Реклама / Ads
28| 26376 |22.02.2016 ЪNDERGROUND

Пеевски към шефа на НАП: Никаква оставка, дори Борисов да ти я иска!

.
Приятелят на Пеевски Бойко Атанасов
Няма да подаваш оставка, каквото й да става! Нужен си ми, задължен си ми и няма да мърдаш дори Борисов да ти иска оставката. Не смеят да те уволнят, защото знаеш за доходите на много важни клечки.
 
Това заявил депутатът от ДПС Делян Пеевски на близкия си приятел и партньор Бойко Атанасов, шеф на Националната агенция по приходите (НАП). Емоционалната заповед била издадена по време на една от секретните срещи, които Пеевски спешно свикал след решението на кабинета "Борисов 2" да спре изпълнението на редица обществени поръчки за стотици милиони, спечелени от фирми, близки до олигарха от ДПС.

От НАП признаха преди дни, по повод питане на сайта Mediapool, че е започнала проверка на фирми на депутата Пеевски. Проверката е свързана с произхода на средствата, с които са финансирани последните негови сделки. Оттам уточнили, че проверката е съвсем отскоро и отказали повече информация, позовавайки се на конфеденциалност.

Пеевски моментално реагира, като заяви пред агенция "Фокус", че не му е известно да има такава проверка. "Нито аз, нито дружествата, в които имам участие, са уведомявани по надлежния ред", категоричен е той.

 

Тогава във Финансовото министерство възникнал въпросът: има ли наистина проверка или някой от двамата - Атанасов или Пеевски - лъже?

 

Същата вечер шефът на НАП и милионерът-народен представител се срещнали да обсъдят създалата се ситуация в х-л "Берлин" в столичния кв. Бояна. Това разказали на свои близки хора от обслужващия персонал и от охраната на Пеевски. Атанасов успокоил своя покровител, че проверката ще "потвърди" колко изряден платец и гражданин е. Освен това щяла да се проточи с месеци и дори години, а сроковете можели да се удължават.

 

Пеевски обаче не се успокоил и му заповядал да не подава в никакъв случай оставка и да внимава на кои хора възлага да свършат "работата". Издъни ли се някой, дъниш се и ти и никой няма да може да те спаси, заканил се Пеевски.

 

За топла връзка между Атанасов от Пеевски се говори отдавна. Няма преки доказателства, но съмненията са повече от основателни. Именно Атанасов отговаряше за предишната проверка на семейството на Пеевски. Тя завърши триумфално, с констатацията, че семейството дължи някакви си 300 000 лв, които трябва да се внесат. Всичко друго било повече от изрядно. НАП и зам.-главнит прокурор Борислав Сарафов дадоха дори пресконференция, на която похвалиха себе си и семейството на Пеевски, че са действали отговорно към държавата.

 

До юни 2011 г. Бойко Атанасов беше зам.-директор на НАП, но беше понижен от тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Дянков беше ядосан от лошата събираемост на приходите. Атанасов отговаряше за контролната дейност на НАП, включително и за борбата с измамите, ама резултатите били съвсем хилави. Под негово наблюдение беше и дейността на най-голямата териториално звено - Софийската данъчна дирекция. Тогава Дянков заяви, че тя се представя незадоволително.

На 26.08.2015 г. интернет издание публикува материал за голям скандал за поискан откуп 1,5 млн лв от чужда фирма. В скандала били замесени служители на НАП, както и техният шеф Бойко Атанасов. В ДАНС и ГДБОП знаели за подкупа, но прикривали случая, за да не се разрази международен скандал. Чуждо посолство също било известено за неприятния случай, а израелските тайни служби МОСАД дори имали неопровержими доказателства.

 

Не са малко и упреците, че НАП се ползва като бухалка срещу противници на модела #Кой, олицетворяван от Делян Пеевски. Витаят съмнения, че и сегашната проверка на пеевските сделки и произхода на милионите му, ще е формална - за хвърляне на прах в очите на обществото. Атанасов е част от приятелския кръг на Пеевски и това обезсмисля всички действия на агенцията спрямо депутата, коментират негови колеги в парламента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 15066 |19.02.2016 Какво и как спечелиха в последните години близките до Делян Пеевски фирми . 12| 11631 |01.02.2016 Първо във Фрог нюз: Корупция клати зам.-шефа на БАБХ . 66| 14083 |31.01.2016 SPIEGEL: Пеевски е айсбергът на корупцията . 93| 33785 |26.01.2016 СКАНДАЛ! "Съветникът" на Борисов бил човек на "Котараците" и Пеевски?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads