Реклама / Ads
44| 11041 |25.06.2014 ЪNDERGROUND

Прокуратурата е знаела, че операцията "убийци на Пеевски" е скалъпена

.
Сотир Цацаров
При скандалната акция за задържането на тримата измислени „убийци” на депутата от ДПС Делян Пеевски прокуратурата първоначално се канела да ги уличи в незаконно проследяване. Това съобщиха за Фрогнюз източници от разследването
 

 

На 12 юни т. г. в ареста изненадващо попаднаха Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев. Държавното обвинение тихомълком ги подведе под наказателна отговорност по чл. 115 за опит за убийство. Няколко дни по-късно стана ясно, че в събраните материали няма нито едно доказателство за това.  Софийски градски съд пусна мъжете на свобода без каквато й да е мярка, а впоследствие се наложи магистратите от Апелативна прокуратура да оттеглят протеста на колегите си от СГП срещу решението на градския съд. Главният прокурор Сотир Цацаров беше принуден да каже в прав текст, че по делото няма нито едно доказателство за готвено убийство.

 

Оказва се, че основният свидетел на прокуратурата Бисер Димов  провел няколко разговора с двама от охраната на Пеевски, които били записани със СРС-та. Те говорели по между си за някакво техническо средство. Любопитното е, че Върбанов, Христов и Методиев нямали никакаво касателство с въпросните записи. Прокурорите се усетили, че в този случай няма как да бъдат уличени в незаконно проследяване, което се наказва със затвор до 3 години.  Впоследствие, обаче били принудени да ги обвинят директно в друго по-тежко престъпление - опит за убийство.

 

Междувременно по този казус лъснаха още въпросителни. Шефът на МВР Цветлин Йовчев заяви, че подчинените му са действали съвместно с прокуратурата. В същото време главният прокурор Сотир Цацаров контрира, че в самото начало от държавното обвинение не са били наясно какво се прави, тъй като полицаите са действали при неотложност.

 

И двамата, обаче не споменават, че през миналата година по настояване на Цацаров между двете институциие било подписано споразумение за съвместни действия. На базата на това в МВР  е издадена инструкция, според която при получаването на оперативен сигнал ченгетата незабавно да уведомят прокуратурата. При нарушение са предвидени строги санкции, каквито не са били наложени в този случай.   Това означава, че държавните обвинители от начало до край са знаели за скалъпената операция.  

 

„Това е политически фарс. В материалите няма и метафора за убийство. В момента по случая има затишие, но очаквам, че делото ще бъде прекратено”, каза адвокатът на Георги Христов-Николай Хаджигенов.  

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8223 |16.06.2014 Прокуратурата пак иска задържане на килърите на Пеевски . 17| 8679 |05.03.2014 Прокуратурата внесе втори обвинителен акт срещу Бисер Миланов - Петното . 26| 8847 |11.02.2014 Йордан Цонев: Танов ще стане герой на прокуратурата заради Мишо Бирата . 25| 12044 |11.10.2013 Прокуратурата подхваща Ал. Петров, снимал тайно протестите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads