Реклама / Ads
6| 10472 |10.11.2017 ПОЛИТИКА

Желю Желев: 10 ноември е един вътрешнопартиен преврат, махнаха Живков

.
Четирима президенти почетоха д-р Желев
На днешния ден преди 28 години Централният комитет на Българската комунистическа партия сваля Тодор Живков от власт. Събитието е само часове след разрушаването на Берлинската стена.
 
10 ноември у нас се приема като вътрешно-партиен преврат – опит на част от комунистите да запазят властта, като покажат воля за преустройство и промяна. Но заедно с това 10 ноември откри и пътя към демократичните промени в България. Само месец по-късно е създаден Съюзът на демократичните сили. За пръв председател е избран философът д-р Желю Желев.

Ето как от дистанцията на времето първият демократично избран президент оценява събитията. "Голям ентусиазъм имаше, голяма искреност. Хората - мъже, жени, с децата си, с детски колички идваха и бяха много спонтанни в израза на своята радост, на големите надежди, които за съжаление, както във всяка революция не се покриват, не се реализират на 100 процента - даже и 50... Десети ноември е вътрешнопартиен преврат. По-разчупено мислещите, по-реформаторски мислещите разбраха, че трябва да махнат Живков, да го сменят, за да могат да спасят БСП, тогава БКП, защото нещата отиваха към това, че те започваха да излизат от контрола на властта."

Ето и някои крилати фрази за 10 ноември на следващите президенти на България:

Петър Стоянов: Да не превръщаме 10 ноември в 9 септември.

Георги Пъърванов: Всички се дистанцират умерено от датата 10 ноември, но никой не иска да я преотстъпи на друг.  

Росен Плевнелиев: На 10 ноември 1989 г. бях пред парламента с плакат в ръце...„10 ноември е възприеман като символична дата за началото на прехода, а не просто квадратче от календара.

Румен Радев: Датата 10 ноември неизменно свързваме с доктор Желев, като 28 години след началото на промените "политическите страсти продължават да вилнеят".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2644 |14.04.2024 Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, посочи служебният премиер Главчев . 6| 4262 |13.04.2024 Стоян Михалев: ГЕРБ през марионетката си Главчев, са инсталирали този главен секретар, който има тежки зависимости . 37| 29238 |11.04.2024 Енергетика по руменрадевски - плащаме милиони за газ, който не ползваме. Изтече договорът с "Боташ" . 4| 2893 |10.04.2024 Социологът Добромир Живков: Започваме да губим посоката, в която се движим, ако изобщо се движим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads