Реклама / Ads
51| 11758 |17.12.2020 ЪNDERGROUND

Христо Иванов е сигнализирал прокуратурата заради неизгодна сделка с Пеевски

.
Христо Иванов
Съпредседателят на ”Демократична България” Христо Иванов е подал сигнали в Софийската градска прокуратура и в Сметната във връзка с начина на кредитиране и придобиването на печатница ”ИПК Родина 1”, по-известна като ”печатницата на Пеевски”, намираща се до летището в София. В сигнала се предоставят данни, от които може да се предположи, че Фондът за гарантиране на влоговете не е действал в обществен интерес при публичната продан на активите на занижена цена и с подсигурена липса на интерес.
 

През 2010 г. печатницата е купена за 30 млн. лв. с кредит от Корпоративна търговска банка (КТБ) от "ИПК Родина 1" ЕАД. Дружеството е учредено от компания, в чийто съвет на директорите са собственикът на банката Цветан Василев и майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева. След това върху имотите се учредяват втора ипотека на стойност 40 млн. лв. и залог на оборудването на стойност 53 млн. лв., припомня Иванов.


През октомври 2013 г. активите на печатницата са прехвърлени на свързваното с Цветан Василев лизингово дружество "Партнер лизинг". Към този момент активите на печатницата и машините са оценени на общо 110 млн. лв., .


След фалита на КТБ АД тези активи са придобити на минимална цена от дружество, свързано с Пеевски - по неизвестни причини се обезценяват с над 80%. През 2016 г. ипотекираните сгради на печатницата са обявени два пъти за публична продажба. Първата обява е свалена след остри публикации в медиите заради стойността на началната цена от 2.3 млн. лева. След по-малко от месец при повторната процедура началната цена вече е 4.4 млн. лв. Без наддаване сградите на печатницата са купени от "София принт инвестмънт" ЕООД - придобито няколко месеца по-рано от фирма, свързана с Делян Пеевски, припомня развитието на сделките Иванов. добавя, че не е известна съдбата на печатарското оборудване.


В сигнала си до прокуратурата политикът посочва, че историята на продажбата поражда основателни съмнения дали Фондът за гарантиране на влоговете в банките и синдиците на КТБ, които са отговорни за събиранията на вземанията на банката и организирането на публичните продажби, са положили добросъвестно всички усилия за защита на интереса на кредиторите.


Иванов настоява държавното обвинение да извърши пълна, всестранна и обективна проверка на изложените в сигнала обстоятелства и данни за размера и начина на кредитиране на "ИПК Родина 1" ЕАД и "Партнер лизинг" АД от вече фалиралата КТБ, както и действията на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и синдиците на КТБ по отношение на осребряването на активите на "Партнер лизинг".


В сигнала си до Сметната палата Христо Иванов иска институцията да упражни правомощията си съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките и Закона за Сметната палата и да извърши одит на дейността на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Той настоява одитът да обхване включително и формирането на оценката, реда, начина, условията и мотивите, с които е одобрено извършване на публичните продажби на активите на "Партнер лизинг" АД, предоставени като обезпечение по договор за кредит, сключен с КТБ.


Христо Иванов посочва, че именно Фондът дава одобрение, а синдиците организират публичната продан на занижена цена и с подсигурена липса на интерес заради разделянето на активите на печатницата. Според него е основателен въпросът доколко компетентните длъжностни лица във Фонда са изпълнявали добросъвестно и законосъобразно своите правомощия, предвид основната му функция да защитава интересите на вложителите в обявената в несъстоятелност банка.


"През 2014 г., за да подсигури изплащането на вложителите на дължимите суми за гарантираните от закона влогове Фондът подписва договор за заем от държавата в размер до 2 млрд. лева. Вземането на този заем означава, че вместо добросъвестно събиране на необслужените задължения, част от които са и посочените по-горе към КТБ ЕАД (в несъстоятелност), за възстановяване на гарантираните влогове се използват държавни средства. Също така Фондът основно бива финансиран от търговските банки и за да изплати държавния заем, процентът, изискван от тях, бива увеличен, което съответно довежда и до увеличаването на таксите на техните клиенти", аргументира сигнала си до Сметната палата Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 17417 |26.03.2018 Експерти пред Фрог: Убийството на Петър Христов и данъчния ще излязат, но при друго управление . 12| 15026 |19.01.2018 Полицията издирва Румен Запрянов, подозират го за убийствата на Петър Христов и на данъчния Стаменов . 9| 18422 |17.01.2018 Само във Фрог: „Килърът“ Вълев се оплете за отношенията с убития Петър Христов, разкрива за връзката им с ГЕРБ . 4| 21426 |09.01.2018 Само във Фрог: Петър Христов имал конфликт със застрахователен бос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads