Реклама / Ads
38| 14380 |29.02.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Цв. Василев: Грешката ми е, че допуснах Пеевски толкова близко

.
Цветан Василев
Никога не съм казвал, че съм невинен. Но не съм виновен, не съм вършил престъпления – първо, нито другите обвиняеми от банката. Със сигурност грешки сме допускали много. Най-голямата ми грешка е, че съм допуснал Пеевски толкова близко и, разбира се, от другата страна, главният свидетел на прокуратурата да ме заблуждава.
 
Това каза банкерът и мажоритарен собственик на фалиралата банка КТБ Цветан Василев в излъчено по Би Ай Ти  продължение на специалното  интервю, дадено в Сърбия.

Василев е категоричен, че „главният свидетел на прокуратурата“ е направил „най-много поразии“ за фалита на КТБ. „На всичко отгоре, ето това за първи път го казвам, в периода от 1 до 15 юни е взел, от наша семейна фирма, над 3 млн. лева и те са потънали. От сметка на фирма – наша“, посочи Василев.

Пред Диков банкерът заяви, че прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат активите на банката.

„За това има подавани толкова много сигнали, че вече не знам! Подавани са и от мен като акционер на банката, подавани са и от неправителствени организации. Прокуратурата си затваря очите. Всичко се слага към делото – общото дело, за да не бъде разглеждано сега. Това е една гигантска манипулация, една гигантска машинация за всичко“, категоричен е той.

Банкерът обясни, че в „страстната седмица“ на фалита на КТБ всеки ден е звънял по телефона на тогавашния гуверньор на БНБ Иван Искров, за да го моли да направи публично изказване и да успокои хората.

Той посочи, че част от кредитите на фирми на Делян Пеевски в КТБ са били рефинансирани от Българската банка за развитие, „което е погрешно с устава на банката, защото тя се занимава с малки предприятия“. „Става въпрос за рефинансиране на компания, която изпълнява някакви обществени поръчки. Другата част от кредитите са рефинансирани през ПИБ“, каза още той.

Той посочи, че сценария за фалирането на банката е бил много добре подготвен. „Дали мислите, че тези тримата, които уж аз съм наел да убият Пеевски са случайни? Аз не мисля каза“, той.

„Със Станишев, и аз имам свидетел, съм се виждал с него няколко пъти, след като той се сгромоляса, след като БСП се сгромоляса на европейските избори, и съм му обяснявал само едно: че неговият полезен ход, за да се спаси той, да се спаси партията и да спаси държавата, включително и да спаси банката, е да дръпне черджето под правителството на зависимия Орешарски“, обясни Василев.

По думите му ДПС е дръпнало „черджето, когато удариха банката“. „На тях им беше необходимо правителството на Орешарски и контролът върху ДАНС, контролът върху службите. Имайки контрол върху следствие и прокуратура, да ударят банката. След това вече не им беше необходимо“, подчерта той.

Василев посочи още, че е имало идея на БНБ и на техния консултант „Ърнст енд Янг“ от юни и началото на юли да бъде спасена КТБ и „тя да погълне клатещата се ПИБ“

„И така да се направи Банка национален шампион, защото в КТБ има активи за над 2 млрд. и половина евро само контрол върху цели компании – не говоря за кредити. Контрол върху цели компании на стойност за над 2 млрд. и половина евро с годишна печалба преди данъци – над 240 млн. евро! За това казвам, за това говоря“, сподели Василев.

„Аз казвам, че в КТБ са се прилагали практики, които са били законосъобразни. Ако някой е смятал, че модела на КТБ е грешен, защото трябваше прокуратурата да го промени и да го пробие?“, запита Василев.

Банкерът коментира, че не знае кои са хората, които са имали влогове в банката, нито какви суми са държали там. Той подчерта, че е знаел за влоговете преди него, които са имали „цялата фамилия на Пеевски и всички около него, изпълнителният директор на "Булгартабак" и Иван Мирински, шеф на фирма "Водстрой“.

Той обясни, че строителната фирмата на Мирински също е собственост на Делян Пеевски. Василев заяви още, че майката на Пеески Ирена Кръстева била член на фондация в Лихтенщайн,  която държала 80% дял в „Булгартабак“.

„Не знам на кого е „Булартабак“, но ви казвам фактите“, отсече Василев.

За парите 90-те милиона на „Топлофикация София“, които потънаха след фалита на КТБ банкерът обясни, че дружеството е държало парите си там, за да може да се разплаща на "Булгаргаз", с оглед на „джентълменско споразумение между двете компании“.

„Бойко Борисов трябва да скъса опашката си, само да не е отишла до гръбначния стълб, защото е ще е опасно за него. Той го започна да прави това с отхвърлянето на обществените поръчки, но има натиск отвън“, каза Василев.

Той изрази съмнения и за бюджетния дефицит на страната, като заяви, че данните са манипулирани. „Много по-висок е бюджетният дефицит на страната. Не ни очаква нищо по-добро ако не се развие икономиката, а не да се живее в законите на Делян Пеевски“, каза той.

Банкерът допълни, че винаги е бил честен данъкоплатец с платени над 40 млн. лв. данъци и декларирани над 400 млн.лв. приходи.

На въпрос какво чака страната, Василев отговори: „Нищо добро, ако не променим с нещо нещата. А това нещо е да заработи икономиката, да спре натискът върху бизнеса. Да се даде възможност на бизнеса да се развива. С практиките на Пеевски това няма как да стане“.

Василев коментира и, че ТВ 7 е била „не особено сполучлив проект с не особено сполучлив избор на изпълнителен директор“. Той подчерта, че „амбициозните планове на Николай Бареков“ са 300 млн. лв. финансиране за медията.

Банкерът призова докладът на „Аликс партнърс” да бъде отворен „колкото се може по-бързо“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10316 |07.10.2015 Цветан Василев: Доган ми каза, че е късно . 78| 12884 |03.10.2015 Илиан Василев: С действията си в Сирия Русия "спаси" ИДИЛ . 21| 8796 |23.10.2014 Цветан Василев: Поредна лъжа и подигравка на Управителя на БНБ с цялото общество . 15| 6229 |21.10.2014 Цв. Василев: БНБ бе унизена посредством подчиняването й на една алчна шайка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads