Реклама / Ads
20| 23402 |20.02.2016 ЪNDERGROUND

Мирински от "златната" „ВОДСТРОЙ 98” заплаши Бойко Борисов

.
От много време насам в публичното пространство витае непотърсена от прокуратурата информация за машинациите на ДПС и Делян Пеевски, чрез които се източва държавата. За това писаха почти всички медии, неподвластни на ДПС-монопола.
 

В центъра на тези машинации стои паякът „Водстрой 98” – съвременен строител на капитализма и неизменен участник във всяка една държавна строителна поръчка.

 

Последните опити на Бойко Борисов да „дръпне черджето” изпод краката на гарантирания победител във всички търгове, предизвикаха единствено заплахите на формалния собственик на „Водстрой 98” АД – Иван Мирински: „Декларираме, че ще участваме във всички търгове за строителство – те ще бъдат ли отменени при това положение?”

 

Това означава, че както държавата, така и всички останали строителни фирми в страната, трябва да приемат абонамента на „Водстрой 98” за задължително спечелване на всички възможни търгове, защото иначе търговете ще бъдат обжалвани до пълния провал на строителната програма на държавата. Естествено, еврофондове няма да видим, ако те не са насочени към сметката на „Водстрой 98” АД.

 

Освен тези факти, известни не само на строителния бранш, но и на цялата общественост (с изключение на Прокуратурата и ДАНС), има и някои „дребни” детайли за милиони, които през десетилетията на прехода осигуряват стабилен държавен порцион за „Водстрой 98” и ДПС. Дори по време на кризата, довела до фалит повечето фирми в строителния бранш, този пълноводен поток не секва.

 

ДАЛАВЕРАТА С ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ

 

„Водстрой 98” АД е главен играч при източването на Държавния резерв на България. Фирмата е основен съдружник в консорциумите „МКИ-Водстрой” ДЗЗД и „ЕНСТРОЙ” ДЗЗД, които още през далечната 2007 г. сключват дългосрочни рамкови договори с Държавния резерв за изграждане на складови бази и съоръжения. Това е времето на така мразената от Бойко Борисов Тройна коалиция, в която детето-чудо е заместник-министър на Бедствията и авариите в специално създаденото за ДПС Министерство с министър Емел Етем. Детето-чудо Делян Пеевски пряко отговаря за Държавния резерв и военновременните запаси (ДРВЗ). Консорциум от фирми, контролирани от ДПС чрез Пеевски, подписват рамков договор с Агенция ДРВЗ и на практика става монополист на всички ремонтни и строителни дейности на агенцията. Тези договори са валидни и до днес и по тях продължават да текат огромни държавни средства. Подареният от държавата бизнес за стотици милиони без търгове, конкурси, обществени поръчки и прочие законови пречки не смущава и сега Бойко Борисов. Защо ли?

 

Освен тази далавера, излезе информация и за две разработки на ДАНС - "Лабиринт" и "Другари", които подробно са изследвали престъпленията на Делян Пеевски в тази агенция, но днес дори Атанас Атанасов от ДСБ забравя да си спомня за тях. Със сигурност Държавната агенция Държавен резерв и военновременни запаси никога не би подновила тези договори без съгласието на премиера, а папките срещу Пеевски в ДАНС нямаше да изчезнат без неговото изрично разпореждане. 

 

КРИМИНАЛНА САГА В ПОМОЩ НА ИЗТОЧВАНЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ

 

Кражбата на активи от затворената Корпоративна търговска банка освети продължаващата далавера на „Пеевски и сие” по източването на Държавния резерв. Защитеният свидетел на Прокуратурата – Бисер Лазов, ограбил активи на КТБ за стотици милиони лева, явно действа и по поръчка на ДПС и Пеевски. Така например емблематичната сграда на София-прес на Цариградско шосе, кражбата на която от Лазов беше описана преди време в сайта Фрог нюз, през м. февруари 2015 г. е продадена на контролираната от Пеевски фирма "Астън Оптимум" ЕООД. Фирмата няма никаква дейност, а за предходната година е отчела 0 лева приходи и 0 лева активи. Нейният собственик е Ивайло Йорданов Николов, който е и изпълнителен директор на свързаната с Пеевски фирма "Промишлено строителство холдинг" ЕАД. Два месеца по-късно "Астън Оптимум" ипотекира сградата на София- прес в една спасена от държавата българска банка, като обезпечение по банкови гаранции в полза на Държавния резерв – за изпълнение на същите тези договори, действащи още от 2007 г. Така чрез едната кражба се обезпечава извършването на другата. 

 

Колко защитен е защитеният свидетел на прокуратурата Бисер Лазов?

 

ОТ ДАЛАВЕРАТА С ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ КЪМ ДАЛАВЕРАТА С ДЪРЖАВНАТА БАНКА

 

Българската банка за развитие е единствената държавна банка. Тя е инструмент за подпомагане на малкия и средния бизнес. Това е записано в закона и в Устава на самата банка. Според същия този закон и същия този Устав, тя няма правото да подпомага едър, а още по-малко - „корпулентен” бизнес.

 

Интересно защо през август 2014 г. държавната Банка за развитие рефинансира кредитите на „Водстрой 98” АД, получени от КТБ АД? Дружеството на Пеевски не отговаря по никакъв начин на критериите за „малко или средно предприятие” по смисъла на чл. 3 от Закона за малките и средните предприятия, което изискване е залегнало и в Устава на държавната банка.

 

Индивидуалният подход от страна на държавната банка при финансиране на свързаното с Пеевски дружество се потвърждава и от факта, че банката позволява на „Водстрой 98” АД три месеца по-късно, да продаде своя основен актив, а именно 100% от капитала на „Промишлено строителство холдинг” ЕАД, което изпразва от съдържание учредения в нейна полза особен залог на търговското предприятие на „Водстрой 98” АД.  С това финансиране държавата не само нарушава закона, но и остава без обезпечения. „Корпулентната” фирма „Водстрой 98” АД източва държавата не само по линия на държавния резерв, но и по линия на държавната банка.

 

„Водстрой 98” АД е един от съучастниците в умишленото фалиране на КТБ АД. Да припомним жалбата с невярно съдържание, която това дружество входира в БНБ на 19. 06. 2014 г. – ден преди затваряне на банката.

 

На 19. 06. 2014 г. фирмата подава жалба в Централната банка, в която описва как КТБ „...отказва да извърши преводно нареждане”. Изпълнителният директор на „Водстрой 98”, който е подписал жалбата, е приложил и документи от системата на КТБ АД. От тях е видно, че всъщност „Водстрой 98” е получателят на заявената сума, а не наредител на плащането.

 

В жалбата си Момчил Борисов прави и един смайващ и криминален извод: „Неизпълнението на моето нареждане от страна на банката (КТБ) ме кара да си мисля, че е в затруднена ликвидност и няма възможност да извършва нормални разплащания по нареждане на своите клиенти”. Това е директно всяване на паника и уронване на доверието в банката. БНБ винаги е имала широки правомощия да санкционира всеки, който всява банкова паника. Заплашени са със санкционирани са само неудобните.  

Истината: преводът е вътрешнобанков и няма отношение към ликвидността на банката; „Водстрой 98” не е наредител, а получател на средствата.

 

Вместо да остави жалбата с  очевидно неверните основания без движение, БНБ иска от квесторите „проверка по случая”. Явно някой ги е „страхувал” и са подготвили „План Б” – ако атаката срещу банката не успее, да имат депозирана жалба, която да даде основание лицензът на КТБ да бъде отнет.


 

„Водстрой 98” вся паника в БНБ, но остана ненаказана

 

Някои клиенти наистина излизат скъпи...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 15088 |19.02.2016 Какво и как спечелиха в последните години близките до Делян Пеевски фирми . 6| 20177 |18.02.2016 Само във Фрог: Боби Митничарят избяга в Германия заради Къци Маймуната . 32| 7062 |17.02.2016 Ж. Бойчев за Фрог: Москов щеше да е в ареста, ако бяхме Румъния . 6| 9300 |16.02.2016 Зверство! Казанлъшки братя, убили сестра си, пребиха до смърт майка си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads