Реклама / Ads
82| 30986 |04.09.2014 ЪNDERGROUND

Скандал! Пеевски пак кадрува, спасява шефа на НАП

.
Делян Пеевски
Ексдепутатът и кандидат за народен представител от ДПС Делян Пеевски отново кадрува по високите етажи на властта. Той спрял освобождаването на Бойко Атанасов от поста му като шеф на Националната агенция по приходите. Това съобщиха за Фрог нюз източници от правителството.
 
Финансовият министър Румен Порожанов предложил за освобождаване Бойко Атанасов преди няколко дни. Един от мотивите бил лошата събираемост на данъци и други взимания до момента. Решението му предизвикало паника у титуляра, а още на следващия ден в ситуацията се намесил неосъществилият се като председател на ДАНС Пеевски. Той, според нашите източници, се обадил на служебния премиер проф. Георги Близнашки. Какво са си говорили двамата не е ясно. Последвала отмяна на решението на Порожанов и Атанасов запазил поста си.

Запознати със задкулисния скандал твърят, че Пеевски е обяснил на Близнашки, че се обажда от името на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

 

Припомняме, че вследствие на данъчната ревизия на фирмите на семейството на Делян Пеевски, бяха преизчислени данъчните им задължения и бяха платени общо над 300 000 лева данъци, които до този момент били дължими. Това тържествено съобщи преди време заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. След това магистратът доволно обяви, че фамилията вече била изряден платец. Сарафов се похвали също, че действията на обвинението са довели до положителен за страната и фиска резултат.

 

Зад проверката, разбира се, стои шефът на НАП Бойко Атанасов. Именно НАП установила задълженията от 300 000 лв на известната фамилия в рамките на направената данъчна проверка по сигнал на „Протестна мрежа“ срещу богатият, но без официален бизнес, Пеевски, Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка и лидера на „България без цензура“ Николай Бареков.

 

До юни 2011 г. Бойко Атанасов беше зам.-директор на НАП, но беше понижен от тогавашния финансов министър Симеон Дянков, който не беше доволен от събираемостта на приходите. Атанасов отговаряше за контролната дейност на НАП, включително и за борбата с измамите. Под негово наблюдение беше и дейността на най-голямото териториално звено - Софийската данъчна дирекция, като Дянков заяви тогава, че тя се представя зле в дейността си.

Говори се също, че Атанасов бил запозат с безценната информация, предоставена ни от Швейцария и Германия за банкови сметки на българи, които са укрили доходи в тамошни банки. Не е изключено това да е вторият "аргумент", след услужливата данъчна проверка, заради който шефът на НАП е толкова свиден на Пеевски и ДПС.

 

Събираемостта на данъците през втората половина на 2014 г. продължава да се влошава. Само до април данъчните са събрали едва една шеста от предвидените 2 млрд. лв. повече спрямо 2013 г. Така за първите четири месеца на годината от увеличението са изпълнени едва 6%, а останалите 94% трябва да бъдат постигнати за 8-те месеца до края на годината, което е абсурд. Това става ясно от месечния бюлетин за изпълнението на бюджета на финансовото министерство.

Най-големият проблем продължават да са постъпленията от ДДС. За първите четири месеца те са със 124 млн. лв. по-малко в сравнение с януари - април 2013 г. В същото време за цялата година приходните агенции трябва да съберат от налога с 915 млн. лв. повече от 2013 г. Това обаче няма как да стане и отговорността е на Бойко Атанасов.

 

Самият министър Порожанов обяви преди дни, че проблемите със събираемостта на косвените данъци (основно акцизи и ДДС) се задълбочава. Това показват данните за изпълнението на консолидирания бюджет към края на юли. Според официалните данни на Министерството на финансите изоставането при ДДС е вече 700 млн. лв. Официалната информация на финансовото министерство показва, че слабата събираемост на косвените данъци, както и спрените плащания по някои оперативни програми са увеличили дефицита до 1.147 млрд. лв. при 168.2 млн. лв. година по-рано. Отговорността отново е на Атанасов.

 

Доскорошният шеф на Атанасов ексминистър Петър Чобанов пък се прочу с некадърността си акто финансист и с бързината, с която се отказа от партията кърмилница БСП и пристана на ДПС като водач на листа за следващия парламент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 14981 |26.08.2014 Полицаят, разследвал „убийците” на Пеевски се провалил на детектор на лъжата . 10| 22814 |07.08.2014 Батков губи "Стандарт", даде "Левски" на Пеевски и Трактора . 16| 8415 |06.08.2014 Скандал! МВР ограничава връзката на журналисти с протестиращи . 36| 19071 |31.07.2014 Скандал! Прокурори изнасят още досиета от КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads