Реклама / Ads
7| 14913 |28.09.2017 ЪNDERGROUND

Пеевски прехвърля медийния си бизнес в арабската си офшорка

.
Делян Пеевски Източник: БГНЕС
ДПС депутатът Делян Пеевски е стартирал нова операция по преструктуриране на издателския си бизнес. Компанията „Нова българска медийна група“, през която доскоро преминаваше дейността на цялата пресгрупа на Пеевски „Монитор“, „Телеграф“, „Политика“, „Мередиан мач“ и др. ще престане да съществувa.
 
Дружеството ще се влее в компанията „НСН Инвестмънт“, която майката на Пеевски Ирена Кръстева основа през 2015 г., а после набързо дари на сина си. Впоследствие през „НСН Инвестмънт“ Делян Пеевски разви бурна инвестиционна дейност – придоби „Техномаркет“, опита да купи остатъчните активи на „Химко“, сградата на телевизия Би Ти Ви и др.

По-късно Пеевски прехвърли собствеността над „НСН Инвестмънт“ на регистрираното в ОАЕ дружество „Интръст”. За него Пеевски декларира, че е краен собственик.

 

Според документите по партидите на „НСН Инвестмънт“ и „Нова българска медийна група“ (НБМГ) в Търговския регистър се разбира, че причината за вливането е това, че „НСН Инвестмънт“ е едноличен сосбтвеник на „Нова българска медийна група“, а самата  НБМГ не развивала търговска дейност. Според отчета на НБМГ за 2016 г. обаче, дружеството има приходи от продажби за близо 6 млн. лв., което е лек спад спрямо отчетените 8 млн. лв. през 2015 г.

 

Освен това „Нова българска медийна група“ е изплатила близо 25 млн. лв. дивидент на собственика. Сумата е стояла в баланса като задължение към 2016 г. , но към датата на изготвяне на отчета – 21 юни 2017 г. вече е била изплатена.

 

Това означава, че към приемащото дружество „НСН Инвестмънт“ са излетели 25 млн. лв. Не е ясно дали те са поели и към чуждестранното „Интръст”.

 

Но това не е всичко. Пеевски очевидно е решил изцяло да преструктурира издателския си бизнес, защото промяна има и в контрола на „Монитор“ – издател на едноимнения сайт и вестник. Дружеството вече е еднолична собственост на „Телеграф“ – издател на едноименния вестник. Продавач е въпросното  „НСН Инвестмънт“.

 

Да стане сделката се е произнесъл лично Танвеер Махамад Асгар Шакх, който го играе директор на „Интръст”.

 

Махамад Асгар Шакх очевидно има добри познания над българския медиен пазар, защото само за месеците юли и август 2017 г. се е развихрил със забележителни преструктурирания.

 

Мирослав Иванов

”Трансмедия”.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 17523 |26.09.2017 Фрогоко: Пеевски назначи във ВСС съдия, помогнал му по делото „Техномаркет” . 12| 16557 |19.09.2017 Кантората, ”наета от Пеевски” да го пази от ”Магнитски”, обявена за най-добрата в Русия . 9| 37554 |05.09.2017 Пеевски вече си има банка, при това държавна, подарък от Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads