълно публичен.

 

Текстът  на тази Петиция е една пространна и смислена диагноза на това , в което се изроди българската медийна,  политическа и правно-съдебна среда. Подписахме се явно под тази Петиция.  Благодаря на лидера на БОЕЦ Георги Георгиев за неговата непримиримост и  несломимост  да потърси  контакт с американски сенатори. Така този текст по-бързо и динамично попадна в американския конгрес.

 

Фактът, че само два месеца по-късно се заяви намерение да се стартира българската секция на радио „Свободна Европа“  показва , че нашите партньори  и колеги, които следят България , са напълно наясно за изключително тежката диагноза, която търпим всички ние.  За това не съм изненадана от решението радиото да се възобнови.

 

Това, което ме изненадва, е бързината, с която беше обявено кой ще го оглави. Така по един много груб начин медийно се заяви  желание да се присвои тази инициатива, както и да се употреби за нечий  интерес.  А ние искаме точно обратното.  Старата „Свободна Европа“  има славна история и мрачни опити да бъде завзета от хора, които принадлежат на българските тайни служби. Това се случваше до последния момент на съществуването на радиото- до 2004 година.

 

Опити да се проникне в  „Свободна Европа“ датират от 50-те години. Били са подготвени хора, коит да се внедрят  от българските тайни служби. Ужасява ме, че старите кариеристи, които не можаха да удържат радиото, сега се активираха.  Тогава  беше създадено погрешно впечатление за  възможностите на демокрацията и свободните медии. Радио „Свободна Европа“  не успя да предугади и предусети накъде залита българската демокрация. Може би защото част от българските тайни служби, които нямаха интерес  от лустрация и истински антикомунизъм, вече бяха проникнали в тъканта на това радио.

 

Възобновяването ще бъде страшен пробив за хората, които искат обективни медии, верни и почтени разследвания, които да дезавоалират  българската корупция по високите етажи на властта. Трябва да се постигне лустрация  и осветяване на ролята на българските  тайни служби, които са прекалено склонни към метаморфоза,  само и само да оцеляват и съсипват  идеята за българската  демокрация.

 

Ако радио „Свободна  Европа“ допусне  отново зависими хора от старите служби и някакви нови техни формирования, това ще  провал. Ако нашата инициатива бъде обогатена ,  а  не яхната и ограбена-това ще бъде успех. Мафията се оказа колкото груба на вид, толкова хитра като поведение. Нахлуването на ченгесарската мафия с бели якички  трябва да бъде предотвратено.

 

Възобновяването показва абсолютно  директно и прямо, че работите у нас не вървят.   Това е оценка, която ни се дава отвън. В България няма ясна, чиста, почтена еднозначна позиция за соя прозападен, проевропейски и пронатовски избор.  Възобновяването на радио „Свободна Европа“ е шамар. Сравнявам го с дефибрилация на българското общество. Ние сме изпаднали в реанимация и някой се опитва да ни вдигне. Стигнахме до тук,  защото някои  играят  двойни игри, допуснаха  мафията или станаха част нея.    

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 12966 |17.07.2018 КПКОНПИ: Шефката на Банков надзор е изтеглила хиляди от КТБ преди фалита . 4| 6923 |14.07.2018 Петко Добрев за Фрог: Властта превърна децата с увреждания в обикновени материални активи . 15| 14542 |10.07.2018 Специално за Фрог: Отношенията между Китай и България - пътят на съмнителната политическа компетентност . 14| 44449 |07.07.2018 Люба Кулезич: Цацаров, Борисов, Пеевски, Гешев и Цветанов ще понесат наказание по законите на Вселената

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads