Реклама / Ads
17| 6193 |21.04.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Прокуратурата-машина за гафове! Вижте ги

.
Прокуратурата пак се опитва да вкара в ареста съдийката от най-големия съд в България Румяна Ченалова. И какви са основанията й за това? Липсвала медицинската експертиза, която да установи влошено здравословно състояние, както и становище на лекарска комисия, че не може обвиняемата да се яви пред орган на съдебната власт. Мотивът на държавното обвинение надали е убедителен, за да вкара някого за постоянно в ареста. Но ако няма противодействие от страна на съда и това ще се случи. С това гафовете на нашата правораздавателна система ще станат с един в повече.
 

Не са един или два провалите на прокуратурата. Такъв е наричането на убийци на Венцислав Върбанов, Красимир Методиев и Георги Христов. Тримата бяха обвинени, че са готвили покушение срещу депутата следовател Делян Пеевски.   Софийският апелативен съд през миналата година обаче отсъди, че не просто няма данни за подготовка на убийството, но и че тримата не са извършили никакво престъпление. Възмездие за Пеевски обаче не последва. Софийската градска прокуратура отказа да разследва Пеевски за набеждаване.

 

Костинбродската афера от 11 май 2013 г. също е срам за държавното обвинение.  Софийски градски съд оправда бившия главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков. Темида не намери за какво да се хване, за да осъди Желязков.

За да мине обвинителният акт, тричленен състав на Софийска градска прокуратура. Сред основните пропуски на прокурорите  беше, че не са уточнили какви точно облаги е търсил Росен Желязков. Така и не стана ясна изгодата на високопоставения чиновник.

 

Пълна катастрофа за прокуратурата е делото срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров. През април 2010 г. те бяха зрелищно арестувани, като тогавашният зам.-градски прокурор Роман Василев заповяда на бившия министър на отбраната да застане на колене и го нарече "абсолютен престъпник". Тримата бяха обвинени за посредничество и предаване на подкуп от 20 хил. евро на Петьо Петров. По време на процеса стана ясно, че последният е подстрекавал обвиняемите да му дадат рушвет.

Магистратите от ВКС бяха категорични, че подкуп не е имало. Те говорят за „полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля Петьо Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение”.

„Твърденията в протеста, че при изграждане на изводите за проявена от свидетеля Петьо Петров провокация въззивният съд превратно е оценявал или игнорирал съдържанието на доказателствените средства, са крайно неиздържани и несъответни на действителното положение и доказателствения анализ, направен от Софийския апелативен съд ", казват съдиите от последната инстанция.

 

Те цитират практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург именно по дела за подкуп: "Основополагащ е принципът, че вътрешното право и съдебна практика не следва да толерират употребата на такива доказателства за осъждане на подсъдимия за престъпление, което той не би извършил без недопустимата намеса на агенти под прикритие, свързани с държавните служби, които в такива случаи имат ролята на провокатори. Само намаляване на наказанието на подсъдимото лице, възприемано като подход в някои европейски държави, не е достатъчно ефективно средство за преодоляване на негативния ефект от употребата на подобни доказателства."

 

Не по-малка е излагацията на държавното обвинение по отношение на Борислав Гуцанов и проведената операция „Медуза”.  Припомняме, че председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов и Пенчо Пенчев, началник на фирмата "Градски Транспорт" АД бяха арестувани през 2010 година. Освен тях, с белезници се оказаха бизнесменът Даниел Славов и главната счетоводителка на "Градски Транспорт" АД Яна Кръстева.

Всички тези лица са съпричастни към злоупотреба с пари на община Варна за купуване на автобуси - нови и втора употреба в общината, като голяма част от средствата са отклонени към определени лица. По този начин са ощетени варненските данъкоплатци, заяви тогава вътрешният министър Цветан Цветанов.

Окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров в тон с Цветанов гръмна, че има събрани доказателства за облагодетелстване и източване на общинската каса.

Проверяват се три сделки, сключени от „Градски транспорт" ЕАД, чийто собственик е общината. Иззети са голямо количество счетоводна документация и компютърни конфигурации. Тези твърдения обаче и своеволията на полицията костваха на България 44 000 евро, тъй като Гуцанов осъди държавата ни в Страсбург.

 

Жертва на прокуратурата по-късно стана и самият Цветанов. Той беше обвинен за безконтролно подслушване заедно с тримата директори на СДОТО. Разумът на наблюдаващите обвинители надделя и те оттеглиха исканията си. Това предопредели оправдателната присъда на ексминистъра на МВР.

 

Александър Томов също си изпати от магистратите в пурпурни тоги. Той бе обвинен  за присвояване на чужди вещи за близо 29 млн. лв. от "Кремиковци" и на близо 3,5 млн. евро от ЦСКА.  "Беше трудно, беше много тежко, защото цялото това обвинение е грубо скалъпено, но смятам, че в крайна сметка нещата си идват на мястото", заяви той, след като чу оправдателната си присъда. Според него целта  обвинението е била да се скрият истинските виновници за фалита на „Кремиковци”, да се намери някой, който да носи поне за няколко години бремето, за да се отклони вниманието от тези, които "замислиха този фалит", каза Томов.  

Това, че бе осъден на първа инстанция първия път, той си обясни с натиск и каза, че има два документа. Единият, в който бившите шефове на главна прокуратура са предложили "прокурорите, които сътвориха това дело" за награда. Вторият е, че тази присъда и още една били използвани, за да се каже пред ЕС, че има осъдени политици.

 

Разбира се, това не са единствените гафове на прокуратурата. Вероятно те са всекидневни, но не придобиват публичност, тъй като се отнасят до малкия човек.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5301 |21.04.2015 Протест за прегазения Петьо в Пловдив . 49| 12868 |21.04.2015 Армейци изригнаха в защита на ген. Шивиков срещу прокуратурата . 21| 6098 |20.04.2015 Ноам Чомски: Европа е по-расистка от САЩ . 5| 6802 |20.04.2015 Родители обвиниха учител, че блудства с децата им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads