Реклама / Ads
47| 22243 |20.06.2014 ЪNDERGROUND

Сдружения към ВСС: Пеевски лапа от НКЖИ още 4 години след кабинета

.
Имаме активисти, които са получавали заплахи, запалвани са им колите, но никой не им обърна внимание по начина, по който се обърна на Делян Пеевски, възмущават се граждански организации към Висшия съдебен съвет.
 

 

Нашите експерти задават въпроси, свързани с Делян Пеевски, с една група от държавни служители в енергетиката - Илко Желязков, Георги Христозов и Боян Боев. Единият е член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг, другият е изпълнителен директор на ТЕЦ „Марица изток 2”, а третият Боян Боев – председател на ДКВР. За тях от служители и от нашите сдружения има достатъчно представени сигнали, че в енергийната система и по-специално в тецовете в Стара Загора, Раднево, ТЕЦ „Марица изток”. Проблемите са свързани със замърсяването, като причината са неизгодни сделки, направени от тези хора с поддръжката и покровителството на Делян Пеевски. Интересно е дали Столична градска прокуратура и Столична следствена служба ще потърсят тези хора за обяснение и дали ако е ощетена държавата и граждански права, ще понесат своето последствие, коментира на пресконференция Дончо Иванов от името на Сдружение за независим обществен контрол, Обединени сдружения „Подвитошка яка”, Гражданско сдружение „Хармония” и Коалиция за устойчиво развитие.

 

Болката ни е от това, че след като доказахме с експертиза, че замърсяването е ТЕЦ 2, държавата нямаше волята да го признае и обявиха за замърсител полигона в Змейово, където при всички положения боеприпасите не са със сяра, допълни Иванов.

 

Другата ни тревога е свързана с моя жалба, която се отнася до Национална компания железопътна инфраструктура. Отново със същият покровител, който говори от името на ДПС, от името на Корпоративна търговска банка и който предлага фирми да извършват аварийни ремонти в Национална компания железопътна инфраструктура. Тук обаче в НКЖИ става дума за нова форма, която са измислили тези хора и фирми. „Водстрой” е целият комплекс на организаторите и извършителите, те извършват аварийни ремонти в железопътната инфраструктура. Аварийните ремонти стават причина да се избегнат процедурите на обществените поръчки. Това е практика, която от доста години се извършва - и при предишното управление, и при сегашното. Резултатът какъв е? Резултатът е, че за 1 км ремонт и рехабилитация на железопътна инфраструктура НКЖИ плаща по 5 и по 10 пъти повече отколкото се плаща във всяка европейска страна и у нас. Парите за това отиват в тази група от фирми - със същия организатор. Тази фирма е и при управлението на депа, и при управлението на вода и канал канал и за която има 14 наказателни процедури и за която са спрени парите по ОП „Околна среда”. Начинът, по който са правени нещата, са измислени с една форма, която се нарича рамково споразумение. Това е механизъм, който би трябвало да избегне извършването на обществените поръчки. Това рамково споразумение осигурява на тези фирми още 4 години, след като кабинетът на Орешарски вече не управлява страната, посочва Иванов.

 

Третият ни сигнал е за лицето, за което смятаме, че е организатор на този вид действия, които нарушават държавния бюджет и правата на гражданите. Само за месец и половина то купува 24 имота на територията на София чрез Балканска медийна компания, собственост на майка му. Всички недвижими имоти са закупени от едно и също дружество продавач, а именно Алфа медия груп - собственост на Диема холдинг, което пък от своя страна е собственост на чуждестранно юридическо лице Нейта холдингс лимитед. Публично известно е, че зад тях стои Ирена Кръстева и нейният син Делян Пеевски. Нашият въпрос към прокуратурата е дали данните, които сме събрали, ще бъдат проверени, пита Иванов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 9023 |18.06.2014 Цацаров: Няма опит за убийство на Пеевски, сгрешихме . 5| 8223 |16.06.2014 Прокуратурата пак иска задържане на килърите на Пеевски . 71| 23010 |09.06.2014 Пеевски в доклад до ЕК за зулуми в енергетиката; Орешарски пада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads