Реклама / Ads
26| 14475 |18.05.2021 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: ББР „Микрофинансиране“ дали необезпечени кредити при ниски лихви на големи столични дискотеки

.
От много време се говори, че ББР е касичката за финансиране на „нашите хора“ и ако до преди дни се знаеха със сигурност само щедрите финансирания към дружества на Румен Гайтански-Вълка и скандалният кредит, предоставен на „С.Г.Груп“ от 75 млн.лева, то днес вече знаем и за предоставените 946 млн.лева на 8 фирми, половината свързани с Пеевски.

Порочните практики се повтарят и в дъщерните дружества на ББР като „ББР Микрофинансиране“. По устав дружеството следва да улеснява достъпа до финансиране на микро и малки предприятия, земеделски производители, самонаети лица, занаятчии и др., които развиват или стартират бизнес на територията на страната.

 

Всъщност над 70% от кредитите се дават на големи фирми. Много малка част са за малък бизнес и стартиращи дружества и то до минималните 50 000 лева и лихва около 10 %, след ходене по мъките, ако имате нервите. Според наши източници от банката, ако малка или стартираща фирма поиска кредит се изискват много документи и обезпечения като процедурата по одобрение отнема 2-3 месеца, а лихвите са около 9-10%. От друга страна големи фирми, които могат до ползват кредити от нормална търговска банка получават необезпечени кредити на двойно по-ниски лихви /4,5-5%/.


Малки фирми засегнати от Ковид кризата не получават финансова помощ или им се предлагат кредити на високи лихви и при утежнени изисквания, които отказват повечето от тях да кандидатстват, което е в разрез със социалната мисия на структурата на  „ББР Микрофинансиране“.  Отпуснати са необезпечени кредити при ниски лихви на големи столични дискотеки – „Готам клуб“, „Бедрум“, „Театро“. Бедрум намазва два необезпечени кредита за 400 000 лв., с които се планира изграждане на заведение на плаж Каваци, заради което се разораха дюните. „Готам клуб“ ООД и свързаната „Лидер стек енд грил“ получават общо 350 000 лв. необезпечени кредити.

 

Отпуснати са кредити на фирми подизпълнители на строителството на Автомагистрала Хемус – „Орбелком“ ЕООД и „Креон ИС“ ЕООД. Според Bird.bg, Орбелком ЕООД е изпълнител по обществени поръчки от 2018 г. на Община Варна за над 330 х.лева. Оказва се, че и двете дружества имат проблемни кредити в Централния кредитен регистър при БНБ, но според запознати с този вид банков бизнес, както и от наши вътрешни източници за да получат подобни кредити и при такива условия без обезпечение и нисък лихвен процент, очевидно се ползват с протекцията на ръководството, което управлява „ББР Микрофинансиране“.

 

Това са Панайот Филипов, изпълнителен директор на ББР и председател на СД на „ББР Микрофинансиране“ и изпълнителния директор на дъщерното дружество – Ивана Цанева. Може би ще трябва да обяснят на изпратената вече проверка на ББР от служебния министър на икономиката, Кирил Петков, като как преценяват риска при отпускането на необезпечени кредити и то при преференциални условия. По лична симпатия ли, като почитатели на нощните заведения или има друг нездрав интерес?


Това ръководство е явен фен и на шеф Манчев и неговото „Сихлаб-ВМ“ ЕООД , тъй като по същата схема му предоставят необезпечен кредит при ниска лихва в размер на 200 000 лв., „Джей кей фасилити мениджмънт“ ООД – собственост на Йордан Константинов Куванджиев – собственик на „Грийн Лайф“ и Медиабит ЕООД „Акумулаторен Център Енергия“ ЕООД – също са финансирани с по 200 000 лв., необезпечен кредит. Може би се питате в тази банка има ли длъжностни лица, които да съблюдават съответните обезпечения при кредитирането и правилата за отпускане на кредити? Има, разбира се, но всеки служител, който се възпротиви на тези порочни практики е притискан, заплашван или директно уволняван от дружеството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 74| 49222 |14.05.2021 Само във Фрог: Десислава Трифонова се оказа сестра на човека на Пеевски и „Библиотекарите“ в службите . 56| 58744 |13.04.2021 Съседи на Домусчиев пред Фрог: Пазят го действащи барети от СОБТ и звено „Кобра“ към СДВР. Отговорник им е „Ямболския“ . 18| 12404 |21.12.2020 Само във Фрог: Полицията проверява дали Пуйката не стои зад грабежа на инкасо-автомобила в Перник . 14| 12913 |04.11.2020 Управляващите признават за стряскащата статистика, но само като просят пари от ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads