Реклама / Ads
9| 15632 |07.01.2020 ЪNDERGROUND

Близки до Пеевски фирми гушват 12 млн. лв. от КТБ, прокуратурата не ги закача

.
Делян Пеевски и Иван Гешев
Свързаните с депутата от ДПС Делян Пеевски, фирми ”Ардастрой” ООД и ”Аполо инженеринг” ООД ще приберат 12 милиона лева от първата частична сметка за разпределение на парите от КТБ. Това е решението на съда, който без да е виждал документите, приключва двугодишната сага, в която дружествата, подпомагани от синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов, си прибират парите.
 

Претенциите им са въз основа на документи, за които многократно бяха публикувани редица доказателства за фалшифицирането им. За схемата за измама  са сигнализирани всички възможни институции в държавата, но никой не реагира.

Дори прокурорката от СГП Емилия Варадинова, която мнозина определят като любимка на Сотир Цацаров прекрати проверката.

 

Припомням, че едни от първите сигнали, които получи новият главен прокурор Иван Гешев бе именно по тази тема.






С излизането на информацията за това, че се очаква Прокатурата да провери двете фирми, последваха редица публикации за връзките им с депутата от ДПС Делян Пеевски. В края на 2017 г. сградата на Полиграфията от Делян Пеевски стана собственост на иракчанина с български паспорт Муханнед Ал-Нуаими, който е известен оръжеен търговец и собственика на Аполо инженеринг. Сделката е за за 25 млн. евро. Другата фирма Ардастрой е базирана в бастиона на ДПС Кърдажали.

 

Решението на Софийски градски съд, с което се разрешева прибирането на парите, е взето на закрито заседание на 11 декември 2019 г. , а с него се ощетените редица са държавни дружества, също кредитори на КТБ.

 

Ето кои са те:

*Агенция за приватизация и след приватизационен контрол

*АЕЦ Козлодуй ЕАД

*Булгаргаз ЕАД

*Булгартрансгаз ЕАД

*Летище София ЕАД

*Български енергиен холдинг ЕАД

*Гаранционен фонд

*Електроенергиен системен оператор ЕАД

*Мини Марица изток ЕАД

*НЕК ЕАД

*НКЖИ

*Терем ЕАД

*Кинтекс ЕАД

*Топлофикация София ЕАД

*Южноцентрално държавно предприятие ДП

*МБАЛ Св. Анна

*МБАЛ Света Марина

*Национален дарителски фонд 13 века България

*Фонд за компенсиране на инвеститорите и редица други.

 

Как се осъществи схемата за прибиране на 12 милиона лева

 

На 2 март 2017 г. вторите синдици Ангел Донов и Кристи публикуват Частична сметка за разпределение на налични суми между кредиторите на КТБ АД/н/ с приети вземания. При анализ на двата официално публикувани документа – Списък на приетите вземания на кредиторите и Частична сметка за разпределение на суми се констатира сериозна разлика в сумите за изплащане на кредитори от 1-ви ред на удовлетворяване.

 

Във втория документ се вижда, че е прието вземане на търговско дружество „Аполо Инженеринг“ ООД, София, представлявано самостоятелно от управителя Муханнед Наджим Абдуллах Ал-нуаими или от управителя Румен Николов Райков. Дружество е под № 731 в първия документ (като ВЛОЖИТЕЛ), което е четвърти ред на разпределение по списъка. Вземането му възлиза на 8 341 525,28 лева.






е вземане на и на търговско дружество „Ардастрой“ ООД, Кърджали, представлявано от управителя Александър Миронов Елинов. Първоначално също на четвърти реда като ВЛОЖИТЕЛ, с вземане на 3 937 015,70 лева и тази компания става първа по ред във втория документ.

 

Като основание за включването на посочените дружества, като обезпечени кредитори, в реда по т.1 от чл. 94 от ЗБН от синдиците на КТБ АД /н/ са записани Договор за особен залог на вземания от 07.06.2014 г. за „Аполо Инженеринг“ ООД и Договор за особен залог на вземания от 05.04.2014 г. за „Ардастрой“ ООД.

 

След констацията е подписано изрично нотариално заверено сведение от трима (от общо четиримата) членове на УС и изпълнителни директори на КТБ АД /н/, от двама членове на надзорния съвет (останалите трима са в чужбина), както и от началника на Управление „Кредитиране“. В него се казва, че никога и по никакъв повод те не са подписвали, респективно вземали надлежни решения на УС и на Надзорния съвет за сключване на подобни обезпечителни договори – особени залози на вземания на банката към трети лица – кредитополучатели, с които договори за особен залог да се обезпечават вземания на двете фирми – депозанти по сключени депозитни договори.

 

Анализ на документите показва, че двата документа са от съботни дни, а подписите са абсолютно идентични. Нито съдът, нито прокуратурта, нико който и да било е виждал оригиналите на тези документи, въпреки, че те трябва да са налични, както при синдиците на КТБ, така и в двете компании.

 

Срещу безхаберието на институциите реагирата както ощетените вложители, така и бивш администратори на КТБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 27889 |18.12.2019 Питат Иван Гешев за опитите на две фирми да приберат 12 млн. лв от затворената КТБ . 9| 14430 |17.12.2019 Само във Фрог: Началници притискат служители кога и как да вписват фирми в Търговския регистър . 7| 38923 |07.11.2019 Гешев премълча кредити за над 500 млн.лв. от КТБ за фирми на ДПС и Пеевски . 18| 24031 |15.10.2019 Делян Пеевски „изплува“ от документ по делото КТБ. Свидетеят Бисер Лазов го писал, но не знае какво значи „ДП“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads