Реклама / Ads
96| 25485 |13.03.2015 ПОЛИТИКА

Как Бойко излъга и за КТБ

.
Премиерът се разбърза да спасява активите в банката, след като фирмите на Пеевски и Сталийски вече обраха каквото могат.
Бойко Борисов обича да лъже. И това не е новина. Бойко Борисов променя позицията си ежечасно. И това не е новина. Бойко Борисов е изтъкан от икономически зависимости. И това не е новина.

Новина е обаче, че премиерът на България започна да лъже на дребно и да играе на едро с мафията.

 

Вчера Бойко Борисов обяви, че иска служебен синдик в КТБ, защото „банката се разграбва“. А ето и точният цитат от официалния фейсбук профил на премиера:

 

Един от най-големите кредитори в КТБ е държавата. В момента, докато се бави назначаването на синдик, имуществото на банката се разграбва. Ние сме готови с предложения за промени в Закона за банковата несъстоятелност, които да защитят обществения интерес и съм убеден, че всички партии ще ги подкрепят.

 

От това изказване на Борисов аз лично откроявам няколко лъжи и странности:

 

1.    Борисов лъже, че „един от най-големите кредитори в КТБ е държавата“. Държавата никога не е била и няма да бъде кредитор в КТБ! Това няма как да стане по закон. Справка – изказванията на управителя на БНБ Иван Искров, бившия финансов министър Чобанов и на самия Бойко Борисов от миналото лято.  Държавата, г-н премиер, е кредитор на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. И е кредитор на ФГВБ, защото Вие и Вашият финансов министър решихте така. Вие и Вашият финансов министър взехте държавен заем от 1.3 млрд. евро, с които покрихте дефицита във ФГВБ. Да го обясня по-просто: Вие и Вашият министър – онзи, дето си пие кафето с Пеевски, накиснахте държавата в този дълг.  Само че, г-н премиер, ФГВБ няма ама нищо общо с държавата. Той е собственост на банките, нали така. Ами хайде сега търговските банки да си попълнят фонда. А средствата в него впрочем са на тези ниски нива, защото години наред, най-вече при Вашето предишно управление, банките по лобистки начин получаваха правото да отчисляват във ФГВБ минимално допустимите по закон суми.

 

2.    Борисов излъга, че за КТБ няма да има специално законодателство.

Предложената промяна в Закона за банковата несъстоятелност сега е именно специално законодателство. И е тотална промяна в политическата позиция на Бойко Борисов и ГЕРБ, ако тази предложена от премиера и финансовия мистър Горанов поправка е предложение на ГЕРБ. Защото все повече се наблюдава тотално противоречие между Борисов/Горанов и ГЕРБ. Но пък все повече се наблюдава и вече официалното сближаване Борисов/Горанов и ДПС.

 

3.    Ако наистина премиерът Борисов знае, че „имуществото на банката се разграбва“, какво прави, че още не е подал сигнал до Главния прокурор и МВР да разследват кой и как го разграбва. КОЙ, г-н премиер го разграбва.

 

4.    Бойко Борисов веднъж вече обяви, че бившият премиер Орешарски и бившият финансов министър Чобанов са „фалирали умишлено КТБ“. Г-н премиер, какво направихте след това изказване? Дадохте ли показания в следствието? Занесохте ли доказателства в следствието? 

 

5.    Защо Бойко Борисов се сети да прави специално банково законодателство сега? Елементарно е. Бойко Борисов играе открито в отбора на Пеевски. Пеевски вече направи цесии и прихващания на своите фирми в КТБ и в голяма степен замете следите. Финансовият корифей Данчо Ментата направи цесии и също замете следите. Партньорът на карти и футбол на Бойко Борисов – Сашо Сталийски осребри депозита си, най-големия депозит на физическо лице в КТБ, като придоби кредитирания от банката завод за стъкло „Рубин“.

  

 Намеренията на Борисов да сложи служебен синдик в КТБ минават тихичко и без много шум в медиите. Било то в пеевските или в малкото останали непеевски. Странното затишие идва на фона на прегрупиране на финансовите лешояди. Около активите на КТБ се усукват освен приятелчетата на Борисов, Пеевски, братя Велчеви, ПИБ и Прокопиев. Всеки със своите приоритети от „списъчето“. За това и надцакването за синдика ще бъде зловещо.

 

 

Служебен синдик в КТБ! WTF? А ще има ли и служебен съдия-изпълнител?

 

Пожарникаро-интелигентският прочит на банковото законодателство от премиера Борисов започва все повече да прилича на открит страх, че няма да се дореди до усвояването на "активи от КТБ".

В КТБ трябва да се назначи „служебен синдик“, защото се разграбват активи. Това предложение тип прозрение отправи премиерът Борисов от трибуната на Народното събрание. Освен че зад законодателното предложение личи дърводелско-милиционерският почин, по който се разиграва целият театър на абсурда КТБ, в него има открито притеснителни моменти. 

 

По своята юридическа абсурдност това предложение надминава дори вече гласуваното противозаконно антидатиране на забраната за цесии. Пак по смисъла на цялата си абсурдност е повече от логично предложението да идва от приятеля за кафеени раздумки на Пеевски – финансовия министър на Борисов – Владислав Горанов. Горанов вече имаше шанса неколкократно да впечатли с наглите си предложения, лишени от всякаква финансова, да не говорим правна логика. Но да се върнем на последното премиерско прояснение. 

 

Моментът, в който Борисов внезапно се загрижи за активите на КТБ, подозрително съвпада с наблюдавания обрат в събитията и провала в сценария на Пеевски. Първо КТБ не беше вкарана в процедура по несъстоятелност толкова бързо, колкото на основните политически играчи им се искаше. Не беше, не защото на сценаристите не им се искаше, ами защото адвокатите на Всилев все пак намериха начин да го забавят. 

 

От това последва рискът, че следите на случилото се няма как да бъдат заметени бързо и успешно. Нещо повече, неформалната коалиция „Булгартабак“, включваща Борисов и Пеевски, започна да губи влияние в „службите“ и „съда“, а от там и успеваемостта в кражбата на кредитирани през КТБ активи зацикли. 

 

Показателна е отмяната на назначения в ТЦИМЕ синдик. Апелативният съд отмени скандалното решение на частния съдия на Пеевски – Ченалова. Ченалова стана по-известна като "гнилата ябълка", след като френският посланик разкри скандален опит за кражба на фирма с участието на съдийката. Случаят с ТЦИМЕ е абсолютно идентичен и е очевидно инспириран от влиянието на Пеевски, най-малкото защото преките следи водят към него. Делото за обявяване на ТЦИМЕ в несъстоятелност беше образувано по молба на „Сиболе сървисис България“, която е свързвана с Пеевски.

 

Но не е само случката с ТЦИМЕ. Преди около седмица стана ясно, че определеният от Пеевски човек за превземане на активи в КТБ и главен свидетел на прокуратурата по делото за източване на банката Бисер Лазов се проваля в опита си да превземе ключовото дружество „Хедж Инвестмънт България“. Ключово, защото през него се държи контролът в друга компания – „Кемира“, която пък е мажоритарен собственик в русенския военен завод „Дунарит“ и пловдивския „Авионамс“. 

 

В резултат – Пеевски активира подопечните си медии да включат лайномета по Търговския регистър, Цветан Василев, мениджмънта в „Дунарит“ и  „Хедж Инвестмънт България“. 

 

Бойко Борисов пък включи държавната машина да смачка „Дунарит“ чрез отнемане на лиценза му. Предложението за това отнемане дойде от бившия вече шеф на ДАНС Владимир Писанчев, който Борисов като истински телохранител бранеше едва ли не с тялото си от искането да бъде уволнен. 

 

Предложението за отнемането на лиценза обаче беше и широко подкрепено от министъра на икономиката Божидар Лукарски. Лукарски, за когото така и не се разбра при сформирането на правителството от КОЙ точно е предложен. Реформаторският блок (РБ) отказа да поеме тежестта за тази номинация, а съпреседателят му Радан Кънев обяви, че тя не е от квотата на РБ. Така въпросът КОЙ номинира Лукарски остана без отговор. Но действията на Лукарски вече издават чия номинация е той. 

 

Номиниран е от същия, който номинира и Пеевски за шеф на ДАНС, а после го замени с Писанчев. 

 

В цялата тази все повече проясняваща се икономическа съвместимост на Борисов (персонално) и ДПС, обявеното намерение на премиера да променя банковото законодателство идва сякаш като компенсация за отстранените ДПС кадри от системата за сигурност. 

 

Въобще управлението на Борисов се превръща в неспирно говорене за липсата на зависимост от ДПС и в същото време на реверанси и открито изпълняване на задачи от етническата партия. 

 

След последната „новина“ за служебен синдик очаквам всеки момент опитът на Борисов от службата му при Тодор Живков да провокира в премиера и спомен за съдия-изпълнителите по онова време. Да очакваме ли и служебни съдия-изпълнители, г-н премиер?

 

A, и помислете дали не е време да си ходите или пък ще изчакате хората да Ви го съобщят под прозорците Ви.

 

Мирослав Иванов

 

miroivanov.com

(Финансови смислици)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 14| 5618 |09.03.2015 Павлова и Фандъкова отвяха Бойко . 93| 5663 |20.02.2015 Волен обеща на Бойко не 6, а 66 милиарда лева . 22| 17465 |15.01.2015 Вицове за Джон Кери и Бойко Борисов . 4| 4459 |14.01.2015 Христо Иванов: Имам подкрепата на Бойко Борисов
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads