Реклама / Ads
1| 16198 |08.11.2016 ЪNDERGROUND

Пеевски прехвърля „Техномаркет“ на офшорка, свързана с контрабанда на цигари

.
Известната дубайска офшорка TGI Middle east FZE ще е новият мажоритарен собственик на веригата за битова техника и електроника ”Техномаркет”. Това става ясно от подадено уведомление за предстоящата концентрация в Комисията за защита на конкуренцията, пише сайтът „Клуб Z“.
 

Антимонополният орган е уведомен, че дубайската фирма има намерение да придобие контрол върху "Техномаркет България". В момента мажоритарен собственик на веригата е депутатът от ДПС Делян Пеевски чрез фирмата си "НСН инвестмънт", която държи почти 73% от акциите.

 

TGI Middle east също се свързва с Делян Пеевски и Ирена Кръстева. В интервю за проекта "KTBfiles" и в. "Капитал"  банкерът  Цветан Василев обяснява, че TGI Middle east е компания от Дубай, която е част от веригата по контрабандния износ на цигари през Кюрдистан за Турция.

 

TGI Middle east е бивш мажоритарен собственик на тютюневия холдинг "Булгартабак", който също е свързван с Пеевски. Офшорката все още държи миноритарен пакет акции (12,2%) в производителя на цигари. До неотдавна се знаеше, че представител на дубайската фирма е Венцислав Чолаков, изпълнителен директор на "Булгартабак" допреди няколко месеца.

 

Индиецът Рахул Дататрая Нимкар, който също е представител на TGI Middle east, e и мениджър на фирма Best Dairy General Trading LLC, която внася продуктите на "Лакрима" в Обединените арабски емирства (ОАЕ), най-вече сирене и кашкавал. Това писа преди време сайтът за разследваща журналистика "Биволъ". За "Лодис инвест", която произвежда продуктите с марка "Лакрима", също се смята, че е под контрола на Делян Пеевски.

 

От няколко месеца "Техномаркет" води съдебни спорове с компанията "Глориент инвестмънт БГ" за владението на 14 обекта, които веригата ползва срещу наем.

 

"Техномаркет" спря да плаща месечни вноски за помещенията, след като бе придобита от "НСН инвестмънт" на Пеевски. Към средата на септември т. г. размерът на исковете от страна на "Глориент" достигна 2 млн. евро - от наеми и от причинени вреди в резултат на блокирания достъп до имотите.

 

В края на октомври ПИБ отпусна 24 млн. лв. кредит на веригата за битова техника. Парите са под формата на револвираща кредитна линия. Дванайсет милиона лева са за оборотни средства, а останалата половина са банкови гаранции. Годишната лихва при отпускането на заема е в размер на 7%, което е над средните нива за корпоративни кредити в последните месеци (4-5%).

 

„Техномаркет България“ заложи пред банката търговското си предприятие, собствеността върху марките “Техномаркет“ и „Нео“, бъдещи вземания, както и оборотни стоки в 24 търговски и складови обекта (черна и бяла техника, IT продукти и др.) с балансова стойност 47 млн. лв. От тях обаче само стоки за 22 млн. лв. са чисти от тежести, а останалите са заложени по други кредити в полза на БАКБ, Търговска банка Д и КТБ - в несъстоятелност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8290 |31.10.2016 Тошко Йорданов пред Фрог: Пеевските медии се спичат от референдума, пишат глупости . 4| 6616 |26.10.2016 Нинова: Не разреших продажбата на „Булгартабак” и Пеевски ме размаза! . 0| 4015 |28.09.2016 Хафъзов: Орешарски е кандидатът на Доган и Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads