Реклама / Ads
2| 8930 |01.11.2017 ЪNDERGROUND

След закона Цонев и Пеевски замазват очите на хората с нови удобни списъци за КТБ?

.
Списъците КТБ излизаха, и излизаха, и излизаха и какво от това. Събираме на едно място някои от тях, за да не се мъчат политиците да обясняват пак какво чудо на чудесата по осветляването на истината са сътворили. Интересното винаги е не кой е в списъкът, а кой го няма. Много ясно се вижда, че всеки нов списък е по-съкратен от предходно публикуваните. С какво ли ще ни изненадат този път?
 

Не се наемаме да изброим колко точно списъка с марка КТБ излязоха досега. Ще изброим само някои от тях, защото поредният театрален етюд на ГЕРБ – Бойко Борисов и БСП – Корнелия Нинова как ей сега ще извадят списъка с политиците, получавали пари от КТБ, е толкова скучен, досаден, с кофти сценография и лошо режисиран, че чак пуканки не става да се хапват докато върви. Дори надцакването „Списъкът МИ е по-добър от списъка ТИ“ е вече изтъркано. Като стана дума, то и по темата за „Глобалния закон Магнитски“ пак за списък с имена се говори. И него го обновяват периодично.

 

Очакваме списъци КТБ да се публикуват и в бъдеще периодично. Като се наиграят политиците този път следва да има публикация от Специализирана прокуратура, може и лично от Сотир Цацаров дори. Нали те публикуваха т.нар. „портиерски списък“ сигурно имат и други пак толкова интересни и също толкова безполезни.

 

Отзад напред, ако проследим хронологично списъците, последният публикуван списък е от преди малко и е на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия и на които са били предоставени привилегировани лихвени условия от КТБ. Цели четирима души са „разкрили“. Не става ясно кой е „поръчал“ проверката, каква точно информация е подадена на Комисията от КТБ, тези четирима разкрити от коя политическа партия са, в кои бизнес среди се подвизават, каква е бизнес – историята им. Ще стане ясно, когато гръмко го развеят.

С най-голяма претенция за истинност са списъците на синдиците на КТБ. Публикуваха ги през 2016 г. Но те също са редактирани и то доста сериозно. Затова пък са цели 11 броя, който и да прочетете, това което ви интересува – няма да го намерите.

 

След поредица промени в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), гръмко прокламирани като „осветляване на истината“, най-вече от ДПС тандемът Йордан Цонев и Делян Пеевски (не е дежа вю, просто сценарият им е същият) синдиците на КТБ публикуваха една камара списъци. Имаше и подобие на такъв какъвто сега Нинова и Бойко ще публикуват, генерирайки мощна политическа воля за това. При списъците на синдиците, обаче има една мнооого важна подробност – редакцията им, направена точно с промени в ЗБН. Съвсем накратко, това което депутатите приеха тогава осакати списъците, защото вместо да бъдат публикувани имената на всички хора влизащи в обсега на правомощията на ДАНС и Закона за мерките срещу изпиране на пари, докато банката е била работещо предприятие и поднадзорна на БНБ, ДАНС и КФН, синдиците включиха само лицата, които подават декларации пред Сметната палата. Т.е. в списъците ги няма роднините – снахите, дъщерите, тъщите, свекървите, зетьовете, живеещите на семейни начала партньори и всички от родово-общинния строй, по чиито сметки са минавали плащанията. Какви ли не ги къдриха, но пак ще попитаме: какво от това, че са публикувани тези списъци? Точно както във вица, в който клиент се оплакал на управителя на заведение, че си е поръчал супа топчета, а в нея няма топчета, а управителят му отговорил, че  да не би пък като си купи бисквити „Катеричка“ от кутията да изскача катеричка.

 

Всички списъци публикувани от синдиците на КТБ може да видите ТУК

 

Вижте: Политиците изпържиха магистратите за КТБ, за да си скрият имането

 

Вижте още:  ДПС спасява милионни дългове на Блъсков в КТБ


Още през 2015 г. и след това отново в началото на 2016 г. излизат първите списъци, които откриваме. Публикуването им е в резултат на започналата тогава инициатива на ДПС за „осветляване“. Не ги публикуват управляващите, а хора анализирали и събрали доста вътрешна информация – НПО „Ние, Гражданите“. Юни 2015 г. публикуват списък с хората от властта, които са имали депозити в банката. Информация за тях публикуваха няколко медии.  Вероятно, защото са без редакции от управляващите заради това ги забравят сега, но и никой не ги опроверга, което само потвърждава истинността на съдържанието им.  Със сигурност прокуратурата разполага със същата информация. Списъците са не на VIP, а на Politically Important Persons (политически важни личности). Правени са според изискванията на ДАНС всяка една банка да съставя такива списъци.  Тези са „освежени“ с информация и кой от лицата е изтеглил парите си навреме, т.е. бил е предупреден, че ще бъде съборена банката. Информацията  показва суми към 31 май, буквално 20 дни преди да затворят банката, и към 31 октомври, когато е направен балансът на банката. За удобство, от „Ние, гражданите“ бяха обозначили със съответния цвят представителите на различни политически партии.

 

ВИЖТЕ СПИСЪКА:  Списък-PIPs-политически-цветен-май2014_октомври2014

 

Точно това е информацията, която синдиците НЕ публикуваха според очакванията и обещанията на всички. Списъкът е от лицата, свързани по някакъв начин с държавното управление, които са били вложители в КТБ, както и някои организации, които са били или продължават да са близки с властта.

Вижда се ясно, че от тези близо 300 сметки 44 са личните и фирмени сметки на ДПС, 84 – на ГЕРБ и 18 – на БСП.

 

Вижда се още, че от ДПС 11 депутати от 42-то и 43-то НС имат сметки.

Вижда се и как при някои депозанти салда от шест и седем – цифрени суми по сметки в последствие са останали със салда чувствително и навременно по-малки.

Вижда се кой какво е извадил абсолютно навреме, преди обявяването на фалита на банката. Около петима са тези, които са се объркали и са оставили в сметките си по 1 млн. лв.

 

Вижда се, че 10 кметове и общински съветници, както и двама от членовете на ВСС от квотата на ДПС също имат сметки.

 

Виждат се и сметките на дъщерята на вицепрезидента Маргарита Попова, за което също излязоха публикации.

Вижда се, че 8 зам.-министри и 6 министри от ГЕРБ, също са имали сметки в КТБ.

Вижда се и почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който държи около 880 000 лв. във вече фалиралата КТБ.

 

Вижда се, че ДПС са поискали разкриването на банковата тайна за вложителите в КТБ, защото са успели да си изчистят сметките чрез цесии и са сигурни, че няма да се разкрие нищо скандално. Голяма част от сметките, които са били закрити преди фалита, не фигурират повече в списъците, а се виждат само тези сметки, в които има останали след 20.06.2014 г. някакви пари.

 

 Виждат се сметки, свързани с фирми с действителен собственик – Ирена Кръстева. Те са били седемцифрени, а после в тях има остатъчни суми, които са значително по-малко.  Към 31 май 2014 г. тези фирми са притежавали общо 87,5 млн. лв. Това е 20 дни преди затварянето на банката. На 20 юни те са притежавали по-малко от 800 000 лева. На практика, само една от фирмите е загубила 60 000 лева. Другите са останали с такива салда, които са в рамките на гарантираните от закона. Общо фирмитe на тандема Пеевски–Кръстева и депутатите от ДПС, които са били с депозити в банката, са изтеглили за периода общо над 114 млн. лв. от банката.

 

Много неща се виждат. И какво от това! Няма да има  нищо ново в информацията, само ще е редактирана удобно за инициаторите на публикуването й. Списъците са известни, публикувани, осветлявани, коментирани, дъвкани и предъвквани.

Тръпнем в очакване какъв ще е новият списък, за който напоследък  политиците пак си мерят … волята.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 49716 |20.10.2017 greshka48 . 7| 14930 |28.09.2017 Пеевски прехвърля медийния си бизнес в арабската си офшорка . 5| 17541 |26.09.2017 Фрогоко: Пеевски назначи във ВСС съдия, помогнал му по делото „Техномаркет”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads